Spring naar inhoud

KIEZEN VOOR JE GOED VOELEN

Afbeelding bij "Kiezen voor je goed voelen": Ineke staat bovenin een boomhut met de armen gesterkt, ze voelt zich goed!
............. Je goed voelen!

Tja, makkelijker gezegd dan gedaan: kiezen voor je goed voelen. Dat weet ikzelf ook maar al te goed. Het hele leven is een leerproces en dit is één van de moeilijkste lessen: je emoties en je rot voelen niet meer laten regeren, maar jij die bepaalt hoe je je voelt.

Misschien dat je daar helemaal niet in gelooft. Lees dan vooral verder. Het is beslist geen makkelijke les, maar als je echt wilt, kun jij ook leren om je beter te voelen.

JE GOED VOELEN: EEN KEUZE

Inhoudsopgave

Kiezen voor je goed voelen klinkt je misschien als iets onmogelijks in de oren. Toch is het zo dat je je in veel situaties waarin je je normaal gesproken rot voelt, kunt kiezen je beter te voelen. Ik heb het niet over situaties zoals het verlies van een dierbare en een echtscheiding. Ik bedoel die situaties waarin je je ook goed zou kunnen voelen i.p.v. rot als je dat echt zou willen. Bijvoorbeeld een ruzie met een vriend(in) waar je je maar ellendig onder blijft voelen of een afspraak die niet doorgaat.

Bewust kiezen voor een beter gevoel is een leerproces en heeft veel te maken met je eigen wil. Moet je je eens voorstellen wat een bevrijding het is als je de keuze hebt tussen een rot en een goed gevoel. Vaak kun je je machteloos voelen als je niet goed in je vel zit. Je kunt door emoties overweldigd worden en het is niet zo vreemd dat je denkt hier niets aan te kunnen doen.

Ik hoop dat dit artikel je laat inzien dat je in veel situaties wel degelijk kunt kiezen voor je goed voelen en dat je hiermee aan de slag kunt.

Maar hoe “doe” je dat dan? Ik heb een oefening voor je die je hierbij kan helpen. Ga hem maar eens uitproberen!

Oefening: kiezen voor je goed voelen

Deze oefening gebruik je dus wanneer je je naar voelt, maar niet wanneer je bijvoorbeeld overstelpt wordt door verdriet e/o door iets heel moeilijks in je leven waarvoor je eerst een tijd nodig hebt om dit te verwerken.

Ga op een rustige plek zitten waar je niet gestoord wordt. Neem de tijd die je nodig hebt.

Eerste stap: benoem je gevoel

Als je je ellendig voelt, neem jezelf dan waar. Voel zo diep mogelijk, ook al is het heel pijnlijk. Word een waarnemer van wat je voelt. Stel jezelf vragen. Heb je bijvoorbeeld een leeg gevoel of een gevoel van hopeloosheid, van verdriet? Benoem dan je gevoel. Je kunt bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen: Ik voel me verdrietig of ik voel me rot. Of ik voel me klote (sorry, maar soms is een minder fraaie woordkeus wel precies een omschrijving van hoe je je voelt...)

Tweede stap: benoem de oorzaak waarom je je zo voelt

Probeer vervolgens de reden(en) op te noemen waarom je je bijvoorbeeld verdrietig voelt. Een reden kan zijn, omdat een vriend of vriendin voor de zoveelste maal niet is komen opdagen voor een afspraak om samen lekker uit eten te gaan. Je zegt dan tegen jezelf hardop of in jezelf de reden van het verdrietige gevoel. Je kunt dan bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen (gebruik altijd je eigen woorden): “Ik ben verdrietig, omdat X er niet was, terwijl we wel hadden afgesproken. Ik had me er zo op verheugd.”

Mocht je niet weten waarom je je naar voelt, ga dan niet krampachtig zoeken naar een oorzaak. Blijf dan nog even met al je aandacht gericht op het zo intens mogelijk voelen van je emoties (stap 1). En ga daarna naar stap drie. Het kan zijn dat je later alsnog inzicht krijgt waarom je je zo rot voelde.

