Spring naar inhoud

POSITIEF DENKEN

Je ziet een veld met allemaal bloemen, vooral rode

Het zal echt niet de eerste keer zijn dat je gehoord hebt over de enorme kracht van positief denken.  Maar het is nooit te vaak om je ervan te laten doordringen dat je gedachten krachten zijn die je de wereld instuurt. En dat positief denken ervoor kan zorgen dat je je goed voelt of weer beter gaat voelen.

Je gedachten kunnen je maken of breken. Lees in dit artikel hoe je met negatieve gedachten om kunt gaan. Hoe je positief kunt gaan denken i.p.v. negatief. En DENK nou niet dat je dat niet kunt, iedereen kan het, ook jij, als je dat werkelijk wilt en je ervoor inzet.

In dit artikel geef ik inzichten die je verder kunnen helpen en handvatten om mee aan de slag te gaan.  

Denken: een zegen en een vloek

Inhoudsopgave

Ik weet zeker dat je gedachten een lading hebben die je de wereld instuurt. Een energie die kan maken of breken. Soms kun je voelen hoe iemand over je denkt en dat hoeft echt niet alleen zijn of haar houding e/o gelaatsuitdrukking te zijn.

Gedachten kunnen opbouwend zijn of negatief en destructief. Wat heeft de mensheid al wel niet allemaal uitgevonden met zijn prachtige denkvermogen. We kunnen vliegen!  Nou ja, in een vliegtuig dus. Je kunt contact hebben met iemand aan de andere kant van de aardbol en ga zo maar door.

Maar ook heeft de mens de meest vreselijke dingen bedacht. Denk maar aan oorlogen, de wapens die er worden gebruikt en aan oorlogsstrategieën. Allemaal ontsproten aan ons menselijk brein. Een kostbaar bezit dat we moeten leren om op een goede manier te gebruiken: opbouwend en vooral vanuit een gevoel van liefde.

Wist je dat een mens gemiddeld tijdens zijn waakuren tussen de 40.000 en 70.000 gedachten heeft? Bijna niet te bevatten dat we zoveel gedachten kunnen produceren op een dag.

95 % van die gedachten komen voort uit het onderbewustzijn. Ook iets om over na te denken. Het is tijd om heel wat bewuster met ons denken om te gaan!

En wat denk je van deze uitspraak:

Als je 90% van je aandacht richt op die 10% die niet goed gaat in je leven, dan ga je na verloop van tijd denken dat 90% niet goed gaat.                                                                     Auteur onbekend

Hoe negatief denken om te buigen naar positief denken

Als je negatief denkt, kun je je heel slecht gaan voelen. En als je je slecht voelt, ga je nog meer negatief denken, gevolg: je voelt je nog ellendiger. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Om je weer goed te voelen is het belangrijk dat je die cirkel doorbreekt door te stoppen met negatief denken en je op positieve dingen te richten. Hieronder volgen een aantal tips.

Negatieve gedachten deleten

Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om uit een neerwaartse, negatieve gedachtenstroom te komen. Hoe het soms ook “fijn” kan zijn om er maar lekker in te blijven hangen. Je naar beneden te laten glijden. Maar je gaat je er beslist niet prettiger onder voelen en als je maar lang genoeg volhoudt, kun je ook nog eens een keer depressief worden.

Dat wil je niet, toch? Het is zoveel fijner om leuke, vrolijke gedachten te hebben die je oppeppen of die je een heerlijk gevoel geven. Want dat kunnen gedachten ook: je je weer goed laten voelen. Dus is het zaak dat je kapt met die negatieve gedachten.

Als je een negatieve gedachte bij jezelf waarneemt, zeg dan tegen jezelf met alle kracht die in je is: “Ik stop met zo negatief te denken. Halt. Ik delete al die negatieve gedachten.”  En laat los! Zorg ervoor dat je innerlijke krachtbron weer aan het roer komt te staan en het negatieve stemmetje het zwijgen oplegt.                                                                                                                                                                                               Dat negatieve stemmetje kan soms je leven helemaal beheersen en verpesten. Laat dat andere deel dat positief en liefdevol is, je innerlijke bron, de baas zijn in je bovenkamer. Als je meer over die bron wilt weten hoe je die kunt aan boren, klik dan hier: Bron van innerlijk geluk.

Een foto met treurwilgen die symbool staan voor negatieve, mistroostige gedachten. Laat die je niet beheersen.
.......................  Wees de baas over je gedachten, laat negatieve gedachten je niet beheersen

Gedachten resetten ofwel transformeren                                      

Er is nog een heel goede manier om het negatieve stemmetje te smoren. Klinkt niet aardig, maar het stemmetje is ook niet aardig tegen jou. Je kunt namelijk er een spel van maken om elke negatieve gedachte die je tegenkomt te vervangen door een heel wat leukere, positieve gedachte. Dat werkt heel goed.

Een simpel voorbeeld: Dat lukt me nooit om dat werk op tijd af te krijgen. Deze gedachte vervang je door: als ik goed plan, lukt het me wel om het werk op tijd af te krijgen. Houd je gedachten altijd binnen het redelijke.

Als je weet dat je een werk echt niet op tijd afkrijgt,  kun je ook een negatieve gedachte daarover vervangen door te denken dat je dan wel een manier vindt om je hier uit te redden. Voor elk probleem(pje) is een oplossing.

