Spring naar inhoud

BETER OMGAAN MET JALOEZIE

Tekst bij Beter omgaan met Jaloezie: torentje met gesloten venster op heuvel
Bij heftige jaloezie zijn "vensters" gesloten en zit je opgesloten

Wat een snerpende pijn kan jaloezie geven en je leven tijdelijk vergallen. Jaloezie is moeilijk te hanteren, maar toch… machteloos naar je eigen jaloezie kijken en er verder niets mee kunnen doen is wel erg frustrerend en pijnlijk. Wil je weten hoe je beter met jaloezie kunt omgaan, lees verder!

Soorten jaloezie

Inhoudsopgave

Er zijn verschillende soorten jaloezie: een verterende, niet-gezonde jaloezie die je hersens blokkeert en je gevoel in vlam zet. 

Maar er is ook een andere vorm van jaloezie die ik ook wel een “gezonde” jaloezie noem. Als je partner flirt onder je ogen kun je een stekende pijn voelen. Dat hoort bij een relatie en is ook vrij normaal als je een goede relatie hebt. Op zich is er niets mis met een beetje jaloezie, het moet alleen niet je leven gaan beheersen.

Jaloezie die niet meer gezond voor je is, is die jaloezie die geen grenzen kent en waarbij je de werkelijkheid uit het oog verliest. Het komt dan teveel voor dat je jaloers bent en vaak is je jaloersheid onterecht. Dit verteert je en overal zoek je wat achter. Je vraagt je bijvoorbeeld af als je partner niet thuis is of hij/zij nu bij een ander is en je pluist al zijn/haar zakken en spullen na. Dat wantrouwen maakt je ziek en je kunt beter leren om zo snel mogelijk beter met die jaloezie om te gaan.

Ik heb het hier natuurlijk niet over die vorm van jaloezie wanneer je partner bijvoorbeeld een ander heeft en jij ontdekt dat hij ontrouw is, dat je bedonderd wordt. Dan heb je alle reden om jaloers te zijn en om in actie te komen.

Je kunt ook om andere redenen jaloers zijn op je partner, maar ook op een vriend of vriendin, buurman etc. Je partner kan bijvoorbeeld veel meer succes in het leven hebben dan jij en dat kan jaloezie opwekken. Maar ook in andere relaties zoals met een vriendin die een veel mooier huis heeft dan jij. Je zou zelf ook zo’n prachtig huis willen hebben. Je voelt een nare steek van jaloezie steeds weer wanneer je dat mooie onderkomen ziet. En je kan ook jaloers zijn op de buurman die een verrekt mooie auto heeft, veel mooier dan die van jou! En die ook nog eens een heel goed lopend eigen bedrijf heeft.

Anders reageren op jaloezie

Foto vastgeketende roofvogel die weg wil vliegen: jezelf bevrijden van de ketenen van jaloezie
Bevrijd jezelf van de ketenen van jaloezie

Je kunt leren anders te reageren op je jaloezie en je er niet meer door te laten meesleuren. Je kunt de baas worden over die sterke emoties als je dat echt wilt. Het is heel belangrijk dat je voor jezelf de keuze maakt niet langer jaloers te willen zijn. Dan pas kun je heel hard aan de slag. Ik heb een paar tips waarvan ik van harte hoop dat ze je een eindje op weg helpen.

Beter omgaan met jaloezie door je denken te veranderen

Je kunt leren anders te reageren op je jaloersheid door op een andere manier te gaan denken. Laat ik weer even het voorbeeld van die vriendin met dat mooie huis nemen. Je kunt dan jaloers denken: "Waarom zij wel en ik niet, verdorie." Maar je kunt in plaats daarvan ook denken: "Nou ja, voor mij is dit niet weggelegd, misschien ooit wel, maar ik gun het haar van harte. We zijn vrienden en dat wil ik niet negatief laten beïnvloeden door jaloerse gevoelens en gedachten." Je zit er verder niet mee en gaat vrolijk verder met je leven.

Tussen die twee gedachten zit wel een heel groot verschil, toch? Het maakt ook alles uit hoe je je voelt na zulke gedachten. Als je jaloers bent, kun je  er een galsterig gevoel van overhouden en  kun je daar behoorlijk last van hebben. Dat kan ook nog eens je humeur verpesten. Niet bepaald positief allemaal.

Maar die andere, positieve gedachte geeft ruimte en een goed gevoel. Je gunt het de ander, het beïnvloedt je niet meer negatief. Het raakt je niet en je blijft niet in emoties hangen. Ik weet heus wel dat dit niet makkelijk is om op zo'n totaal andere manier te gaan denken, maar je zult merken als je zo gaat denken dat je je veel beter gaat voelen. En... oefening baart kunst!

Wil je meer over het veranderen van je gedachten lezen, lees dan ook eens het artikel over Positief Denken.

Anders naar jezelf kijken

Wat zou je verder nog kunnen doen als je last hebt van een ongezonde jaloezie die je negatief beïnvloedt?

Ja, ik weet heel goed dat dat niet makkelijk is. Jaloezie is een emotie die je heel moeilijk kunt beteugelen. Maar ik geef je toch  heel graag nog wat meer tips.

