Spring naar inhoud

JEZELF BETER WAARNEMEN: STARTPUNT VOOR VERANDERING EN BEWUSTWORDING

JEZELF BETER WAARNEMEN

Afbeelding bij "Jezelf beter waarnemen": een paarse bloem (Zinnia)Wat wordt er bedoeld met jezelf beter waarnemen? Voor de één is dat meteen al duidelijk, maar een ander fronst de wenkbrauwen. Het gaat hier om het waarnemen van o.a. je eigen handelen, van wat je zegt, van hoe je je gedraagt, hoe je je voelt.

Dit doe je al wel, maar het gaat erom dat je jezelf bewuster, meer en beter kunt waarnemen. Dit heeft veel voordelen, met name bewuster worden van jezelf en het is een start voor verandering.

Het onbewust zijn

Met onbewust zijn wordt bedoeld dat je niet met je aandacht bent bij wat je doet, wat je zegt, van wat je denkt etc.

Je herkent het volgende zeer waarschijnlijk wel. Sleutels kwijt, nergens meer te vinden en toch heb je ze echt wel zelf weggelegd. Maar je hebt geen enkel idee meer waar je ze hebt gelaten. Je was er niet met je aandacht bij toen je ze weglegde.

Of deze situatie: je bent aan het autorijden en opeens ben je ergens waar je jezelf niet had verwacht. Op dat moment zat je ook duidelijk ergens anders en was je niet met je aandacht bij het rijden.

Of je zegt gedachteloos iets tegen een vriend of vriendin. Je flapt er iets uit dat je beter binnenboord had kunnen houden. Soms kunnen zulke ondoordachte opmerkingen voor veel narigheid zorgen. Als je jezelf had waargenomen, had je misschien nog net op tijd de woorden kunnen inslikken.

Er is nog een andere vorm van jezelf waarnemen. Dat is het waarnemen van je eigen lichaam, wat zich daarin afspeelt. Je kunt je nauwelijks van je eigen lichaam bewust zijn, hoe je er fysiek aan toe bent. Tenzij je bijvoorbeeld erge pijn hebt, dan ben je één en al lichamelijke gewaarwording. Het lichaam schreeuwt op dat moment om aandacht. En of je nu wilt of niet, je neemt het maar al te goed waar op niet zo’n prettige manier.

Een speciale vorm van aandacht

Afbeelding bij "Jezelf beter waarnemen": je ziet nog net een stuk van de staart van een vliegtuig en een kleurrijke zonsopgang
.. Jezelf waarnemen is als het overzicht van alle kleurrijke .................................facetten van je wezen

Jezelf waarnemen is een speciale vorm van aandacht die is gericht op je innerlijk, je handelen, je reacties en je lichaam. Deze vorm van aandacht is van essentieel belang voor je welzijn.

Het kan nog wel eens ontbreken aan die vorm van aandacht. Aandacht voor bijvoorbeeld hoe je je innerlijk voelt. Je kunt zelfs helemaal je emoties ontkennen. Het wegstoppen van emoties is een vorm van niet naar jezelf durven e/o willen kijken en proberen op die manier pijn te vermijden.

Neem waar hoe je je voelt

Zo belangrijk voor je kwaliteit van leven: waarnemen hoe je je voelt. Rot, chagrijnig, vrolijk, enthousiast etc. Je kunt leren om veel beter om te gaan met hoe je je voelt. Maar tja, daarvoor moet je dus wel eerst waarnemen hoe je je voelt.

En wist je dat je ervoor kunt kiezen om je goed te voelen? Klik hier als je het artikel “Kiezen voor je goed voelen”, wilt lezen!

Maak jezelf niet af!

Als je waarneemt dat je iets niet zo goed hebt gedaan, geef jezelf dan niet genadeloos op je kop. Maak jezelf niet af, herhaal niet dat je dom, een oen bent, niets waard. Of misschien gebruik je nog wel heel wat minder fraaie bewoordingen. LAAT DAT.

