Spring naar inhoud

VAN JEZELF HOUDEN

Van jezelf houden: hart van bloemen in stenenHet lijkt arrogant te klinken als je zegt: “Ik hou van mezelf.” Bij bepaalde mensen roept dit zelfs weerstand en afgrijzen op. Van jezelf houden is voor hen taboe.

Is van jezelf houden ook moeilijk voor jou of misschien zelfs onmogelijk? Roept het bij jou ook weerstand op om vol overtuiging die vier woordjes "Ik hou van mij!" uit te spreken? Dan is het goed dat je verder leest waarom van jezelf houden zo’n belangrijke basis is om je beter te voelen. Om bewuster te leven.

Als "Ik hou van mij" ontbreekt

Inhoudsopgave

Wanneer van jezelf houden ontbreekt, heb je eigenlijk geen stevige innerlijke basis. Een basisgevoel van veiligheid en autonomie ontbreekt. Hoewel je je daar vaak niet bewust van bent. Vaak wordt het ontbreken van die basis, van een onvolkomen gevoel op andere manieren gemaskeerd.

Door heel veel van een ander te houden bijvoorbeeld. Als een ander maar van jou houdt dan is het goed. Dat geeft jou een goed en veilig gevoel. De leegte lijkt te worden opgevuld, alleen is dit schijn. Als de ander niet meer van je houdt, heb je niets meer over. Geen liefde voor jezelf waar je verder op kunt bouwen.

Ook kun je het gemis aan eigenliefde maskeren door anderen te laten zien hoe geweldig je wel niet bent. Daardoor krijg je een gevoel van waardering en dat voelt fijn. Maar dat gevoel komt niet rechtstreeks vanuit jezelf.

Het is ook mogelijk je je er wel bewust van bent dat je niet van jezelf houdt. Je laat dit op allerlei manieren blijken. Je kunt het zelfs anderen vertellen dat je een hekel hebt aan jezelf. Dat je voor niets deugt en ga zo maar door. Je verlamd jezelf door al deze negatieve zelfbeelden. Je kunt er zelfs ziek van worden, want je geest trekt sporen in je lichaam. Bovendien straal je allerlei signalen uit waardoor mensen zich van je afkeren.

Anderen belangrijker dan jij

Ben jij iemand die anderen belangrijker vindt dan jezelf? Die vindt dat je er altijd voor je familie en vrienden moet zijn. Altijd moet helpen als daarom wordt gevraagd. Ben jij degene die zichzelf wegcijfert? Je snapt het al, je houdt dan niet van jezelf.

Anderen helpen kan je een heel goed gevoel van voldoening geven. Hiermee maskeer je ook je gemis aan liefde voor jezelf. Die hulp aan anderen kan trouwens ook een rot gevoel geven. Bijvoorbeeld in het geval dat je hulp niet wordt gewaardeerd. Of in het geval dat jijzelf hulp nodig hebt, maar je krijgt die niet van de ander, terwijl jij wel altijd voor hem of haar klaar staat. Het gevolg kan zijn dat er nare gedachten in je opkomen waar je je alleen maar beroerder onder gaat voelen.

Als je vanuit de bron van eigenliefde kunt putten heb je veel minder moeite met die situaties dat mensen jou in de kou laten staan. De liefde voor jezelf haalt je heel snel uit die put.

Eerst van jezelf houden om echt van een ander te kunnen houden

Om er echt voor een ander te kunnen zijn heb je een stevige basis nodig. Hoe kan je anders jezelf ooit opvangen als jij het moeilijk hebt en er niemand voor jou is?

Kijk eens naar de volgende situatie die jezelf misschien ook wel in je familie- of vriendenkring hebt gezien. Of misschien is de situatie wel toepasbaar op jou.

Een moeder is er altijd voor haar kinderen. Ze slooft zich uit, gaat overal met ze naar toe. Zij vragen en zij draait. Dit gaat jaren zo door. Ze maakt zelden tijd voor zichzelf vrij, want ze werkt ook nog, doet de huishouding en heeft een veeleisende man.

Maar op een dag knapt de arme vrouw totaal af. Ze heeft een burn-out en opeens is mama er niet meer voor de kinderen en voor haar man. En met werken moet ze stoppen, het gaat niet meer. En papa en de kinderen mogen nu de handen uit de mouwen steken.

