Er zijn mensen die vinden dat sorry zeggen meer dan voldoende is en denken dat ze weer verder kunnen op de oude voet. Soms zelfs alsof er niets is gebeurd. Maar er is wel degelijk wat gebeurd en daar kan de ander nog last van hebben.
Sorry zeggen blijkt niet altijd voldoende te zijn om bijvoorbeeld een gemaakte fout recht te zetten.
Sorry zeggen is zo makkelijk gezegd
Inhoudsopgave
In bepaalde gevallen kan sorry zeggen meer dan genoeg zijn: als je te laat komt, je niet aan een bepaalde afspraak hebt gehouden of hebt kunnen houden (er kwam iets anders tussen dat belangrijker was), als je een kostbaar glas hebt laten vallen, een bepaald werk niet op tijd hebt afgekregen. Dit zijn maar een paar onschuldige voorbeelden.
Het wordt anders wanneer je iemand tot in het diepst van zijn ziel hebt geraakt door bijvoorbeeld een kwetsende opmerking. Of je hebt een dierbare niet geholpen die hard je hulp nodig had, maar jij vond andere zaken belangrijker. Dit zijn een paar voorbeelden die nog kwetsender overkomen als je heel makkelijk zegt : “Sorry” en dan doet of er verder niets aan de hand is. Sorry zeggen is dan een begin, maar er moet veel meer gebeuren.
Een vriendin zei ooit eens tegen me toen we het over dit onderwerp hadden: “Van sorry’s heb ik een kast vol.” Dat zijn dus heel wat “sorry’s! De achterliggende gedachte bij dit voorbeeld is maar al te duidelijk: er wordt nogal makkelijk en vaak sorry gezegd zonder dat er een vervolg is, terwijl dat in bepaalde situaties wel nodig is .
Sorry zeggen moet vanuit het hart komen
Als je je in een situatie bevindt waarin je sorry zegt, moet dit wel heel oprecht gemeend zijn en vanuit je hart komen! De ander moet het ook echt voelen en weten dat je het meent. Als dat niet zo is en je even terloops sorry zegt, kun je dat beter niet doen, dat is misschien nog wel minder pijnlijk. Ook is het natuurlijk belangrijk dat als je sorry zegt je er met je volle aandacht bij bent!
Als iemand tegen jou sorry zegt
Als je voelt dat het gemeend is, kun je het waarderen als iemand zich verontschuldigt, maar dat wil niet zeggen dat je dan maar gelijk moet vergeven en vergeten. Als je gekwetst bent door bijvoorbeeld een heel stomme en kwetsende opmerking, wees je er dan van bewust dat het voor jou niet gelijk weer okay hoeft te zijn. Misschien wil die ander dat wel, is lekker makkelijk, maar jij bent degene die met bepaalde emoties zit. Het is belangrijk dat je dat ook zegt! Maak heel duidelijk wat het met je heeft gedaan.
Als sorry zeggen niet voldoende is wanneer je een ander hebt gekwetst
Als je een ander diep hebt gekwetst, heeft die ander tijd nodig om te verwerken. Gun het die tijd ook, ook al zou jij kunnen denken dat het overdreven lang is. Voor die ander is dat blijkbaar nodig. Je kunt wel 10 x sorry zeggen en het ook echt menen, bij de ander kan het te hard zijn binnengekomen wat er is gebeurd en daardoor behoorlijk van streek zijn. Blijf dus geen sorry zeggen, dat heeft geen enkele in. Een paar keer echt gemeend is zeker nodig, maar praat dan vooral. Praat, praat. Vraag om vergeving, ook al vind je dat misschien moeilijk. Maar vergeven is wel nodig om weer verder te kunnen.
Als de ander niet wil praten
Maar wat als de ander niet wil praten. Iemand kan zo kwaad op je zijn dat diegene niet meer openstaat voor een gesprek. Praten lijkt het juist erger te maken. Dat kan een ontzettend rot gevoel geven en een schuldgevoel kan de kop opsteken. Probeer jezelf dan ook niet teveel onderuit te halen, maar besef dat het niet goed was wat je hebt gedaan, gelaten e/o gezegd.
Op dat moment kan het misschien beter zijn dat je je even terugtrekt, even een pauze inlast. Dat is tevens ook een blijk van begrip naar de ander toe dat diegene tijd nodig heeft. Maar blijf wel altijd bereikbaar als je even een pauze hebt ingelast. Laat het ook van de ander afhangen of hij/zij contact weer opneemt. Maar als het je te lang duurt, kun je zelf ook natuurlijk even wat van je laten horen en vragen hoe het gaat.
Bewust zijn van wat je zegt
Zeg niet alleen sorry, maar benoem ook wat je beter had kunnen doen, wat je fout hebt gedaan, wat er niet goed is gegaan. Geef eventueel een reden waarom iets niet is gelopen zoals jij had gewild etc. Als je zeker van jezelf weet en het natuurlijk ook meent, kun je zeggen dat het niet meer zal gebeuren. Let goed op je woorden, wees zorgvuldig in je woordkeuze en bewust van wat je zegt, anders kun je onbedoeld net iets verkeerds zeggen en dan kun je weer van vooraf aan beginnen. Je mag best de tijd nemen om te overdenken wat je zegt. En luister naar je intuïtie wat het best te zeggen. Over intuïtieve ingevingen kun je verder lezen in het volgende artikel. Bewust denken en luisteren naar intuïtie en ingevingen .
Tot slot even een overzicht
Als je sorry zegt, ga er dan niet vanuit dat het meteen voldoende is voor die ander, maar dat geldt ook voor jezelf als iemand tegen jou sorry zegt.
Sorry zeggen doe je niet zomaar even, neem er de tijd voor, wees vooral ook bewust van wat je zegt en hoe je het zegt, dus welgemeend. Praat er vooral ook verder over als het nodig is. En soms kan het nodig zijn dat je even een pauze inlast om de gemoederen te laten bedaren. Een pauze zorgt voor tijd van bezinning en tot rust komen.
En trouwens: als je zo bewust en oprecht mogelijk leeft, zul je ook veel minder sorry hoeven zeggen!
Je kunt hier verder over lezen in het artikel over bewust leven: HET HIER-EN-NU
*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel! .
*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier . Hartelijk dank!