
Ben jij iemand die altijd aan iemands verwachtingen wil voldoen? Heb je je wel eens afgevraagd of dit wel altijd even goed is voor jezelf? Dat woordje altijd is heel belangrijk in de vorige zinnen. Dat betekent vaak dat je ook aan verwachtingen wilt voldoen al komt dit je niet goed uit of omdat je daar eigenlijk geen zin in hebt. Herken je jezelf?
Aan verwachtingen voldoen van anderen
Inhoudsopgave
Verschillende mensen kunnen van alles van je verwachten: van je familie tot je buurman. Of misschien ook wel een verre kennis die ineens een beroep op je doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is... Ouders
Je ouders bijvoorbeeld. Je kunt ouders hebben (of hebben gehad) die je helemaal vrij laten. Ook niet aan je trekken als je zelf al een gezin hebt of op jezelf woont. Maar je kunt ook ouders hebben die van alles van je verwachten. Elke zondag een bezoekje is toch wel het minst wat er van je wordt verwacht. Of jou dit nu wel of niet uitkomt. En helpen met klussen of langs komen voor de één of andere futiliteit is voor hen vanzelfsprekend .
En het is normaal dat je daar niet altijd zin in en tijd voor hebt. Dat je wel eens helemaal niet aan hun verwachtingen wilt voldoen, maar toch doe je het.
Is dit herkenbaar voor jou? Het kan behoorlijk irriteren als je ouders weer van alles van je vragen, terwijl je daar echt niet op zit te wachten.
Partners
Een partner kan echt van alles van je vragen nog veel meer dan ouders. Dit komt vooral door de speciale band die je met hem of haar hebt. En dat er wat van je gevraagd en verwacht wordt, is ook heel normaal, maar soms ligt het zwaartepunt van geven teveel bij één partner. Er is een onbalans: de één geeft veel meer dan de ander. En owee als er van de partner die voornamelijk neemt, wat gevraagd wordt. Dat kan tot heel vervelende ruzies leiden.
Verdere familie en vrienden
En als je pech hebt, zijn je ouders en partner niet de enigen die willen dat je klaar staat als ze vinden dat ze je nodig hebben. Zo kun je ook nog eens broers en zussen, neven en nichten hebben die vinden dat je als familie van alles voor ze moet doen. Jij bent er voor hen. Andersom ook? Dat is nog een punt waar ik op terug kom.
Tja, dan heb je ook nog vrienden en vriendinnen die er soms ook wat van kunnen. Die boos kunnen worden als jij niet doet wat zij graag willen.
Als je aan al die verwachtingen wilt voldoen, kun je een heel druk bezet leven hebben waar je niet eens om hebt gevraagd!

Redenen waarom je aan verwachtingen wilt voldoen
Er zijn allerlei redenen waarom je aan verwachtingen wilt voldoen. Ook kan het heel goed zijn dat je automatisch de wensen van anderen vervuld, je bent je er niet eens goed van bewust. Het is als het drukken op de knop van een lift en jij komt in beweging. Het is heel goed als je je bewust wordt van de redenen waarom je doet wat de ander van je verwacht. Als je bewust bent van iets kun je er naar kijken en een keuze maken.
Lees ook eens het artikel over bewust waarnemen
Aardig gevonden worden
Het is best wel fijn als iedereen die je in je leven tegenkomt je aardig vindt. Je ligt dan goed in de markt om het maar zo te zeggen. Het kan je een enorm fijn en tevreden gevoel geven.
Als je steeds aan iemands verwachtingen voldoet, is dat heel aangenaam voor de ander en kun je al snel aardig worden gevonden. Je hebt het misschien ook al wel eens horen zeggen: “… die is zo aardig, hij staat altijd voor je klaar.” Maar dan heb je vast ook wel eens het spreekwoord gehoord: “Al te goed is buurmans gek.” En dat zegt eigenlijk alles. Mensen kunnen misbruik maken van je goedheid. En dat hoeft echt niet alleen je “buurman” te zijn. Zelfs heel naaste familie kan je gebruiken voor alles en nog wat.
Geaccepteerd worden
Je kunt ook aan verwachtingen willen voldoen omdat je bijvoorbeeld bij een groep wilt horen. Je kleedt je op een bepaalde manier, volgt de modegrillen, omdat je bij de anderen wilt horen. En wat je zeker niet wilt is opvallen door iets te dragen wat uit de toon valt. Het is een ongeschreven regel (lees: verwachting) dat de groep zich op een bepaalde manier kleedt en gedraagt en dat de rest dat ook doet. Er zijn mensen die een trend zetten en heel eigenwijs zich juist anders kleding. Maar dat zijn juist de “leiders” die bepaald niet aan de verwachtingen van anderen willen voldoen als hen dat niet uitkomt. Ze gaan hun eigen weg en de rest volgt.
Word een beetje als een “leider”. Kleed je zoals je wilt, en niet zoals wordt verwacht. Tenzij je de kleding wel bij je past en je er goed bij voelt. Durf jij op een heel net feest waar iedereen keurig gekleed is te verschijnen in een simpele spijkerbroek met een nietszeggende trui waar niets gekleeds aan is maar waar je je heel lekker invoelt en veel beter dan in die stijve kleding?