Al die tijd heeft ze zich gegeven zonder aan zichzelf te denken. Ze had geen stevige basis van liefde voor zichzelf en zorgde niet goed voor zichzelf. En op een bepaald moment zeggen lichaam en geest: “En nu is het genoeg.”

Basisvoorwaarde

Het is een basisvoorwaarde om een stevige bron van liefde voor jezelf te hebben om een ander te kunnen helpen. Om van een ander te kunnen houden. Als die moeder wel die basis van liefde voor zichzelf had gehad, was het anders gegaan. Ze was er ook voor haar kinderen en man geweest, maar ze had in de eerste plaats gezorgd dat zij ook tijd voor zichzelf had. Dat ze op tijd haar rust nam en leuke dingen deed.

Van jezelf houden heeft trouwens ook alles te maken met de bron van innerlijk geluk in jezelf vinden, hier kun je meer over lezen over "Een bron van innerlijk geluk" .

Tip: evenwicht tussen er voor een ander en jezelf zijn

Als er een beroep op je gedaan wordt, luister dan naar jezelf of je iets echt wilt doen of het alleen maar met tegenzin voor een ander doet, omdat je denkt dat het moet. Laat ingevingen en intuïtie in je opkomen. Wil je meer weten over intuïtie en ingevingen, lees hier.

Als je te moe bent, doe iets dan niet, je put jezelf alleen maar uit. Als je iets met grote tegenzin doet, help je de ander ook niet echt. De hulp die je biedt, dient als het ware vanzelf te komen zonder voorwaarden (bijvoorbeeld dat diegene die je helpt jou ook moet helpen). En als je iets met zo'n tegenzin doet, kun je het beter niet doen, toch?

En als mensen je kwalijk nemen dat je “nee” zegt, dan is dat hun probleem. Dat klinkt niet aardig, maar jij hebt het recht om wel of niet te helpen. Het is jouw leven die jij inricht zoals jij het wilt. En je mag van jezelf houden!

Egoïsme

Vind je van jezelf dat je best wel egoïstisch bent en zeker wel van jezelf houdt? Ben je niet aardig tegen anderen en wil je al helemaal niet een ander helpen? Stel jezelf dan eens de vraag of dat niet voortkomt uit onmacht, teleurstelling en pijn. Uit gebrek aan liefde en aandacht misschien als kind.

Als je echt van jezelf houdt, stroomt er namelijk automatisch liefde naar een ander. Die bron van liefde stroomt namelijk over. Het is natuurlijk niet zo dat als je van jezelf houdt, je niet van een ander zou kunnen houden. Het tegendeel is het geval. Van jezelf houden is niet egoïstisch, het is een basis van waaruit je met liefde er ook voor een ander kunt zijn. Mocht je moeite hebben om liefdevol met een medemens om te gaan zou je kunnen beginnen met je medemens met liefde te behandelen net zoals jij jezelf behandelt.

Leggen van de basis om van jezelf te houden?

Hieronder volgen een aantal handvatten waardoor je steeds meer de basis om van jezelf te houden kunt leggen. Kijk waar je het beste mee aan de slag kunt. Soms zijn een paar handvatten al voldoende om de basis te kunnen leggen.

Tip 1: Wees niet te hard voor jezelf

Van jezelf houden: 5 rozen
+++++++++ Rode rozen, symbool van liefde, geef ze ook aan jezelf!

Dit is één van de belangrijkste handvatten: wees niet hard voor jezelf, maar wees lief voor jezelf. Behandel jezelf met zoveel liefde en hartelijkheid als jij diegene behandelt waar je het meest van houdt. Je mag fouten maken, accepteer jezelf zoals je bent.

Tip 2: Luister naar jezelf

Luister heel goed naar jezelf: naar wat je wilt doen met je leven of je wel of niet de mogelijkheid hebt iemand te helpen en of je dit ook echt wilt. Maar luister ook naar anderen, naar de raad van anderen. Daarbij is het wel belangrijk dat je goed luistert naar jezelf of je over een advies wel of niet een goed gevoel hebt en of je er wat mee gaat doen.

