Spring naar inhoud

JE HOUDEN AAN DE AFSPRAKEN MET JEZELF

Afbeelding bij "Je houden aan de afspraken met jezelf": paarse distel

Hoe vaak heb je je iets voorgenomen waar uiteindelijk toch niets van terecht kwam? Dat je je niet hebt gehouden aan de afspraken met jezelf?  Je ging weer overstag en gaf je over aan de gewoonte. Hoe doorbreek je nou dat steeds weer terugvallen? Daar zijn manieren voor die je zeker kunnen helpen. Lees verder.

Voorbeelden van terugval en de gevolgen ervan

Inhoudsopgave

Je kent het waarschijnlijk wel: Nieuwjaarsdag met allerlei goede voornemens die je echt wilt gaan uitvoeren. Zoals stoppen met roken, afvallen, minder drinken en meer sporten. Dit zijn een paar voorbeelden waar je je “makkelijker” aan zou kunnen houden. Moeilijker wordt het als je bijvoorbeeld opvliegend bent en je jezelf meer in de hand wilt houden. Een onplezierige karaktereigenschap wilt veranderen.

En als je een jaar verder bent en je kijkt terug. Wat is er dan van al die goede voornemens terecht gekomen? Misschien is het je toch gelukt om je aan één voornemen te houden, maar die andere? Nop. Helaas. Daar sta je dan.

Boos worden op jezelf

Je kunt het jezelf misschien wel erg kwalijk nemen en zeggen dat je stom bent. Stom dat je er weer niet in bent geslaagd om je voornemens uit te voeren. Maar je schiet er niets mee op om boos te worden op jezelf. Je gaat je er alleen maar minder door voelen. Het is veel beter om een manier te vinden om je wel aan je voornemens te houden.

Minder zelfvertrouwen

Als je keer op keer je niet aan je eigen afspraken houdt, dan kan dat gaan knagen aan je zelfvertrouwen. Je hebt steeds minder vertrouwen in jezelf, want er komt immers toch niets van terecht wat je je voorneemt. En hierdoor kun je ook onzekerder worden in je dagelijkse leven naar anderen toe etc. Dat zelfvertrouwen is een belangrijke basis om stevig in het leven te staan. Je kunt eraan werken de afspraken met jezelf heel serieus te nemen.

Hoe komt het toch dat je je niet aan je afspraken met jezelf houdt?

Waar ligt het toch aan dat je niet doet wat je je zo heilig hebt voorgenomen? De wil was er echt wel en misschien heb je je voornemen ook wel even kunnen uitvoeren. Maar dan… kwam er op een bepaald moment de klad in. Je wil verzwakte. De verleiding lonkte weer. Hoe blijf je nu sterk en volhoudend?

Stemmetjes in je hoofd

Er zijn meerdere stemmetjes in je hoofd. Wil je afvallen, zegt het eerste stemmetje dat het beste met je voor heeft: : Stop met al dat gesnoep, je komt teveel aan.” Een tweede stemmetje zegt: “Ja, morgen begin ik. Serieus, geen twijfel mogelijk. Deze keer gaat het me lukken. Ik zie mezelf alweer lekker slank.”

En dan is het de volgende dag: een lekker stuk taart wordt je aangeboden. Oh, die taart lijkt wel te roepen: “Eet mij, eet mij.” En het vlees is zwak, en het tweede stemmetje zegt dat je toch moeilijk zo’n lekker stuk taart kunt weigeren. En als je dan toch bezig bent, kan er ook nog wel zo’n heerlijk ijsje achteraan. Morgen weer een dag en dan ga je pas echt beginnen.

Die tweede stem blijkt vaak veel sterker te zijn dan de eerste stem. Elke keer laat je je weer verleiden door het tweede stemmetje in je hoofd. Maar je hebt een wil en uiteindelijk doe je het allemaal zelf. Het is dus niet de bedoeling dat je dat tweede stemmetje de schuld van alles gaat geven. Want tja… dat tweede stemmetje, je begrijpt het al: dat is ook een deel van jezelf. En met dat tweede stemmetje ga je aan de slag.

Hoe geef je dat tweede stemmetje minder macht?

Dit begint met bewustwording van wat er zich in je hoofd afspeelt. Misschien ben je je niet eens goed bewust van die stemmen. Luister eens bewust naar ze. We noemen die stemmen ook wel gedachten. In dit artikel is het makkelijker om van stemmen te praten.

Afbeelding bij "Je houden aan de afspraken met jezelf": een kunstwerk van klei met een oog in het midden (le jardin estraordinaire, Lieurac, FR)
..                                                             Laat een innerlijk wakend oog zijn

De twee stemmen duidelijk herkennen

De stemmetjes kun je van elkaar duidelijk onderscheiden als je goed oplet. Hieronder volgen wat eigenschappen van de eerste twee stemmen.

“Eerste stem”

Deze is vriendelijk, vredig, behoedend, raadgevend en altijd zonder dwang. Die stem kraakt je niet af, maar zegt wel dat je beter een ander pad kan nemen. Dat als je zo doorgaat jezelf kapot maakt enz. Het is de diepere, wijzere stem in jezelf. Je liefdevolle Raadgever. Je kunt in het artikel over meditatie meer over de Raadgever lezen, klik hier.