Een oefening
Ga rustig zitten en verbeeld je dat je naar een sjiek feest gaat, maar je hebt geen tijd gehad om je om te kleden. Normaal voel je je daar heel ongemakkelijk bij, want je bent iemand die zich aanpast, doet wat er van je wordt verwacht.
Tekst bij foto:
Een warm hart voor een ander is heel mooi maar soms moet je de deur gesloten houden
Dus daar ga je in je niet al te nette kleren en hebt je hand op de deurbel en je voelt je toch ongemakkelijk. Gewoon vreselijk. Je hebt je vast al wel eens zo gevoeld en probeer je dit nu te herinneren en te voelen.
Maar dan… ga je heel anders tegen de situatie aankijken. Je stapt van je onzekerheid af en van al die verwachtingen van anderen (of al die verwachtingen ook werkelijk zo zijn mag je je ook wel eens afvragen). Je zegt bijvoorbeeld tegen jezelf: “Hé, ik kom misschien niet op zijn paasbest, maar ik ben daardoor nog wel steeds dezelfde persoon. Als mensen een probleem hebben met mijn kleding, dan hebben zij een probleem ik niet.” Probeer ook deze zelfverzekerdheid te voelen.
En verbeeld je dan dat je naar binnen stapt met een glimlach vol zelfvertrouwen. Die kleding doet er niet meer toe.
Om niet alleen te zijn
Ook kun je aan de verwachtingen van je partner, familie of vrienden willen voldoen, omdat je bang bent om alleen te zijn. Stel je toch eens voor dat je partner je zou verlaten omdat je niet aan bepaalde verwachtingen van hem of haar voldoet. Dan kun je ervoor kiezen om toch maar aan die verwachtingen te voldoen. Hem of haar tevreden stellen, altijd te prefereren boven het vertrek van je partner.
Maar tot hoever wil je gaan? Is er sprake van gelijkwaardigheid of zit er een onbalans in de verhouding. Het is altijd goed om dat eens onder de loep te houden. Wanneer de een veel meer geeft dan de ander is dit niet gezond voor een relatie. Er moet een goede balans zijn.
En het zelfde telt voor vrienden. Wees nooit bang dat de ander vaarwel zegt, daarmee zet je jezelf klem. Wanneer er teveel van je wordt gevraagd, mag je je met recht afvragen of die ander jou wel waard is.
Zelfvertrouwen krijgen door juist niet altijd aan verwachtingen te voldoen
Houd je grenzen in de gaten! Let op wanneer je echt wilt helpen vanuit jezelf en niet omdat de ander dat van je verwacht. En echt, je hoeft niet altijd aardig gevonden te worden, je mag best nee zeggen. En als dat bij de ander niet in goede aarde valt, dan heeft hij of zij pech gehad. Vergeet nooit: dit is jouw leven en laat je niet leven. Leef je leven zoals jij het wilt en houd goed in de gaten hoe je je tijd besteedt.
Van familie, partners, vrienden, maar ook op het werk kan er van alles van je verwacht worden. Ga altijd bij jezelf na of je dat werkelijk wilt, of je ervoor kiest. Maar ook of iemand terecht iets van je verwacht, dat kan natuurlijk net zo goed het geval zijn.
Kijk naar je eigen intenties: wil je voldoen aan de verwachting van een ander, omdat je aardig gevonden wilt worden, erbij wilt horen of omdat je bang bent om alleen achter te blijven? Sta je er werkelijk achter als je aan een bepaalde verwachting wilt voldoen? Als dat niet zo is, DOE HET DAN NIET!
Een prettige bijkomstigheid kan zijn dat als je niet doet wat een ander graag van je wil, dit je eigen zelfvertrouwen kan vergroten, omdat je meer bij jezelf blijft!

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel!
*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier. Hartelijk dank!