Tip 3: Luister naar je intuïtie en ingevingen

Ik noem het hier nog een keer: luister naar je intuïtie en ingevingen als die in je opkomen.

Tip 4: Gebruik affirmaties

Gebruik affirmaties (liefst tijdens de meditatie) met zoveel mogelijk gevoel: “Ik hou van mezelf”, “Ik ben waardevol”. Visualiseer hoe je jezelf koestert. Hier kun je meer lezen over "Affirmeren en visualiseren".

Tip 5: Denk positief over jezelf

Denk positief over jezelf. Praat positief op jezelf in, overtuig jezelf ervan dat je heel veel van jezelf houdt. Er is niemand anders die zoveel van je kan houden als jezelf. Je kunt ook nog een keer het artikel lezen “Kiezen voor je goed voelen". Als je kiest voor je goed voelen kun je ook steeds makkelijker van jezelf houden.

Tip 6: Gebruik de affirmatie over niet afhankelijk zijn

Wees je ervan bewust dat je voor een goed gevoel niet afhankelijk bent van een ander of van je situatie. Hier kun je meer over deze affirmatie lezen.

Tip 7: Kies met je zorg je vrienden 6

Ga met mensen om waar je iets van kunt leren, die op jouw golflengte zitten en die je verder helpen. Waar je je goed bij voelt en die je leven verrijken. Jij bent in de eerste plaats diegene die zijn of haar vrienden uitkiest. Als die ander niet voor jou kiest, bedenk dan dat diegene blijkbaar niet op jouw golflengte zit. En dit is helemaal niet erg, je bent immers zelf je grootste vriend.

Tip 8: Neem tijd voor jezelf9999999999999999999999

Zorg altijd voor voldoende tijd voor jezelf en ontspanning. En stel dit niet uit. Wees hierin streng, maar aardig voor jezelf.

Van jezelf houden: vrouw die slaapt
++++++++++++++++++++++++ Neem de tijd om heerlijk uit te rusten

Tip 9: Zorg voor je eigen ruimte88888888888888

Als je de mogelijkheid hebt: zorg voor je eigen ruimte, ook al is het maar een piepklein kamertje. Het is heerlijk om je eigen ruimte te hebben mocht je in gezinsverband leven. Je eigen ruimte waar jouw eigen energie voornamelijk hangt, waar je je eigen muziek kunt draaien, waar je je heerlijk kunt terugtrekken.

Tip 10: Ga naar buiten

Zoek de natuur op, laat je inspireren door de natuur en laat je innerlijk helen. Luister naar het gezang van een merel. Snuif met verrukking de buitenlucht op. Voel de liefde voor jezelf en voor de natuur om je heen!

Bekend

Als je mijn andere artikelen hebt gelezen kunnen stukken tekst je bekend voorkomen. Veel van de tekst in de basisartikelen komen in dit artikel samen. De artikelen hebben immers met elkaar te maken!

Een heerlijk liedje: "Ik hou van mij"

Graag wil ik eindigen met het liedje van Harry Jekkers “Ik hou van mij”.

Het is een nummer dat me heeft geholpen in moeilijke tijden toen ik aan mezelf twijfelde. Toen die belangrijke basis ontbrak. Ik draai het nog wel eens. Omdat het heel mooi is, maar net zo goed om me te herinneren aan die bron van liefde voor mezelf. Op die momenten als ik er even niet bij kan. De muziek is prachtig, met humor gezongen en de tekst is heel krachtig. Klik hier om naar het nummer te luisteren.

Tot slot wil ik graag nog het volgende zeggen: twijfel niet aan jezelf, geloof in jezelf, houd van jezelf. Je mag er zijn, helemaal zoals je bent. Wees lief voor jezelf en wees er voor een ander als jij ervoor kiest.

Zorg ervoor dat je je eigen veilige thuishaven bent waar je jezelf mag zijn. Waar je kunt zeggen: “Ik hou van mij.”

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel!

*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier . Hartelijk dank!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Scan de code
Hallo,
Ik ben Ineke van bewustzijnenjegoedvoelen.nl. Graag wil ik je adviseren, bijstaan waar nodig en naar je luisteren als je daar even behoefte aan hebt.
Wil je meer weten, stel gerust je vraag...