Derde stap: geef je verdriet, boosheid bewuste aandacht en laat je in gedachten troosten

Het volgende komt uit het artikel over mediteren, je kunt hier meer over mediteren lezen

Stel je dan voor dat je op een plek bent waar het enorm licht is en waar iemand op je zit te wachten die veel van je houdt. Het mag iemand zijn die nog wel of niet in leven is. Maar ook mag het iemand zijn die alleen in je fantasie bestaat en die je veel liefde geeft. Die persoon wordt met een aureool van licht omgeven. Als je gelovig bent, mag het bijvoorbeeld ook Jezus zijn.

Je geeft dan als het ware al je emoties, je verdriet aan die stralende figuur en je vraagt of hij of zij je wil helpen die emoties te helen. Laat je troosten. Laat gebeuren wat er in je geest opkomt. Voel dat je lichter wordt. Omgeef je zelf met licht. Voel je niets, doe dan maar alsof! In doen alsof schuilt een grote kracht.

Vierde stap: besluit dat je je niet meer verdrietig wilt voelen en praat positief op jezelf in

“Kijk” vervolgens weer naar de hele situatie, naar het gevoel van verdriet dat je had en zeg dan bijvoorbeeld tegen jezelf: “Ik ben dit wel gewend van X. Ik wil mezelf daar niet meer waardeloos onder voelen, dat heeft geen enkele zin.”

Praat overtuigend tegen jezelf, net zolang tot je kunt zeggen: “Ik kies ervoor om me hier niet verdrietig meer onder te voelen. Dat is zinloos. X gaat ook gewoon verder. Ik kies ervoor om me goed te voelen. Ik voel me goed!” Je kunt jezelf er ook aan herinneren dat je hierbij wordt geholpen door de stralende figuur die je net om hulp hebt gevraagd.

Tijdens deze stap kun je ook inzichten krijgen hoe je het een volgende keer gaat aanpakken als je met je vriend of vriendin een afspraak maakt. Je kunt bijvoorbeeld heel duidelijk aangeven dat je niet van plan bent om nog te wachten en pas komt als hij of zij al onderweg is naar de plek waar jullie hebben afgesproken.

Vijfde stap: ga iets doen wat je leuk vindt en wat je voedt

Kom in beweging, ga iets doen waar je plezier in hebt. Bijvoorbeeld naar je favoriete muziek luisteren, een mooie wandeling maken of een goed boek lezen.

Herhaal deze vijf stappen indien je je toch nog verdrietig blijft voelen, net zo lang tot je jezelf overtuigd hebt dat het zinloos is om je nog rot te blijven voelen.

Sfeerbeeld voor je beter voelen: een strakblauwe hemel en gele bloemetjes links onderin beeld
Zijn in de natuur: een weldaad

Doe deze oefening zo vaak als nodig. Des te meer je oefent des te krachtiger je wordt. Je krijgt veel meer grip op je emoties en je leven. Als je je goed voelt, kun je alles ook veel beter aan wat er op je pad komt. Bovendien word je veel minder afhankelijk van anderen voor je levensgeluk.

Wat betreft je minder afhankelijk voelen van een ander voor je levensgeluk kun je hier meer lezen over een heel krachtige affirmatie.

Je hoeft niet persé alle stappen te nemen, misschien heb je niets met stap drie. Die kun je dan ook overslaan. Vind voor jezelf uit wat het beste werkt. Als je niet heel erg emotioneel bent, kan het zijn dat het doen van stap twee en vier al voldoende is om je beter te voelen.

Verdriet en verlies wel eerst verwerken

Afhankelijk van de omstandigheden kan het natuurlijk zijn dat je je een tijd minder goed voelt. Je relatie is bijvoorbeeld net verbroken. Dan kun je de vijf stappen wel nemen, maar die neem je pas later. Het is dan te vroeg nog om te kiezen voor je goed voelen. Er dient eerst wat aan vooraf te gaan. Ik heb het al eerder hier even over gehad.

