Spring naar inhoud

ALS JE VOL ZIT MET TWIJFELS

Boom op een rots, geworteld zijn ondanks twijfels
Ondanks twijfels geworteld zijn als een boom op een kale rots

Als je vol zit met twijfels en je vaak niet weet wat te kiezen, lees dan eens verder.  Kiezen tussen twee banen, tussen wel of niet een huis kopen, tussen wel of niet voor jezelf kiezen kan heel lastig zijn als je steeds blijft twijfelen. Maar ook als je bijvoorbeeld twijfelt of iemand de waarheid spreekt…

Twijfels over verschillende keuzes

Inhoudsopgave

Twijfels hebben vaak te maken met het maken van keuzes. Wil je iets wel of wil je iets niet. De onderwerpen waarover je twijfelt kunnen nogal eens verschillen in moeilijkheidsgraad. Er zit nogal een groot verschil in het twijfelen tussen de koop van een zwarte of een witte auto en de keuze of je nu wel of niet van baan verandert. En wat nog veel zwaarder weegt: de keuze tussen wel of niet bij je partner weggaan. Ook kun je twijfels hebben over jezelf, dat is ook een uitermate vervelende vorm van twijfelen. Hier ga ik eerst verder op in.

Twijfels over jezelf

Vaak hebben twijfels over jezelf  te maken met het gebrek aan zelfvertrouwen. Twijfels of je iets wel of niet kunt. Of je wel of niet voldoet aan andermans verwachtingen. Of het wel zo gezond is om steeds maar weer aan iemands verwachtingen te willen voldoen is weer een ander onderwerp dat niet in dit artikel thuishoort.  

Je kunt ook twijfelen aan je capaciteiten als ouder. Twijfels of je wel je kinderen op de juiste manier opvoedt. Die twijfels kunnen je heel onzeker maken

Zo kan ik nog wel even doorgaan, er zijn genoeg dingen in het leven die je onzeker kunnen maken en je aan het twijfelen brengen over je eigen kundigheid.

Afbeelding met een rode roos tegen rotsachtergrond
Twijfel niet aan jezelf, wees liefdevol voor jezelf

Twijfels over anderen

Of iemand wel te vertrouwen is, is een heel vervelende en pijnlijke twijfel. Een belangrijke basis van menselijke relaties is vertrouwen, als dat er niet is, kan dat veel ellende veroorzaken . Het is of de grond onder je voeten wordt weggeslagen. Lees eens het artikel dat ik over VERTROUWEN heb geschreven.

Ook kun je twijfelen of iemand wel bepaalde dingen goed kan. Manlief wil bijvoorbeeld best wel helpen in de huishouding, maar je twijfelt of hij de huishoudelijke taken wel goed genoeg kan uitvoeren. Tja, je doet het dan toch maar liever zelf. Maar je laat daarbij wel een mooie kans voorbij gaan om wat extra hulp te krijgen. Je kan het hem gewoon op zijn eigen manier laten doen en dan zijn gelijk die twijfels ook van de baan. En staat het je niet helemaal aan wat hij heeft gedaan: dan zet jezelf de puntjes even op de i, toch?

Twijfels over wat de waarheid is

Dat zijn van die ellendige twijfels die je gedachten in een vicieuze cirkel kunnen laten draaien. Spreekt je vriend of vriendin wel de waarheid? En op welke politici kun je nog vertrouwen en weten dat ze je niet voorliegen maar de waarheid spreken en niet de boel proberen te verdraaien in hun voordeel. Wat is er waar en niet waar over het coronavirus?  Kloppen de cijfers wel die je elke dag voorgeschoteld krijgt? En hoe zit het met het vaccin, is het waar wat er gezegd wordt over de betrouwbaarheid.  Genoeg is er in het leven waarover je danig je twijfels kunt hebben of het wel allemaal waar is. Vooral in deze tumultueuze tijd waarop alles niet meer is zoals het was.

Nou ja, als je ergens over kan twijfelen is het wel over het bestaan van een God, een leven na de dood of juist niet. Dood is dood. Je geest leeft niet voort. Wat is er nu waar? Wat moet je nu eigenlijk geloven? Wie spreekt er de waarheid: dominees, goeroe’s, imans of atheïsten? Allemaal  twijfels die de kop op kunnen steken.

Ik heb een artikel geschreven dat gaat over de vraag wat nou eigenlijk de waarheid is. Wil je het lezen, klik hier: WAT IS DE WAARHEID? ik hoop van harte dat het je verder helpt.

Twijfels in het algemeen

Kasteel op rots. Overzie je twijfels als een vorst
Wees als een vorst over je onderdanige twijfels, je bent ze de baas

Dan zijn er nog de twijfels van algemener aard. Je kunt je met recht afvragen of de aarde het wel redt na al het vreselijke misbruik door de mens. En je kunt ook twijfelen of de mensheid het wel redt na al het geweld dat altijd weer de kop op steekt.

De mens had toch kunnen leren van het verleden. Maar nog steeds leren mensen niet om te stoppen met het uitoefenen van macht over anderen. Wat dat betreft zijn twijfels gegrond of de mens ooit wijs zal worden en stopt met oorlog voeren, elkaar vermoorden, het leven zuur maken en in plaats daarvan in vrede met elkaar te leven en elkaar te respecteren. Wat zouden we dan een paradijs hier op aarde hebben.

