Spring naar inhoud

JE GOED VOELEN IS NIET AFHANKELIJK VAN EEN ANDER OF VAN JE SITUATIE

Afbeelding bij Je goed voelen is niet afhankelijk van een ander of je situatie: roze en blauwe bloemetjesMet bovenstaande affirmatie "Je goed voelen is niet afhankelijk van een ander of van je situatie" heb je misschien wel moeite. Als dat zo is, dan zou ik zeker even verder lezen.

Om je goed te voelen is het belangrijk dat je niet teveel afhankelijk bent van een ander, maar ook niet van de situatie waarin je verkeert. Er kunnen heel veel omstandigheden zijn die je goed gevoel kunnen bedreigen, als je dat toelaat.

Het is heel goed om een brede basis te hebben om tegenslagen in het leven op te vangen. Om met verdriet om te gaan. daarbij kan deze affirmatie geweldig helpen.

Je emoties de baas worden

Inhoudsopgave

Emoties kunnen je helemaal onderuit halen, je verteren en je kapot maken. Er zijn momenten dat emoties zo heftig  kunnen zijn dat je het leven helemaal niet meer ziet zitten en je je machteloos voelt. Machteloos wat er innerlijk allemaal met je gebeurt. Emoties kunnen allesoverheersend zijn. Dan is het heel raadzaam dat je weet wat je hieraan kunt doen.

Afbeelding bij Je goed voelen is niet afhankelijk van een ander of je situatie: valkenier met een zeearend op zijn hand
...Emoties leren beteugelen als een valkenier zijn arend

Zorg ervoor dat je niet in pijn blijft hangen. Er zijn mensen die dit onbewust wel doen, omdat ze bijvoorbeeld medeleven en aandacht van anderen krijgen. Maar het is natuurlijk veel gezonder om op een andere manier aandacht te vragen.

Maar hoe kun je nu beter leren omgaan met je emoties? Eerst bespreek ik een aantal situaties waarin emoties je gevangen kunnen blijven houden. Om jezelf te bevrijden kan de affirmatie je te hulp schieten.

En ook kun je  het artikel lezen voor zelfhulp: "Kiezen voor je goed voelen", het eerste artikel in de categorie Start

.Je rot voelen door een relatie   

Een van de meest voorkomende oorzaken van verdriet en leed is in de relationele sfeer. En dat kan zijn met familie, vrienden, collega’s of je partner. Hierbij kan de affirmatie goed helpen om je beter te gaan voelen: “Me goed voelen is niet afhankelijk van een ander."

Wil je weten wat affirmaties zijn, ga dan hier naartoe.

Het is bij deze affirmatie belangrijk dat je beseft dat jij degene bent die je emotionele leven niet meer hoeft te laten regeren door wat anderen van je zeggen of hoe ze je behandelen.    

De affirmatie “Je goed voelen is niet afhankelijk van een ander” kun je ook onderdeel maken van stap vier in het artikel “Kiezen voor je goed voelen”. Klik hier om naar het artikel te gaan. Dit tegen jezelf zeggen geeft je het besef dat je je levensgeluk niet van een ander hoeft te laten afhangen. Als je het verdriet een plek hebt gegeven kun je weer verder.   

Over het gebruik van "niet"

Als je het artikel "Affirmeren en visualiseren" hebt gelezen zul je zijn tegengekomen dat ik aanraad om in een affirmatie niet een ontkenning te gebruiken (zoals het woordje "niet"). Maar dat heb ik dus wel in deze affirmatie gedaan.

Waarom? Eerlijk gezegd kan ik in dit geval geen betere en krachtiger affirmatie verzinnen waarin het woordje "niet" niet voorkomt. De ontkenning maakt de affirmatie juist krachtig. Uitzonderingen bevestigen de regel.

Kiezen voor je levensgeluk                                                                      

Het wil natuurlijk niet zeggen dat je je niet heel gelukkig meer in een relatie kunt voelen. Natuurlijk wel, geniet er volop van! Het gaat erom dat als je uit elkaar mocht gaan of als je ruzie hebt, je leven niet als het ware voorbij is. Dat je put uit de kracht in jezelf en weet dat je verder kunt. Ook zonder hem of haar. Je bent niet afhankelijk van die ander om je goed te voelen.

Dat wil  niet zeggen dat je geen verdriet meer zult hebben. Maar je kunt de affirmatie gebruiken om sneller los te laten en verder te gaan. Je leert op je eigen krachten te vertrouwen.

Vrienden en familie zijn belangrijk in het leven. Ze kunnen je veel leren. Maar zorg er zoveel mogelijk voor dat je je in een kring bevindt met vrienden waaraan je je kunt optrekken, die op jouw golflengte zitten.

Vrienden kun je kiezen, maar familie niet. Het kan gebeuren dat  er een familielid is dat je steeds weer kwetst. Weet dan dat jij de keuze hebt om wel of niet met deze familierelatie door te gaan. Of ontdek hoe je beter met hem of haar kunt omgaan zonder dat je je nog laat kwetsen.

Als er mensen zijn die niet goed met jou omgaan, besef dan dat jij de keuze hebt om wel of niet te stoppen. Jouw levensgeluk is niet afhankelijk van die ander. De affirmatie kan je hierbij helpen.

Je buitengesloten voelen

Ook kun je een enorm gekwetst gevoel hebben doordat anderen je buitensluiten. Je kunt daar zelfs jaren onder gebukt gaan. Hetzelfde is met pesten, ook een vorm van buitensluiten en heel erg pijnlijk. Zonder dat je het hoeft te merken kan dat je gedrag bepalen. Je kunt op den duur signalen afgeven naar anderen in de vorm van dat je niet de moeite waard bent. Je maakt je in gezelschap klein en zegt nauwelijks wat.                           