Hoe gemaal in je bovenkamer te stoppen

Steeds maar gedachten die zich blijven herhalen… herkenbaar? En er maar niet mee kunnen stoppen. Heel vervelend en het kan je nachtrust ook behoorlijk verstoren.

Om die constante negatieve stroom te doorbreken kun je ervoor kiezen om te gaan affirmeren.  Je gaat steevast en onophoudelijk positief affirmeren tot je voelt dat die stroom doorbroken wordt en stopt. Wil je meer weten over affirmaties, klik hier.

Je kunt bijvoorbeeld het volgende affirmeren: “Ik ben de baas over mijn gedachten. Ik kan deze  steeds terugkerende gedachten stoppen, omdat ik dat wil!”  Of: “Deze gedachten vertroebelen mijn geest, ik laat ze los.” Herhalen, herhalen en nog eens herhalen met zoveel mogelijk overtuiging! Je kunt altijd je eigen woorden kiezen voor een affirmatie.

Ook kun je een prachtige omgeving visualiseren waar je je heerlijk ontspannen voelt.

Of ga gewoon domweg schaapjes tellen als je niet kunt slapen. Dit deden we vroeger ook om in slaap te komen.

Een sfeerbeeld bij positief denken: op de foto is een rots te zien in zee, onaantastbaar.
.......................................... Of denk dat je een rots bent in zee, niets kan je raken

Relativeren kan ook enorm helpen. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: “Het probleem wat me nu bezig houdt, bestaat over 10 jaar niet meer. Er zijn ergere dingen gaande in de wereld.”

Denkpauzes: we denken veel en veel teveel    

Veel van onze gedachten zijn totaal nutteloos. We dienen meer constructief te gaan denken. Meer bewust te gaan denken en zeker niet te malen.

Je staat op en je denkt en je zeult je hoofd vol met gedachten het bed in. En de hele dag door heb je allerlei gedachten: zinvolle, minder zinvolle, waardeloze en ook nog eens negatieve. Bij veel mensen zit het hoofd vaak vol met allerlei hersenspinsels.

We hebben een enorm aantal gedachten op een dag. Ik heb je al verteld dat het aantal geschat wordt op tussen de veertig- en de zeventigduizend. Wat een hoeveelheid, enorm! En hoeveel van die gedachten zijn echt zinvol?  Ik durf te wedden dat er tienduizenden afvallen. Wat een energievretende bezigheid dat denken.

Hoe kun je nu die enorme stroom aan gedachten verminderen? Heel simpel, nou ja simpel: door bewust pauzes in je gedachtenstroom te laten zijn. Door tegen jezelf te zeggen: “Pauze.” En herhaal maar pauze, pauze. Ja, dat is ook een gedachte, maar een bewuste die vanzelf door een pauze kan worden gevolgd.

Aandacht bewust richten

Je aandacht heel bewust richten op een taak is ook een prachtig middel voor meer pauzes in je gedachtenstroom. Je kunt bijvoorbeeld met al je aandacht de afwas doen zonder al teveel gedachten verder in je op te laten komen. En als ze toch opkomen, laat je ze gewoon weer gaan.

Je doet de afwas en verder niet. Geen uitstapjes naar de toekomst, naar het verleden, naar een problematische situatie etc. Gewoon zijn en afwassen!

Bedenk zelf ook manieren om je negatieve gedachten een halt toe te roepen en ze te leiden. Ga vooral ook bewust denken. Daarmee wil ik zeggen dat je gaat denken waar jezelf voor kiest, van uit je diepste wezen. Gedachten die niet zomaar opkomen, maar die jezelf bewust laat ontstaan vanuit je geest. Wil je hier meer over lezen? Klik hier voor het artikel: "Bewust denken en luisteren naar intuïtie en ingevingen"

Bewuster omgaan met gedachten uit je onderbewustzijn                       

Voor het merendeel komen gedachten op vanuit je onderbewustzijn. Je denkt op dat moment niet bewust. Neem die gedachten waar of ze positief zijn en nuttig of negatief en onbruikbaar. Aan de laatste schenk je geen aandacht meer en met de positieve en nuttige gedachten kun je aan de slag.

Op deze manier kun je ook heel veel onzinnige gedachten gewoon los laten.

Positief denken blijven oefenen

Ik heb je een aantal methodes gegeven om met die negatieve gedachten aan de slag te gaan.  Positief denken is een werk voor de rest van je leven. Je kunt er niet op een dag mee stoppen.

Denken dat het werk nu gedaan is, is een illusie. Nee, negatieve gedachten zullen zich toch steeds weer opdringen. Maar dat maakt niet uit, als je maar weet hoe met die gedachten om te gaan. Op den duur zullen ze dan ook steeds minder worden.

Zolang je je er maar van bewust bent dat je kunt kiezen voor positieve gedachten en dat je ook die weg volgt. Een leven lang!

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel!

*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier . Hartelijk dank!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Scan de code
Hallo,
Ik ben Ineke van bewustzijnenjegoedvoelen.nl. Graag wil ik je adviseren, bijstaan waar nodig en naar je luisteren als je daar even behoefte aan hebt.
Wil je meer weten, stel gerust je vraag...