Je neemt waar dat je iets niet goed hebt gedaan, verkeerd hebt gezegd, maar je maakt jezelf niet klein. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen dat je iets niet zo handig hebt gedaan. En je bedenkt gelijk hoe je het een volgende keer beter kan doen.

Het gaat erom dat je vriendelijk blijft tegen jezelf. Op een aardige manier tegen jezelf praat. Als je dat niet doet, dan brokkelt dat je zelfvertrouwen af. Vriendelijk met jezelf omgaan is een vereiste om van jezelf te houden. Lees ook een dit artikel dat gaat over het houden van jezelf.

Geef jezelf complimenten

En neem ook vooral waar als je iets goed doet, iets geweldigs hebt bedacht etc. Maak jezelf complimenten en geef jezelf een stevige schouderklop: “Goed gedaan!” Spreek jezelf liefdevol toe, zie je positieve kanten. Dit vergroot je zelfvertrouwen enorm.

Let op de signalen die je lichaam je geeft

Je lichaam is als het huis waarin je woont. Het is van onbetaalbaar belang om het goed en gezond te houden. Ga eens terug naar een moment dat je goed ziek was. Toen besefte je maar al te goed hoe belangrijk het is om gezond te zijn. Als je erg ziek bent, word je in één klap immobiel en afhankelijk, alles staat voor een tijdje stil. Uit ervaring weet ik dat dat heel confronterend kan zijn.

Je kunt zo gevangen zitten in bepaalde bezigheden dat je je eigen lichaam niet meer voelt. Als je tot rust komt, kun je bijvoorbeeld voelen dat je hoofdpijn hebt. Het is belangrijk voor je algehele gezondheid dat je je lichaam waarneemt hoe het eraan toe is zodat je je maatregelen kunt nemen indien nodig. En zeker ook als je het druk hebt!

Vaak geeft het lichaam al signalen af voordat het ziek wordt. Je krijgt hoofdpijn of wordt snotterig etc. Maar hoe makkelijk kunnen we hier overheen stappen en het negeren: “Gaat wel over.” Maar het zijn serieuze signalen die het lichaam niet voor niets afgeeft. Neem ze waar, ontken ze niet! Kijk of je er op dat moment iets aan kunt doen.

Afbeelding bij "Jezelf beter waarnemen": glas -in-lood raam voornamelijk blauw, wit en rood gekleurd
.. ..                                     Jezelf waarnemen werpt licht op de duisternis

Een aantal voordelen van jezelf beter waarnemen even op een rijtje

  1. Het kan je helpen om je aan je eigen afspraken te houden. Allereerst moet je waarnemen dat je je niet houdt aan wat je met jezelf hebt afgesproken. Als je je daarop betrapt, kun je zeggen: “Hoho, hier gaan we wat aan doen!” Als je dat tegen jezelf zegt, ben je jezelf al aan het corrigeren.

Ik heb een artikel geschreven dat speciaal gaat over dit onderwerp: Je houden aan je eigen afspraken. Klik hier als je hier meer over wilt lezen.

  1. Ook als je heel emotioneel bent, kan het goed helpen als je jezelf waarneemt. Je kunt bijvoorbeeld waarnemen hoe je emoties je te pakken hebben en je jezelf laat gaan. Je kunt dan tegen jezelf zeggen: “Hé waar ben jij nou mee bezig?” Als je jezelf waarneemt en ziet hoe de emoties met je op de loop zijn, kun je jezelf een halt toeroepen. Als je dat niet doet, dan laat je je alleen nog maar meer meesleuren door je emoties.
  1. Jezelf waarnemen helpt je ook om positiever te gaan denken. Als je eenmaal in de molen van negatief denken zit, is het soms lekker om ook maar in die molen te blijven zitten. Vaak denk je dan onbewust. Als je waarneemt hoe negatief je aan het denken bent, is dat het begin om jezelf een halt toe te roepen. Je weet inmiddels waarschijnlijk wel hoe destructief negatief denken kan zijn. Zowel voor je medemens als voor jezelf. Hier kun je het artikel lezen over positief denken.
  1. Jezelf waarnemen is een belangrijke basis om steeds bewuster te leven. Het is een vereiste om te kunnen veranderen en meer bewustzijn in je leven te brengen.
  1. Beter jezelf waarnemen kan je helpen om op tijd te signaleren dat er iets in je lijf niet klopt en je kunt je maatregelen nemen.

