Spring naar inhoud

DANKBAARHEID

Afbeelding bij "Dankbaarheid": een bed van veldbloemen

Een gevoel van dankbaarheid is een gevoel waarvoor je kunt kiezen. Het is een gevoel dat je sterker maakt en gelukkiger in tegenstelling tot een gevoel van ondankbaarheid dat je ontevreden, chagrijnig en ook depri kan maken.

Misschien vind je wel dat er geen leuke dingen in je leven zijn om dankbaar voor te zijn. Lees dan vooral eens verder, het zou je op andere gedachten kunnen brengen.

Gericht zijn op redenen om ondankbaar voor te zijn

Inhoudsopgave

Ik zou zo wel tientallen redenen en meer kunnen opnoemen waarom een mens ondankbaar zou kunnen zijn. En jij waarschijnlijk ook. Misschien hoef je dan alleen maar naar je eigen leven te kijken. Persoonlijk heb je misschien wel meer dan genoeg redenen om een gevoel van ondankbaarheid te krijgen als je er bij stilstaat. Financieel kan het niet goed gaan, een ruzie met een geliefde, dingen die je niet lukken etc.

Maar je hoeft je nog niet eens ondankbaar te voelen wat betreft je persoonlijke situatie. Als je kijkt naar wat er in de wereld gebeurt, is er zoveel ellende.

De opwarming van de aarde gaat maar door. Er zijn steeds meer politici die duidelijk de weg kwijt zijn om vrede op onze kostbare aarde te brengen. Ze zetten zich niet in voor de gezondheid van onze planeet. Redenen genoeg om heel wat politici niet dankbaar te zijn voor hun beleid.

Als je daar goed bij stil staat, kan je een intens gevoel van ondankbaarheid en onvrede krijgen. Je kunt je zelfs depri  gaan voelen. En je schiet er helemaal niets mee op. Je kunt de opwarming van de aarde niet stoppen, de oorlogen niet stoppen. Hier kom ik nog op terug.

Afbeelding bij "Dankbaarheid": een prachtige, grote eik
..                                     Keuze om dankbaar te zijn voor de pracht van bomen

Keuze

Het kan zo lijken dat een gevoel van dankbaarheid iets is wat niet is te leiden. Het lijkt je te overkomen en het komt en gaat. Je hebt er geen controle over. Maar dit is zeker niet het geval. Net zoals de keuze voor je goed voelen is er ook de keuze voor een gevoel van dankbaarheid. Je dankbaar voelen is ook een vorm van je goed voelen.

Als je meer wilt lezen over de keuze om je goed te voelen, dan kun je hier klikken.

Gericht zijn op redenen om dankbaar voor te zijn

Je kunt je danig beroerd gaan voelen als je je vaak ondankbaar voelt, niet tevreden met je leven bent of wat er om je heen gebeurt.

Maar je kunt echt wel een gevoel van dankbaarheid krijgen, ook al denk je: "Echt niet, niet in mijn geval, hoor!" Maar in jouw geval kan dat ook, maar dan moet je dat ook echt willen. Je moet ervoor kiezen. En het is belangrijk dat je je er bewust van bent dat je een keuze hebt. En als je denkt: "Echt niet, gaat niet lukken!",  dan ga ik je nu vertellen hoe het toch wel kan lukken.

Hoe je een gevoel van dankbaarheid activeert
Afbeelding bij "Dankbaarheid": berg met prachtige herfsttinten met een rots
Dankbaarheid voor al die schitterende herfstkleuren

Dit doe je door je niet te richten op al je persoonlijke ellende, maar je zegeningen te tellen. Kijk eens wat je allemaal wel kunt en hebt. Je kunt lopen, overal gaan en staan waar je wilt. En als dat niet zo mocht zijn, dan zijn er andere dingen die je nog wel kan! Er zijn mensen die je helpen en van je houden. Je hebt een dak boven je hoofd, veel mensen hebben dat niet. Niet dat je jezelf steeds met anderen moet vergelijken, maar soms helpt het om een pas op de plaats te maken. Om in te zien dat jouw situatie nog niet zo erg is.

