Spring naar inhoud

BRON VAN INNERLIJK GELUK

Sfeerbeeld voor Bron van innerlijk geluk: bij en sprinkhaan op bloem kiezen voor je goed voelenWat essentieel is om je goed te voelen en gelukkig te zijn is dat je het geluk in jezelf vindt en het niet buiten jezelf zoekt. In jezelf ligt die Bron van innerlijk geluk. Zelf dien je die schat te ontdekken, beter gezegd te herontdekken, want hij is er altijd al geweest.

In dit artikel vertel ik je wat je kunt doen om bij je eigen Bron van innerlijk geluk te komen. Ik geef je handvatten en affirmaties om je hierbij te helpen.

Het zogenaamde geluk

Inhoudsopgave

Niets in het leven is zeker.  Klinkt hard, maar het is de waarheid. Zolang je je geluk zoekt buiten jezelf, ben en blijf je afhankelijk. Je bent niet echt vrij, want alles waarvan je gelukkig wordt kan wegvallen.

Het ware geluk ligt als een schat in jezelf verborgen. Dit artikel gaat over hoe je bij die bron van innerlijk geluk kunt komen. Maar eerst ga ik iets uitleggen over wat ik het zogenaamde geluk noem. Het geluk dat afhankelijk is van iets buiten jezelf.

Geluk afhankelijk van relaties

Als je veel van iemand houdt, kun je daar je geluk aan ontlenen. Maar een geliefde kan overlijden of je partner verlaat je. En daar sta je dan, opeens alleen. Iets wat je nooit had verwacht, maar toch is gebeurd.

Ook je familierelaties kunnen soms helemaal stuk lopen. Zelfs tussen ouders en kinderen. Sommige ouders, maar net zo goed kinderen kunnen een groot deel van hun leven gebukt gaan onder een slechte ouder-kind relatie. Ze laten hun kwaliteit van leven bepalen door die slechte relatie en zien niet dat ze hun eigen ongeluk in de hand werken.

En dan zijn er ook ouders die erin geloven dat als het met de kinderen goed gaat, het ook goed met hen gaat. Heel lastig. Stel je voor: je voelt je rot, omdat het niet goed met één van je kinderen gaat. Na een tijdje gaat het met hem of haar beter. Een tijd van rust lijkt te zijn aangebroken.

Maar dan raakt een ander kind in de problemen en begint het zorgen maken, je rot voelen van vooraf aan. Geen rust. Zo kun je een heel leven bij wijze van spreken inleveren, omdat je constant met je kinderen bezig bent en je zorgen maakt. Ook een vorm van afhankelijkheid binnen relaties.  De buitenwereld bepaalt of je je wel of niet gelukkig voelt.

Geluk afhankelijk van werk

Er zijn mensen die keihard werken en heel veel presteren. Hun werk is hun leven en ze krijgen er een goed gevoel van. Niets mis mee op zich, maar als iemand altijd moet werken om zich goed te voelen, is er ook hier sprake van afhankelijkheid.

Tijdens een vakantie kan zo’n persoon zich al heel verloren en ontdaan voelen. De basis van geluk die buiten hem of haar ligt, valt voor even weg en diegene voelt zich leeg. En dat nog wel tijdens een vakantie!

Bovendien kan het werk waaraan het geluk ontleend wordt, wegvallen door ontslag of andere omstandigheden. Dit kan heel ingrijpend zijn. En helaas kan diegene nergens op dat moment op terug vallen, de innerlijke basis ontbreekt immers. 

Sfeerbeeld bij de bron van innerlijk geluk: laat het niet als een boot op het water voorbijglijden
Zoek het geluk in jezelf en laat het niet als een boot voorbij glijden

Geluk afhankelijk van inkomen, van status of bezit

Als je een riant inkomen hebt en een prachtig huis kun je van deze materiële zaken een heel goed gevoel krijgen. Ook kun je door je bezit een bepaalde status in de maatschappij verwerven die je ook een aangenaam gevoel geven.

Maar wat als dit allemaal wegvalt? Ben je dan even ongelukkig en ga je dan weer verder op zoek naar nieuwe mogelijkheden en een nieuw onderkomen? Of stort je hele wereld in en weet je niet meer hoe je je leven verder nog zinvol kunt invullen? In het laatste geval kwam het je goed voelen niet vanuit een Bron van innerlijk geluk, maar van buitenaf.

Geluk afhankelijk van verslavingen  

Eigenlijk is welke verslaving dan ook een vorm van afhankelijkheid. Of je het nu hebt over drugs-, alcohol-,eet- of gameverslaving, het maakt niet uit.

Zodra een drugsverslaafde geen drugs meer krijgt, heeft hij een groot probleem. Hij heeft een middel nodig om opgepept, rustig te worden, zich goed te voelen etc. Hetzelfde telt net net zo goed  voor gameverslaving: neem iemand de mogelijkheid om te gamen af en diegene voelt zich ellendig en zal alles proberen om weer te kunnen gamen.

Helaas zijn veel mensen verslaafd in meer of mindere mate. Maar elke vorm van verslaving, ook al is het minder gevaarlijk voor geest en lichaam blijft een verslaving en maakt je afhankelijk.