Het verlies van een dierbaar persoon, een ongeluk, een scheiding zijn heel ingrijpende gebeurtenissen en dat moet je eerst verwerken voordat je het een plek kunt geven. Verwerking heeft tijd nodig. Voor de één wat langer dan de ander.

Neem vooral de tijd die je nodig hebt. Laat het verdriet, de frustraties er zijn, vecht er niet tegen. Praat vooral met anderen, schrijf het verdriet van je af etc. Maar houd jezelf ook goed in de gaten of je er aan toe bent om los te laten. Pas ervoor op dat je niet in bepaalde emoties blijft hangen. Als je denkt zover te zijn, kun je de vijf stappen nemen.

Wel kun je zo vaak als je maar wilt tijdens een rouwproces stap drie van de oefening doen en je laten troosten door je lichtende hulpverlener die je in je geest oproept.

Als je al vaker hebt geoefend met minder ingrijpende gebeurtenissen om je goed te voelen i.p.v. ellendig, zal je in moeilijker situaties je eerder weer beter kunnen voelen. Je zult minder geneigd zijn om in je verdriet te blijven steken.

Na een heftig verlies kun je na de tijd die je nodig had voor verwerking, de oefening weer oppakken. Je kunt kiezen voor je weer goed voelen en weer van het leven gaan genieten.

Tunnel met licht aan het eind waarin een persoon staat
Aan het eind van de tunnel is er weer volop licht

Diepgaand proces

Denk niet dat de oefening die ik je heb gegeven meteen helemaal lukt. Als je doorzet en je de stappen blijft herhalen, zal je merken dat er een verandering komt in je gevoel. Steeds beter krijg je je gevoelsleven onder controle. Jij komt aan het emotionele roer te staan. Steeds minder ben je overgeleverd aan je emoties. Je leert ze te leiden en los te laten. Je kunt steeds beter kiezen voor je goed voelen.

Het blijft wel hard werken en het is een proces dat niet ophoudt. Elke keer dat je weer in je emotionele net gevangen zit, dien je de stappen te nemen.

Moeilijke situaties

Ook als je in een moeilijke, stressvolle situatie zit die veel van je zenuwen vergt, kun je deze oefening doen. Als je bijvoorbeeld geldzorgen hebt, kun je bij stap vier zeggen dat je nu even geen geld hebt, maar dat je je er niet wanhopig onder hoeft te voelen. Daar wordt de situatie helemaal niets anders door. In tegenstelling, eigenlijk veel slechter, want je ziet door je emoties ook veel minder goed de oplossingen.

De stappen die ik je heb gegeven vragen om oefening, oefening en nog eens oefening. Ik herhaal het nog maar eens een keer. En de wil om ze ook toe te passen. De wil om niet te willen blijven hangen in emoties.

En elke keer als je je niet goed voelt, zal je jezelf ertoe moeten zetten om weer aan de slag te gaan. Zie je dat het ook alles met je wilskracht te maken heeft? Het kan namelijk ook heel makkelijk zijn om maar gewoon je te voelen zoals je je voelt. Om te denken dat dit ook bij het leven hoort. En door te gaan met negatief denken.

Maar ja, als je nu de keuze hebt om je toch veel beter te voelen. Wat kies je dan?

Extra begeleiding

De oefening is ervoor om steeds weer toe te passen. Je kunt het artikel ook bij tijden herlezen zodat je je de verschillende stappen weer goed herinnert.

Wil je wat extra hulp tijdens het nemen van de stappen? Je kunt hier meer lezen over begeleiding die ik je kan bieden. De begeleiding die ik geef, is per chat of e-mail.

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel! .   

*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier . Hartelijk dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Scan de code
Hallo,
Ik ben Ineke van bewustzijnenjegoedvoelen.nl. Graag wil ik je adviseren, bijstaan waar nodig en naar je luisteren als je daar even behoefte aan hebt.
Wil je meer weten, stel gerust je vraag...