“Tweede stem”

Die stem kwettert er wat op los. Brengt je in moeilijkheden als het even kan. Praat kromme dingen recht. Bijvoorbeeld dat het niet uitmaakt als je nog meer eet. Je maakt het een andere keer wel weer goed. Of als een leugentje jou een keer goed uit komt: “Een keer liegen moet toch mogen, leugentje om bestwil.” Die stem kan je ook vreselijk onderuit halen en maken dat je je heel waardeloos voelt.

Wees je bewust welke stem de overhand heeft

Leer steeds beter die stemmen te herkennen en te onderscheiden. Geef ze eventueel een naam. Zeg bijv. tegen jezelf: “Hé, daar heb je Piet weer, de zeurpiet.” Duidelijk welke stem dat is. Sorry voor alle Pieten…

Of: “Hallo, fijn dat je er bent, Harmony.” Alleen bij de naam Harmony krijg je al een goed gevoel. Door de stemmen namen te geven maak je het wat luchtiger en makkelijker.

Maar let op: soms kan Piet zich vermommen als Harmony. Dan klinkt die stem zo vleiend en zogenaamd liefdevol. Maar hij blijkt onbetrouwbaar te zijn. De kunst is om daar zo snel mogelijk achter te komen. Die stem van Piet voelt op de één of andere manier onbetrouwbaar.

Leren om naar de eerste stem, Harmony, te luisteren

Afbeelding bij "Je houden aan de afspraken met jezelf": invallendgangpad in kerk waarop kleurrijk licht door glas-in-lood ramen valt
..  Luister naar Harmony en je leven wordt een prachtig kleurenpalet

Het leren luisteren naar die eerste stem telt niet alleen wat betreft het je houden aan je eigen afspraken. Het telt voor alles in het leven. In dit artikel gaat het echter alleen over het houden aan je eigen afspraken.

Je houden aan je eigen afspraken

Maar hoe doe je dat nou: luisteren naar die eerste stem? Luisteren naar Harmony. Makkelijker gezegd dan gedaan. Niet zo simpel als het lijkt. Je herkent die eerste stem, maar die tweede is sterker en zegt: je bekijkt het maar. Lekker puh. Ik ga toch mijn eigen gang.

Nu komen we bij een ander belangrijk punt, er zijn meer stemmen dan die twee. Er is nog een derde stem.

De stem van de waarnemer en de dealer

Als je hebt waargenomen dat Piet sterker is en je niet naar die eerste stem luistert, besef dan heel goed het volgende. Piet heeft echt niet het beste met je voor, die gaat veel meer voor tijdelijk genot en heeft er plezier in om je in allerlei valkuilen te laten trappen. Om je niet aan je eigen, mooie afspraken te houden.

Neem die twee stemmetjes bewust waar en laat dan een derde stem spreken: de stem van de waarnemer en dealer. Die stem laat je op jezelf inpraten. Die zegt je dat het veel beter is om naar Harmony te luisteren. Laat hem eventueel de gevolgen opnoemen als je je niet aan je eigen afspraken houdt. Ik geef je een paar voorbeelden:

Als ik nog dikker word, moet ik nog meer afvallen om weer op mijn goede gewicht te komen.

Als ik deze kast nu niet opruim, wat ik met mezelf heb afgesproken, dan blijven spullen onvindbaar.

Als ik zo stevig blijf doordrinken, word ik nog een alcoholist.

Laat die stem (jijzelf dus) net zolang op je inpraten tot de tweede stem het opgeeft en je doet wat je je hebt voorgenomen. En zorg dat je dat ook blijft doen. Hierbij komt ook steeds je wil om de hoek kijken. Maak hem krachtiger door te luisteren naar Harmony.

Gebruik van affirmaties

Hulpmiddel bij het op jezelf inpraten, het dealen met jezelf is het gebruik van affirmaties. Als je meer over affirmaties wilt lezen, lees dan hier het artikel.

Een paar voorbeelden van affirmaties:

Een afspraak met mezelf is heel belangrijk. Ik houd me eraan.

Ik heb een onverzettelijke wil om me  aan mijn eigen afspraken te houden!

Bewust leren omgaan met de stemmen in je hoofd om je aan je afspraken met jezelf te houden

Je hebt kunnen lezen over drie stemmen in je hoofd. De tweede stem, Piet, is geniepig. Hij probeert je altijd van het pad van je voornemens af te houden. Hij kan zich soms voordoen als je beste vriend, maar blijkt vreselijk onbetrouwbaar te zijn.

Afbeelding bij "Je houden aan de afspraken met jezelf": afbrokkelende muur (van een textielfabriek) met op de achtergrond een hoge pijp
"De tijd" laat muren afbrokkelen, ook wilskracht en goede voornemens. Wees als die torenhoge pijp, fier en rechtop!

Maar er is een diepe, innerlijke stem die verwoordt dat wat veel beter voor je is. Waar je je ook veel gelukkiger en tevredener door gaat voelen als je daar naar luistert. Ook een interessant artikel wat hiermee te maken heeft is dit artikel: Bewust denken en luisteren naar je intuïtie.

Door op jezelf in te praten (de stem van de waarnemer en dealer) kun je steeds beter leren luisteren naar die wijze stem in jezelf.

Je leert om je aan je afspraken met jezelf te houden!

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel! .   

*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier . Hartelijk dank!

 

 

3 gedachten over “JE HOUDEN AAN DE AFSPRAKEN MET JEZELF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Scan de code
Hallo,
Ik ben Ineke van bewustzijnenjegoedvoelen.nl. Graag wil ik je adviseren, bijstaan waar nodig en naar je luisteren als je daar even behoefte aan hebt.
Wil je meer weten, stel gerust je vraag...