Een goede ademhaling is essentieel voor je gezondheid. Bij je ademhaling sta je normaal gesproken nauwelijks stil. Wist je dat je een mens zo'n 8.000 tot meer dan 20.000 keer op een dag ademhaalt? Zonder die lucht, ofwel de zuurstof die je inademt, stop je er al heel snel mee. Die ademhaling is dus van onschatbare waarde! Helaas is de ademhaling van veel mensen niet altijd goed. Een verkeerde ademhaling kan nare gevolgen hebben zoals hyperventilatie.
In dit artikel wordt besproken hoe je bewuster en beter kunt ademhalen en worden wat heilige huisjes wat betreft de ademhaling omver geworpen.
Uitspraken over onze ademhaling
Inhoudsopgave
Hoe onbewust die ademhaling vaak ook is, hij heeft al eeuwen mensen bewust bezig gehouden en er zijn vele mooie uitspraken over gedaan. Hieronder volgen er een aantal:.
Een uitspraak van Swami Nostradamus Virato: “Breath is life. We should pay as much attention to it as any other aspect of beingness.
Thich Nhat Hanh: “Breathing in, I calm body and mind. Breathing out, I smile. Dwelling in the present moment, I know this is the only moment.”
Thich Nhat Hanh: “Breath is the bridge which connects life to consciousness, which unites your body to your thoughts.”
Lao Zi: “ "The perfect man breathes as if he is not breathing.”
Een simpele definitie van ademhaling is: het inademen van lucht waar zuurstof wordt uitgehaald en het uitademen van koolstofdioxide (koolzuurgas).
Als je ademhaling niet goed is, kan er een onbalans in je lichaam ontstaan met alle gevolgen van dien. Je kunt gaan hyperventileren met allerlei nare klachten : duizeligheid, onwel voelen, tintelende handen etc.
Hyperventileren is mij helaas niet onbekend. Als je hyperventileert, kun je zelfs het gevoel krijgen dood te gaan, te stikken, een hartaanval te krijgen. Niet bepaald aangenaam.
Gelukkig heb ik geleerd om anders met een dreigende hyperventilatie om te gaan. Zodra er een moeilijke situatie in mijn leven is, waarin het gevaar bestaat te gaan hyperventileren, ga ik heel goed op mijn ademhaling letten. Rustig blijven ademhalen is mijn motto. Lang niet altijd makkelijk.
Auto-ongeluk
Ik heb een ernstig auto-ongeluk gehad waarbij o.a. meerdere ribben waren gebroken. Toen het ongeluk net was gebeurd en mijn zoon en ik nog in de auto bekneld zaten, heb ik me zoveel mogelijk op twee dingen geconcentreerd.
Ik wist intuïtief dat ik rechtop moest blijven zitten, hoe vreselijk moeilijk dit ook was. En dat ik zo rustig mogelijk moest blijven ademhalen. In en uit, in en uit. Ik praatte nauwelijks met de hulpverleners die probeerden contact met mij te krijgen. Voor mij was het noodzaak om mijn ademhaling onder controle te houden.
Later in het ziekenhuis ben ik die controle kwijt geraakt. Ik zat onder de medicijnen en lag aan de beademing en moest van de shock, de verwondingen genezen. Maar op het moment vlak na het ongeluk, leek het of ik hulp kreeg via een draadje van Boven om die ademhaling te reguleren. Als ik toen was gaan hyperventileren zou dat zeker mijn situatie ernstig verergerd hebben.
Niet te diep ademhalen
Toen ik eindelijk weer thuis was uit het ziekenhuis, ben ik begonnen aan fysiotherapie. De fysiotherapeut liet me o.a. ademhalingsoefeningen doen, want mijn ademhaling was heel slecht door verschillende factoren. Er was vocht bij mijn longen weggehaald, ik had gebroken ribben gehad en natuurlijk kwam er veel angst bij.
Tot mijn verbazing zei mijn therapeut dat het belangrijk was om niet te diep adem te halen, maar veel meer als aan het zachtjes ruiken aan een bloem.