Of je wordt defensief, er hoeft je ook maar iets gezegd te worden of je gaat in de verdediging. Ook kun je de neiging hebben om je terug te trekken en steeds minder mensen te zien. En dat terwijl je juist graag in gezelschap bent. Maar je hebt gevoeld hoe mensen je kunnen kwetsen en bent daarom maar liever alleen.

Afbeekding bij "Je goed is niet afhankelijk van een ander of je situatie": beeld van tin van een ridder die een harnas draagt
                                  ....   .. Een (emotioneel) harnas dragen is zwaar... afwerpen!

Dit kun je veranderen door je minder kwetsbaar op te stellen. Dat leer je niet in een paar dagen, maar je kunt beginnen met de affirmatie: “Me goed voelen is niet afhankelijk van een ander.” Ja, ik weet het, makkelijk gezegd, veel moeilijker gedaan. Maar echt, het is een begin en als je werkelijk gaat beseffen wat die affirmatie betekent, gaat hij veel voor je betekenen en zal je steeds krachtiger worden.

Doordat je minder afhankelijk wordt van anderen om je goed te voelen leer je juist makkelijker met mensen om te gaan. Meer jezelf te zijn. Je hebt immers niets te verliezen, want… je hebt jezelf, je kunt vertrouwen op je eigen innerlijke krachtbron.

Geldzorgen

Aan de affirmatie: “Me goed voelen is niet afhankelijk van een ander.” kun je nog een stukje toevoegen. De hele affirmatie luidt: “Me goed voelen is niet afhankelijk van een ander of van mijn situatie.” Niet afhankelijk zijn van je situatie betekent in deze affirmatie dat je je toch goed kan voelen ook al is je situatie bagger. Het betekent dat je niet gebukt gaat onder slechte omstandigheden.

Een nijpend geldgebrek bijvoorbeeld is zo’n situatie. Voor veel mensen uitermate vervelend. Zelfs zo vervelend dat ze er niet van kunnen slapen. Maar het helpt niets als zich zorgen maken of geen oog meer dicht doen. Het maakt de situatie eigenlijk alleen maar erger en oplossingen worden veel minder snel gezien.

Je kunt jezelf aanleren dat je ondanks die zorgen je toch redelijk goed voelt. Dat je uiterlijke omstandigheden niet meer je goed gevoel verpesten. Het helpt je helemaal niets en werkt tegen je. Ga ervan uit dat overal oplossingen voor zijn als je ze maar wilt zien. Vertrouw erop dat er een oplossing is en zoek die zonder dat je jezelf onderdompelt in een zwaar gemoed.

Herhaal de affirmatie in zulke omstandigheden zoveel mogelijk op een dag. Des te meer des te beter. Herhaal steeds heel bewust.

Geen werk hebben                   

Het niet meer hebben van werk kan ook zo’n situatie zijn die je onderuit kan halen en je depressief kan maken. Vooral als je je werk bent kwijt geraakt waar je veel van hield. En daar sta je dan met lege handen. De ene mens zit in zo’n geval met zijn handen in het haar en doet niets anders dan zichzelf beklagen. Maar een ander doet al gauw die handen uit zijn haar en gaat op zoek naar wat anders. Hij of zij gaat zichzelf niet beklagen, maar komt in actie. Dat is een groot verschil.

Je kunt bij de pakken neer gaan zitten of je zoekt naar een andere leuke job. Je kunt ervoor kiezen dat je situatie jouw gevoel van welbevinden niet hoeft te bepalen. Dit is ook een situatie waarin de affirmatie je hieraan kan herinneren. Zo zijn er heel veel situaties die minder prettig zijn, maar die je goed gevoel niet in de weg hoeven te staan.

Ik heb het niet over die situaties en emoties die heel heftig zijn en die je eerst moet verwerken. Maar als je al heel lang last hebt van emoties die voort zijn gekomen uit een zeer pijnlijke situatie, dan kan het tijd zijn dat je hiermee aan de slag gaat om weer verder te kunnen. Blijf niet hangen in oud verdriet en oude pijn.

Onafhankelijk zijn

Laat je levensgeluk, je goed voelen niet van anderen afhangen. Ga zelf aan je eigen levensroer staan en jaag anderen daar vandaan die jouw leven in een bepaalde richting willen sturen. En laat je goed gevoel niet afhangen van moeilijke situaties waarin je je kunt bevinden. Hoe vervelend die ook kan zijn. Maak het jezelf niet nog moeilijker door er helemaal in mee te gaan en je ellendig te voelen. Put uit wat je wel hebt, put uit je eigen krachtbron. Hier kun je meer lezen over je eigen innerlijke krachtbron.

Afbeelding bij "Je goed voelen is niet afhankelijk van een ander of van je situatie": artisjokken in bloei en één die ontluikt
       .                                                    .. ...... Bloei!

De affirmatie kan je helpen, maar gebruik hem wel heel bewust. Laat hem echt tot je doordringen. Wees ervan bewust wat je tegen jezelf zegt, wat je affirmeert. Als je de affirmatie nodig hebt, herhaal hem dan vele malen en laat hem zijn vruchten afwerpen.

...

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel! .   

*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier . Hartelijk dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Scan de code
Hallo,
Ik ben Ineke van bewustzijnenjegoedvoelen.nl. Graag wil ik je adviseren, bijstaan waar nodig en naar je luisteren als je daar even behoefte aan hebt.
Wil je meer weten, stel gerust je vraag...