Spring naar inhoud

HET HIER-EN-NU

Afbeelding bij "Het hier-en-nu", een blauw oog gemaakt van o.a. klei tegen een muur, le jardin extraordinaire, Lieurac, FR

In het hier-en-nu zijn is eigenlijk het enige wat is. Om bewust te leven is het nodig dat je in het hier-en-nu bent en blijft.

Gisteren is geweest, het verleden is nog verder weg en morgen moet nog komen. Door te blijven in het hier-en-nu BEN je.

Maar het is helaas niet altijd even makkelijk om je aandacht te blijven richten op het hier-en-nu. Je kunt verder lezen waarom je uit het heden wordt gehaald en wat je hieraan kunt doen.

Wat wordt bedoeld met in het hier-en-nu zijn?

Inhoudsopgave

Hiermee wordt die bewustzijnsstaat bedoeld waarbij je met al je aandacht in het nu bent en waar je je op dat moment bevindt. Dus als je thuis zit koffie te drinken, dan drink je koffie. Ook ben je je bewust van waar je bent. Je bent bewust aanwezig in je woonkamer.

Je dwaalt niet af in gedachten, je blijft je bewust van je omgeving, van wat je doet of waarnaar je luistert e/o van wat je zegt.

Tips om je gedachten op het hier-en-nu te richten                             

Maar hoe in het hier-en-nu  te zijn en te blijven, want er zijn zoveel dingen die je kunnen afleiden. Op het ene moment zit je thuis nog gezellig thuis koffie te drinken, maar opeens zit je met je gedachten in China waar je van plan bent om op vakantie te gaan.

Het zijn vooral  allerlei gedachten die je uit het hier-en-nu halen. Let eens op jezelf hoe vaak je wordt afgeleid van wat er in je hoofd allemaal afspeelt. Je bent aan het strijken, maar waar zit je met je gedachten? Bij het strijken of elders?

Hieronder volgen een aantal tips om met je aandacht en je denken beter in het hier-en-nu te blijven:

Tip 1: Gedachten richten op het hier-en-nu

Observeer je gedachten, keer op keer. Dat is het begin om je gedachten bewust te worden en te richten op het hier-en-nu. Als je merkt dat je bent afgedwaald, richt je je gedachten weer op je handelingen of op wat dat moment aan de orde is. Wees met je gedachten bij wat je bezighoudt.

Je kun trouwens ook alleen je aandacht richten op het hier-en-nu, daar heb je niet persé je gedachten voor nodig. Lekker rustig trouwens: gewoon dingen doen zonder het tumult in je hoofd.

Je kunt je denken bewust gaan gebruiken, dan wordt het een heel nuttig instrument!                                                                                                                             Het is ook interessant om hier het artikel  “Bewust denken en luisteren naar  intuïtie en ingevingen” over te lezen.

Als je geïrriteerd raakt, omdat je gedachten toch steeds weer afdwalen, weet dan dat dit al heel lang in je systeem zit. Je bent aan het leren om je gedachtenpatroon te veranderen. Neem het jezelf niet kwalijk als je afdwaalt. Al lang ben je gewend om zo te denken, om meer uit dan in het  hier-en-nu te zijn. Wees lief voor jezelf en geef jezelf de tijd.

Afbeelding bij "Het hier-en-nu" van een klooster met een tuin met lage haagjes (vierkanten)
.........................................................................dan hier....

Tip 2: Laat steeds meer denkpauzes zijn

Het lijkt een beetje tegenstrijdig, maar denk zo min mogelijk. Gebruik je denken heel bewust voor zaken die er toe doen. Identificeer je niet met je denken. Je denken is als een machine, je kunt het gebruiken, maar je kunt het ook afzetten, alleen is daar meestal veel oefening voor nodig.

Iemand die ik zeer bewonder om zijn inzichten over in het hier-en-nu zijn, schrijft dat we ons denken moeten overstijgen om tot ZIJN te komen. Of je mag het ook verlichting noemen. Hier is een link naar het zeer interessante en bekende boek van Eckhart Tolle “De kracht van het nu”. Een boek met heel veel goede tips en uitleg. Mocht je het lezen, haal eruit wat bij jou past, wat goed voelt.                             

Tip 3: Met je aandacht zijn bij wat je zegt

Sommige mensen hebben er een hekel aan als anderen de tijd nemen voor ze antwoorden op een vraag. Maar het is veel beter om de tijd te nemen om bewust en rustig te antwoorden, om te weten wat je gaat zeggen. Als je achteraf tot het besef komt dat je iets beter niet had kunnen zeggen is het te laat.

Wees bewust van wat je gaat zeggen. Voel aan wat je het beste kan zeggen, zowel wat goed voor jou is als voor de ander in een bepaalde situatie. Maar blijf vooral ook altijd jezelf.

Spontane antwoorden of opmerkingen kunnen op zich ook prima zijn en gaan niet gepaard met denken vooraf. Die antwoorden komen dan uit een diepere laag in jezelf of ze worden je ingegeven. Naar die antwoorden of opmerkingen die zomaar vanzelf in je opkomen, kun je met verwondering kijken. Vaak zijn het wijze opmerkingen. Je kunt er zelf vaak ook nog van leren!

Hierover  kun je ook  meer in het artikel “Bewust denken en luisteren naar je intuïtie en ingevingen” lezen.

Tip 4: Met je aandacht zijn bij wat je waarneemt

Hoe vaak neem je niet onbewust waar met je zintuigen. Je ruikt iets, maar merkt het niet eens op. Wandelend in een prachtige omgeving, zie je niet de schitterende natuur om je heen. Je bent te zeer in gedachten verzonken. Gedurende een dag gebeurt dit heel vaak. Je bent er wel, maar eigenlijk ook niet. Je aandacht is elders, vaak gevangen in je denkmachine waarmee je je identificeert.