Je kunt ervoor kiezen om niet langer meer afhankelijk te zijn van iets of iemand. Als je echt wilt, kun je de weg naar binnen gaan en daar je geluk en kracht vinden.

Hoe vind je die bron van innerlijk geluk?

Als je niet de weg weet om je innerlijke krachtbron aan te boren, sta je met lege handen. Je  voelt je ongelukkig en alleen als je het moeilijk hebt. Maar als je die innerlijke schat wel kunt aanboren heb je nooit het gevoel dat je er alleen voor staat. Altijd heb je jezelf waar je op terug kunt vallen, je voelt je onafhankelijk en vrij! Je kunt het leven aan.

Hoe boor je nu de innerlijk Bron van geluk en kracht aan? Hier volgen een aantal tips:

Tip1: Van jezelf houden

Houd in de eerste plaats van jezelf, vind niet alles en iedereen belangrijker dan jezelf. Misschien heb je er moeite mee dat ik dit zeg, maar toch kun je pas echt van een ander houden als je in de eerste plaats van jezelf houdt.

Als je niet van jezelf houdt, ben je ook niet krachtig. Je kunt je vaak een zielig, onbeholpen stukje mens voelen die van zichzelf vindt dat hij alles fout doet. Bovendien doen anderen het meestal veel beter en zo trap je jezelf steeds weer de grond in. Wil je meer weten over hoe van jezelf te houden, klik hier.

Tip 2: Levensgeluk minder afhankelijk maken

Laat je levensgeluk niet te afhankelijk van anderen zijn of van je omstandigheden. Laat een ander niet het middelpunt van je leven zijn. En ook niet je bezit, werk etc. Ik heb een heel goede affirmatie om je minder afhankelijk op te stellen. Aan deze affirmatie heb ik een heel artikel gewijd. Wil je meer over deze affirmatie lezen, klik dan hier.                

Natuurlijk mag je genieten van je relatie, je vrienden, van je werk en alles wat de buitenwereld je biedt. Natuurlijk zorgt de buitenwereld voor een deel van je geluk. Zorg er alleen wel altijd voor dat je geluk niet van die dingen buiten jezelf afhangen. Dat bijvoorbeeld een relatie niet je hele levensgeluk uitmaakt. Zorg ervoor dat je altijd op jezelf kunt terugvallen.

Tip 3: Jezelf waarnemen

Houd jezelf goed in de gaten, neem jezelf waar. Als je bijvoorbeeld merkt dat je teveel gaat drinken, te afhankelijk hiervan wordt om je goed te voelen, verander dat dan. Doorbreek patronen, maar blijf aardig voor jezelf, altijd. Laat zien aan jezelf dat je kunt veranderen indien jij daarvoor kiest.

Tip 4: Jezelf vragen stellen

stel jezelf vragen: is dit goed voor mij? Wat wil ik nu doen? Is dit mijn keuze of die van een ander? Praat altijd op een positieve manier met jezelf. En maak keuzes waar je gelukkig van wordt. Die je innerlijke kracht versterken.

Tip 5: Mediteren

Ga mediteren. Meditatie brengt de geest tot rust, je duikt diep in jezelf. Meditatie is van een onschatbare waarde.

Je kunt dynamisch gaan mediteren. Dat wil zeggen dat je tijdens de meditatie o.a. situaties visualiseert die je kunnen helpen en krachtiger maken. Lees hier meer over dynamisch mediteren.

Tip 6: Affirmaties

Gebruik affirmaties. Je kunt bijvoorbeeld een maand lang affirmaties gebruiken die het geluk in jezelf aanboren. Een viertal affirmaties  vind je hieronder die je eventueel door eigen affirmaties kunt vervangen.

H....Het ware levensgeluk vind ik in mezelf!

I   . .In mezelf is de kracht om alles aan te kunnen wat er ook gebeurt.

,,,.   Ik houd van mezelf zoals ik ben.

.......Ik voel innerlijke rust en kracht in mezelf. Ik voel me goed!

Diep in mij is een Bron van innerlijk geluk die ik altijd kan aanboren

Bedenk zelf nog meer affirmaties die je helpen het geluk in jezelf te vinden. Hier kun je meer lezen over affirmeren.    

Tip 7: In jezelf geloven

Geloof altijd in jezelf hoe fout het soms ook lijkt te gaan. Val jezelf niet af. Dat kan niet vaak genoeg herhaald worden.

Sfeerbeeld bij bron van geluk: een korenveld met een helderblauwe lucht erboven, voedt geest en lijf
Aanblik van een prachtig korenveld voedt ook het innerlijk

Mogelijkheid van begeleiding

Ik heb je verschillende handvatten gegeven waar je mee aan de slag kunt om je eigen innerlijke schat aan te boren. Van harte hoop ik dat deze je verder helpen en dat je krachtig en gelukkig in het leven gaat staan.

Heb je behoefte aan wat extra begeleiding of heb je vragen, dan kun je hier klikken voor meer informatie

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel!

*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier . Hartelijk dank!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Scan de code
Hallo,
Ik ben Ineke van bewustzijnenjegoedvoelen.nl. Graag wil ik je adviseren, bijstaan waar nodig en naar je luisteren als je daar even behoefte aan hebt.
Wil je meer weten, stel gerust je vraag...