Omgaan met twijfels

In alle gevallen die ik heb beschreven heb je met twijfels te maken en voor elke situatie zijn er wel tips hoe meer duidelijkheid te krijgen wat voor keuzes te maken, wat  je wilt geloven, wat voor doelen na te streven etc. Ik hoop dat ik je een paar handvatten kan geven die je op weg helpen

Herken de twijfel

Met wat voor soort twijfel je ook te maken hebt, het is belangrijk dat je allereerst je twijfels waarneemt, ze herkent.  Je kunt ze ook benoemen. Bijvoorbeeld: ik twijfel over het bestaan van een God. Ga met jezelf in gesprek; wat maakt dat je twijfelt? Pak eventueel pen en papier en schrijf je twijfels op.

Lees je in, praat met anderen over je twijfels, vraag hoe anderen over iets denken. En volg vooral ook je intuïtie. Soms kunnen anderen dingen denken en zeggen, waar jij een gevoel bij krijgt dat het helemaal niet zo is of voor jou geldt. Volg dat gevoel, luister daarnaar, ga het niet uit de weg. Lees ook eens het artikel.

Probeer om je hart en verstand, je logica op één lijn te krijgen. Maar mochten ze met elkaar in conflict zijn laat dan wat het beste bij jou voelt de voorrang krijgen. Soms zal je verstand de boventoon voeren, omdat je weet dat als je in een bepaalde situatie je hart volgt, je danig in de problemen kunt raken. Als je dolgraag een auto wilt kopen, maar je hebt het geld niet, luister dan maar naar je verstand. Dat is verstandig! Soms is het verlangen groter dan de inhoud van je portemonnee.

Gestapelde stenen, symbool vantwijfels die zich opstapelen

Maak jezelf niet gek

Soms is de tijd ook nog niet niet rijp voor een bepaalde beslissing, maar moet je nog even wachten om je hart te kunnen volgen. Je blijft gewoon nog even twijfelen en erger je daar niet aan. De twijfeltijd die wat langer duurt, is soms nodig om dingen duidelijk en helder te krijgen. Je kunt niet overal tegelijk een antwoord op hebben.

Soms stapelen de twijfels zich op net als deze "mannetjes"

Als je sterk twijfelt, ga dan allereerst niet aan jezelf twijfelen. Laat het je zelfvertrouwen niet aantasten. Sta jezelf toe dat je mag twijfelen. Niets mis mee aan getwijfel. Het helpt als je van het inzicht uitgaat dat overal een antwoord op is en ook in dit twijfelgeval. Op de een of andere manier zal het antwoord komen. Soms als een liefdevolle stem die ineens in je opkomt en je een geweldige ingeving geeft: luister ernaar. Blijf steeds alert op die diepere stem die van zich kan laten horen! Klik hier om meer te weten.

Soms kan je partner, een beste vriend of vriendin een onverwachte opmerking maken die je een inzicht geeft en je doet beseffen wat te kiezen of wat te doen!

Afwegen als je vol zit met twijfels

Twijfels hebben houdt ook vaak in: afwegen. Als een soort balans: de twijfelbalans die als het ware niet weet naar welke kant door te slaan. Je kunt het beeld van de balans gebruiken om voor jezelf de twee polen van de twijfel af te wegen en deze om te zetten tot een beslissing.  Je kunt een balans tekenen en onder de rechterkant schrijf je bijvoorbeeld wat je huidige baan je nu oplevert en wat een nieuwe baan (loon, werksfeer, taken etc.) je in de toekomst brengt, zou kunnen brengen.

Maar, kun je je afvragen, misschien zijn die collega’s niet zo leuk en verdien ik wel meer, maar dan nog…. Weeg dan bij jezelf af wat voor jou het zwaarst weegt. Vraag jezelf af of je het risico durft te nemen. Weeg af en… volg je gevoel zonder dat je daarbij je verstand uitschakelt. Neem je tijd en blijf lief voor jezelf.

Twijfel is niet erg, maar gezond

In het leven is lang niet alles meteen duidelijk, maar zorg er wel voor dat je niet een eeuwigheid blijft twijfelen. Beslis op een bepaald moment en weet ook dat welke beslissing je ook neemt, je jezelf niet kwalijk kan nemen als iets minder goed uitpakt. Het leven is één en al ervaring en van elke ervaring kun je leren, ook de minder aangename.

Dat deze tips je helpen om je uit de twijfel te helpen.

Gestapelde stenen, een "mannetje", de twijfels, in een bloemenkrans
Prachtige oplossingen en antwoorden vinden als bloemen zo mooi

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel!

*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier. Hartelijk dank!

2 gedachten over “ALS JE VOL ZIT MET TWIJFELS

 1. Karin

  Ik vind het prachtig het artikel en het is de waarheid raar dat een hoop mensen niet van hunzekf houden zoals ik maar ik heb ook geen hekel aan mezelf

  1. bewustzijnenjegoedvoelen

   Hoi Karin,
   Hartelijk dank voor je reactie op het artikel. Heel fijn dat je het mooi vindt.
   Houden van jezelf is een basis en gelukkig besef je dat! En nu nog een stap verder van: geen hekel aan jezelf hebben, naar: van jezelf houden zoals je bent!
   Hartelijke groet,
   Ineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Scan de code
Hallo,
Ik ben Ineke van bewustzijnenjegoedvoelen.nl. Graag wil ik je adviseren, bijstaan waar nodig en naar je luisteren als je daar even behoefte aan hebt.
Wil je meer weten, stel gerust je vraag...