Stenen hoofd met nietsziende ogen en gapende mond: jaloezie verblindt en maakt blind
Jaloezie maakt je blind en verblindt

Kijk eens met een andere blik naar jezelf. Het heeft namelijk ook vaak van alles te maken met je zelfvertrouwen, met een gebrek aan zelfvertrouwen. Als je blaakt van vertrouwen in jezelf, waarom zou je dan nog last hebben van jaloezie? Jij bent leuk en interessant genoeg voor je  partner, die heeft echt geen ander nodig. Hij of zij zal wel gek zijn om die mooie relatie van jullie op het spel te zetten. En dat mooie huis van je vriendin maakt voor jou niet uit, je hebt genoeg andere dingen waar je trots en blij mee bent.

Gebruik affirmaties om je zelfvertrouwen te versterken. Ik kan niet vaak genoeg de enorme waarde van affirmaties herhalen. Affirmaties zoals: Ik ben de moeite waard of ik vertrouw hem of haar volledig.  Transformeer je jaloezie in vertrouwen in de ander en in jezelf. Lees ook eens het artikel De kracht van vertrouwen

Met controleergedrag stoppen

Om je jaloezie beter te beteugelen is het heel belangrijk dat je stopt met controleergedrag. Zoek niet zijn/haar mobiel na, onderzoek geen papieren en zakken. Laat wezen, ga uit vanuit vertrouwen. Ga heel snel iets anders doen wat je leuk vindt als je wilt gaan napluizen. Kijk naar jezelf en ben je ervan bewust dat je in alles je partner in de gaten zou willen houden, maar geef er niet aan toe. Verhef jezelf tot een hoger niveau. Als je namelijk blijft controleren versterk je alleen maar je jaloezie en wantrouwen en je gaat je er beslist niet beter doorvoelen.

Maar, wat ik al schreef, je moet je eerst goed bewust worden van je gedrag, jezelf waarnemen. Hier kun je meer lezen over Jezelf beter waarnemen.

Stop met het maken van verwijten

Tja, als je jaloers bent, dan kun je heel makkelijk je partner wat gaan verwijten. En als je jaloezie ongegrond is en je eerlijk naar jezelf kijkt, zul je al gauw merken dat je je er niet beter door gaat voelen. Maar je jaloezie fluistert je als het ware allemaal nare boodschappen in waardoor je helemaal op een verkeerd spoor komt.

Let daarom op jezelf wanneer je verwijten wilt gaan maken. Probeer dat voor te zijn, slik ze allemaal in. Het leidt immers tot niets en je jaloezie krijgt dan alleen maar meer de overhand. Train jezelf erin als je jaloers bent, om op te letten wat je wilt gaan zeggen en wees wijs en zwijg! Dat kan jou en je partner veel ellende besparen. Na het inslikken voel je je zeker na een poosje wat beter, omdat je de baas bleek te zijn over je jaloezie.

Angst om verlies

Foto van afval dat is overwoekerd door onkruid: jaloezie overwoekert: jaloezie woekert als onkruid en ondermijnt je zelfvertrouwen
Jaloezie woekert als onkruid en ondermijnt je zelfvertrouwen

Jaloezie kan ook te maken hebben met angst. Angst om je partner te verliezen, omdat je bang bent dat een ander wel eens meer te bieden heeft dan jij. Of omdat je partner niet meer verliefd is op jou en je bang bent dat hij of zijn misschien wel op een ander verliefd wordt. Dat kan heel bedreigend voelen en de jaloezie kan je dan helemaal te pakken krijgen.                                                          

Praat hierover met je partner, laat zien wat je bezighoudt, waarom je zo jaloers bent. Dat kan al heel wat oplossen. Als je met je partner hierover niet wilt of kunt praten kan een goed gesprek met een vriend of vriendin je daarbij helpen. Het kan je inzicht geven of het met gezonde jaloezie te maken heeft of met een jaloezie die je beter niet kunt hebben. Je angst en jaloezie kunnen je relatie kapot maken. Het is van heel belangrijk dat je daarmee goed weet om te gaan.

Verveling in de relatie

Maar wat als die relatie nou niet meer zo schitterend en mooi is. Wat als de verveling in jullie relatie is geslopen en je ook nog eens jaloers bent, omdat je denkt minder interessant voor je partner te zijn en anderen wel. Dan kun je daar wat aan doen door meer spanning in je relatie  te brengen! En nogmaals, praat er met je partner over. Als jullie kinderen hebben, zorg ervoor dat je ook tijd voor jullie tweetjes hebt. Maar laat een ingeslapen relatie je niet onzeker maken, het hoeft je zelfvertrouwen niet aan te tasten. Een niet zo denderende relatie heeft juist jouw zelfvertrouwen nodig. Lees ook eens het artikel: van jezelf houden.

Kasteel met uitzicht op zee:  open vensters met prachtig uitzicht en laat los die jaloezie
Laat los, open vensters en geniet van het uitzicht

De tips op een rijtje

Als je van jezelf weet dat je erg jaloers bent en je jezelf maar niet kunt veranderen, ga dan aan de slag met de volgende tips die ik nog even voor je op een rijtje heb gezet.

1.Denk positief

2 Heb vertrouwen in jezelf, ga anders naar jezelf kijken

3. Stop controleeergedrag

4. Maak geen verwijten

5. Praat over je angsten

Als je met mij wilt praten over je jaloezie, dan wil ik je graag helpen.

Door hier te klikken kun je contact met me op te nemen

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel!

*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier. Hartelijk dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Scan de code
Hallo,
Ik ben Ineke van bewustzijnenjegoedvoelen.nl. Graag wil ik je adviseren, bijstaan waar nodig en naar je luisteren als je daar even behoefte aan hebt.
Wil je meer weten, stel gerust je vraag...