Niet dat je alles weg moet stoppen, maar blijf dankbaar voor wat er wel is. Met je tegenslagen kun je op een positieve manier omgaan. Je kunt je tegenslagen ook zien als lessen en dan kun je weer veel eerder een gevoel dankbaarheid krijgen.

Maak het verschil in je eigen leven

En wat betreft alle ellende op onze mooie aarde, hier zou ik nog op terugkomen: kijk wat jezelf wel kunt doen voor het milieu. Maak geen oorlog in je eigen omgeving. Wees positief naar anderen toe. Help anderen waar nodig zoveel als je kunt en wilt. Draag je steentje bij aan de maatschappij en wees dankbaar dat je dat steentje kunt bijdragen. Op wereldlijk niveau kun je niet zoveel doen, tenzij je de politiek ingaat. Maar in je persoonlijk leven is er heel veel mogelijk!

De positieve effecten van gevoelens van dankbaarheid

Als je dankbaar bent, geeft dit zoveel meer kleur aan je leven. Je wordt er veel blijer en gelukkiger van. Je bent immers gericht op datgene waar je kracht uit kunt putten, wat je sterker maakt.

Een gevoel van dankbaarheid zorgt er ook voor dat je veel makkelijker positief kunt denken. Negatieve gedachten kun je veel makkelijker loslaten als je je richt op datgene waar je dankbaar voor kunt zijn. Een artikel over positief denken vind je hier.

En wat denk je wat het betekent voor familie en vrienden als je veel meer gericht bent  op een gevoel van dankbaarheid? Mensen die ondankbaar zijn, zijn nogal eens chagrijnig en hebben donkere wolken om zich heen hangen. Ze zijn ontevreden en vaak meesters in zeuren. En dat heeft niet alleen negatieve invloeden op de mensen om hen heen, maar in de eerste plaats op henzelf.

Mensen die dankbaar zijn, zijn vaak vriendelijk, blij en optimistisch. Ze houden niet van zeuren. Met hen is  het een stuk prettiger omgaan dan met diegenen die nergens blij mee zijn en ondankbaar zijn.

Je dankbaar voelen zorgt ook voor geestelijk en lichamelijk welzijn. Het is een gevoel dat voedt en heelt. Je gaat er anders van in het leven staan.

Afbeelding bij "Dankbaarheid": een varen die is gegroeid tussen stenen
..              Als je vanuit dankbaarheid leeft, vind je overal mogelijkheden om te groeien

Leven vanuit dankbaarheid

Als je je steeds meer richt op datgene waar je je dankbaar door gaat voelen, zal je je ook steeds beter gaan voelen. Gevoelens van ondankbaarheid doen je geen goed, integendeel. Er zijn veel negatieve effecten. Maar je hoeft er dus echt niet voor te kiezen.

Het is een keuze om te leven vanuit dankbaarheid. Om te kijken naar de kleine dingen in het leven, ervan te genieten en daar net zo goed dankbaar voor te zijn als een lot van €100.000 winnen in de loterij. Okay, je gevoel van dankbaarheid zal dan wel een tijdje heel wat heftiger zijn. Maar je weet wel wat ik bedoel.

Jouw gras is het groenst

Kijk naar wat je wel hebt en niet wat je niet hebt. Het gras is niet altijd groener bij de buren. Jij hebt het mooiste gras! NIet dat je je beter moet voelen dan een ander, maar het gaat erom dat je inziet dat de kleur van jouw gras geweldig is.

En aan jou is de keuze of je dit wilt. Misschien nu je dit artikel hebt gelezen, je je meer bewust van bent geworden hoe waardevol dit voor je is. Ik hoop van harte dat een gevoel van dankbaarheid steeds meer je leven gaat kleuren en vullen.

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel!

*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier. Hartelijk dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Scan de code
Hallo,
Ik ben Ineke van bewustzijnenjegoedvoelen.nl. Graag wil ik je adviseren, bijstaan waar nodig en naar je luisteren als je daar even behoefte aan hebt.
Wil je meer weten, stel gerust je vraag...