Ga eens echt om je heen kijken. Kijk niet alleen, maar zie ook waar je je aandacht op richt.  Het is van onschatbare waarde. Als je echt kijkt en waarneemt, gaat er een deur voor je open. Je ziet dan pas alle pracht om je heen.

Maar, hoor ik je zeggen, ik woon in een flatje driehoog, in een drukke wijk. Er is niets leuks hier te zien.                                                                                                             Toch is er altijd wel iets moois te zien als je maar echt daarvoor open staat. En je kunt zorgen dat je altijd een prachtig boeket op je tafel hebt staan als je in een flat zonder tuin woont. Ook kun je je in huis omringen met mooie dingen die niet duur hoeven te zijn.

En als je buiten loopt, kijk dan eens naar boven. Naar een strakblauwe lucht of een wolkendek dat overdrijft. Er zijn de mooiste wolkendekken te zien als je maar oplet! En kijk eens naar een lieve glimlach van een kind dat je onderweg tegenkomt.

Oefening "waarnemen"

Ik heb een oefening voor je in waarnemen:

Ga rustig en ontspannen zitten en kijk om je heen. Zoek een voorwerp uit waar je je vol-ledige (leuk woord, hè?) aandacht op wilt richten. Je kunt ook vooraf al iets hebben klaargezet. Het kan een prachtig schilderij zijn of iets anders wat jij mooi vindt.

Ik neem als voorbeeld een roos. Je zit lekker rustig en je bewondert de prachtige kleur rood van deze bloem. Laat die kleur bij je binnenkomen. Voel  als het ware die kleur. Ga op in die kleur. Ga ook op in de schitterende vorm, de mooie zachte blaadjes. Word als het ware helemaal één met de roos.                                                   Gedachten die je afleiden neem je waar, je kijkt even naar ze en laat ze weer gaan.

Door deze oefening vaker te doen, kun je leren beter zintuiglijk waar te nemen.

Tip 5: Rustig handelen: ban haast uit je leven

Alle problemen die ik in mijn leven heb gehad, waren het gevolg van haast en niet van te laat komen.                                                                                                               G. Konrad

Pas ongeveer twintig jaar later kwam het woord “Onthaasten” in de mode. Maar al in de tachtiger jaren werd in mijn ogen het begin van deze "volksziekte" al gesignaleerd. Hier volgt een link naar het liedje "Opzij, opzij, opzij" van Herman van Veen (1979), een nummer dat oproept tot onthaasten. Dit nummer is actueler dan ooit.  

Afbeelding bij "Het hier-en-nu": kasteel met twee torens aan rivier
                                                                              ............dan daar...
Jezelf opjagen

Kijk eens naar jezelf in hoeverre je jezelf opjaagt. Ik bedoel hiermee dat je in een innerlijke staat bent dat je nog even snel dit, maar als het even kan ook nog dat moet doen. Als je niet oppast, ben je jezelf voortdurend aan het opjagen. Mij niet onbekend. Je handelt niet vanuit een innerlijke rust. Bovendien kun je je ook nog laten opjagen door een ander: je partner, baas, familie etc.

Je kunt jezelf afvragen of dit nou echt zo moet. Het geeft enorm veel stress. Ik heb mezelf er zo vaak op betrapt dat ik een dialoog voerde dat ik nog van alles moest doen. Ik zat meer in gedachten bij de volgende bezigheid dan in het hier-en-nu. Op een  vervelende manier zat ik mezelf op te jagen. Wat een bevrijding om te ontdekken dat het ook anders kan.

Jezelf niet opjagen

Klussen, huishoudelijke taken e.d. doe ik nu in rust. Meestal althans… Ik probeer mezelf niet meer te stressen. Maar ik laat me ook zoveel mogelijk niet meer opjagen, stressen. Wat brengt dat meer rust in het leven.

Ik kan je echt aanraden om de tijd te nemen voor elke handeling. Ban de haast uit je leven. Haast haalt je uit het hier-en-nu en je kunt ook niet echt bewust je aandacht richten.

Begin ruim van te voren met voorbereidingen als je een afspraak hebt en op tijd moet vertrekken. Zorg er op die manier voor dat je je niet op het allerlaatste moment nog moet haasten.

Bewust zijn vereist dat je je volledige aandacht  richt op wat je doet en dat kun je nauwelijks als je gehaast bent. Ook de meest simpele handeling verdient je aandacht. Sterker nog:  als je tijd laat zijn om in rust te handelen en je aandacht daarop is gericht, wordt die handeling als het ware gewijd. Je voelt je opeens een heel stuk rustiger en vrediger.

In het moment van het nu ligt de parel van ZIJN

Er kwam een kort vers over dit onderwerp in me op dat ik tot slot in dit artikel heb opgenomen.

Afbeelding bij "Het hier-en-nu": rotsen met mosselen op een strand aan zee
....                                                                     ...maar in het nu...

Rijg de momenten van zijn

als parels

aan een kostbare ketting

Bekleed 

elke stralende parel

met bewust zijn

in het hier-en-nu

Als je echt leert om steeds meer bewust in het hier-en-nu te zijn zul je ervaren wat een rijkdom je dit brengt en innerlijke vrede!

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel!

*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier . Hartelijk dank!

1 gedachte over “HET HIER-EN-NU

  1. Pingback: SORRY ZEGGEN % - Bewustzijn en je goed voelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Scan de code
Hallo,
Ik ben Ineke van bewustzijnenjegoedvoelen.nl. Graag wil ik je adviseren, bijstaan waar nodig en naar je luisteren als je daar even behoefte aan hebt.
Wil je meer weten, stel gerust je vraag...