Hier-en-nu

Als je waarneemt wat je aan het doen bent, als je jezelf dus op een afstandje waarneemt, ben je ook veel beter in het hier-en-nu. Je neemt dan immers veel sneller waar als je niet met je aandacht bent bij waar je je op dat moment bevindt, wat je aan het doen bent en bij wat er om je heen gebeurt. Je kunt dan veel eerder jezelf corrigeren en weer terugkeren naar het hier-en-nu.

Ik heb een artikel over het belang van het zijn in het hier-en-nu geschreven. In het hier-en-nu zijn is één van de belangrijkste onderdelen van bewustwording. Als je het artikel wilt lezen, klik dan hier.

Hoe neem je jezelf bewuster waar?

Dat is eigenlijk heel simpel: gewoon beginnen. Leer jezelf steeds beter op een afstandje waar te nemen. Je kijkt als het ware naar jezelf en gaat meer bewust op jezelf letten. Je wordt je eigen waarnemer.

Een paar voorbeelden:

Je bent bijvoorbeeld in de tuin aan het werk. Neem jezelf dan waar hoe je dat doet. “Zie” jezelf hoe je met je handen in de aarde wroet. Neem waar wat dat met je lichamelijk doet en hoe je je innerlijk voelt.

Zelfs met het lezen van een boek kun je jezelf nog bewust waarnemen. Dan “zie” je hoe je in je comfortabele stoel zit of lekker lui in bed ligt. Je neemt waar of je gehaast leest of lekker rustig de woorden in je opneemt. Of ben je juist helemaal niet bij wat je leest en heb je de neiging om in slaap te vallen? Het zal dan trouwens vast geen interessant of spannend boek zijn...

Jezelf waarnemen: moet je dat nou de hele dag?

Zou je toch de kriegel van krijgen en het is toch doodvermoeiend om maar de hele tijd naar jezelf te kijken? Moet je toch niet aan denken!

Jezelf beter waarnemen leer je gaandeweg. Als je eenmaal bewust hiermee begint, ga je je vaak vanzelf steeds bewuster waarnemen en je staat er meer bij stil. Je wordt steeds alerter.

Natuurlijk neem je jezelf nu ook al waar, maar vraag jezelf af of dit wel voldoende is. Ik weet van mezelf dat ik nog steeds hierop moet letten. Het is niet zo dat je hier zo maar mee klaar bent na wat weken oefenen. Maar het gaat wel steeds beter.

En het mooie is dat des te beter je dit kunt, je des te eerder een andere koers kunt kiezen als je waarneemt dat je op de verkeerde koers zit. Je kunt veranderen waar je vindt dat dat nodig is! Of je kunt eerder maatregelen nemen als dit nodig blijkt.

Jezelf beter waarnemen: begin ermee

Het goed en bewust jezelf waarnemen is een belangrijk onderdeel van bewustwording en verandering.

Afbeelding bij "Jezelf beter waarnemen": bruisend water dat stroomt over een rots
..      Jezelf waarnemen is het startpunt voor verandering als de koers van het water dat obstakels ontmoet

Het kan je op tijd van koers doen veranderen en je kunt beter je gezondheid in de gaten houden. Ook helpt het je geestelijk en emotioneel op tijd een pas op de plaats te kunnen nemen.

Ik hoop dat dit artikel waardevol voor je is.

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel!

*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier . Hartelijk dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Scan de code
Hallo,
Ik ben Ineke van bewustzijnenjegoedvoelen.nl. Graag wil ik je adviseren, bijstaan waar nodig en naar je luisteren als je daar even behoefte aan hebt.
Wil je meer weten, stel gerust je vraag...