Het gaat er namelijk bij een goede ademhaling om dat je de juiste hoeveelheid zuurstof binnen krijgt, niet teveel maar ook niet te weinig. Alle cellen van je lichaam moeten van zuurstof worden voorzien en kooldioxide (CO2) moet worden afgevoerd.
Maar… er mag ook niet teveel kooldioxide worden afgevoerd. Dat is ook niet goed. Kooldioxide waarvan we denken dat het alleen maar een afvalstof is, is dat niet alleen. Het is ook een voedingsstof die een belangrijke rol speelt bij het loslaten van zuurstof aan de cellen.
Hoe krijg je een goede ademhaling?
Maar wat is nu een goede ademhaling. Ik dacht altijd dat je vrij diep moest inademen. Van mijn fysiotherapeut kreeg ik iets heel anders te horen. Zoals altijd zijn er veel tegenstrijdige meningen. Vooral als je eens lekker gaat googlen op internet. Wat moet je dan geloven?
Wat hieronder volgt is vanuit mijn perspectief gezien en mijn ervaring.
Het is belangrijk dat je in de eerste plaats beseft hoe onontbeerlijk een goede ademhaling is. Wees dankbaar voor de zuurstof die je elk moment van de dag kunt inademen. Zie het bijzonder mooie ervan in dat je longen hebt die zuurstof opnemen en dat zo je hele lichaam van zuurstof wordt voorzien. Geweldig.
Ik heb nog een mooie uitspraak hierover van Amit Ray: “Breath is the finest gift of nature. Be grateful for this wonderful gift.”
Er volgen hieronder nog een paar algemene tips. Wil je je ademhaling verbeteren, dan raad ik je aan om hier eerst meer over te lezen. Er is ook heel veel op internet te vinden. Kies die ademhaling waarbij je een goed gevoel hebt, die bij je past.
Tips
Deze tips zijn ter verbetering van je ademhaling, maar zijn niet volledig. Er zijn veel cursussen die gericht zijn op verbetering van je ademhaling. Hier is een voorbeeld van zo'n methode (de Buteyko methode)
- Adem door je neus in en ook weer uit als je niet heel actief bent .11111
- Adem niet te diep in. Denk aan de uitspraak van Lao Tse dat een perfect mens op een manier ademhaalt dat het lijkt alsof hij niet ademt. Als je niet iets zwaars aan het doen bent en je jezelf erop betrapt dat je toch diep ademt, dan zou ik zeker meer aandacht aan je ademhaling besteden.
- Je kunt tijdens je meditatie bewust gaan ademhalen, je ademhaling alle aandacht geven en elke in- en uitademing volgen. Je kunt hier meer lezen over mediteren. ...........................................................
- Als je het, om welke reden dan ook, moeilijk hebt, let dan op je ademhaling. Als je bijvoorbeeld gestrest en nerveus bent, maar ook als je pijn hebt of ziek bent. Probeer dan ondanks alles zo rustig mogelijk te blijven ademhalen. Adem rustig en niet te diep in en wat langer uit, het liefst met een iets getuite mond. Als je paniekerig bent, is dit heel moeilijk, maar probeer je toch te concentreren je op je ademhaling. Dit kan voorkomen dat je gaat hyperventileren 44
- Let op je houding, zit en loop rechtop, daardoor haal je makkelijker adem.
Wat bij jou past
Door bewuster en beter adem te halen voorkom je een boel narigheden. Ik ben o.a. iets dieper ingegaan op hyperventilatie. Door goed op je ademhaling te letten kun je in stresssituaties hyperventilatie voorkomen.
Je kunt wat met de bovenstaande tips doen, maar ik raad je ook aan om je eens meer in een goede ademhaling te verdiepen. Lees erover. Er zijn verschillende methodes die een betere ademhaling kunnen bevorderen. Kies voor die ademhaling waar je een goed gevoel bij hebt, die bij je past. .......................................
Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel meer op je ademhaling gaat letten, mocht dit nog niet het geval zijn.
*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel! .
*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier . Hartelijk dank!