Als je iemand bent die niet al te gestructureerd is en die een chaotische aanleg heeft, dan zou ik zeker dit artikel lezen. Het kan je helpen om meer orde op zaken te stellen, meer rust in je dagelijks leven te krijgen. In dit artikel vind je ook een aantal tips waarmee je aan de slag kunt om structuur in je leven te krijgen.
Als je leven ongestructureerd is
Inhoudsopgave
Structuur (of planning) in je leven heeft vooral ook te maken met doelgericht bezig zijn. Als structuur in je leven ontbreekt zijn doelen vaak ook veel moeilijker te bereiken.
Ook word je meer een ongeleid projectiel als je geen structuur hebt. Het werkt chaos in de hand en je rent van hot naar her als een kip zonder kop. Je weet immers niet wat je op welk moment het best kunt doen. Vaak heb je dan de neiging om het één half af te maken en maar weer aan iets anders te beginnen. Je krijgt steeds meer chaos om je heen, maar vooral ook in je hoofd.
Wat je je voorneemt om te gaan doen, verzandt heel vaak. Het komt er niet van. Taken blijven liggen. Het komt morgen wel. Oh nee, toch niet, want morgen is alweer voorbij. Dan maar volgende week. Oh chips, de maand is alweer voorbij… Help.
Zelfs als je op vakantie bent en geen enkele structuur hebt, zullen die heerlijke vrije dagen veel eerder vervliegen. Ook tijdens een vakantie is een planning niet overbodig. Op die manier kun je veel meer uit je vakantie halen.
Het belang van structuur in je leven
Als je een bepaalde structuur in je leven brengt, kan dit je manier van leven een stuk makkelijker maken en bovendien ga je je er beter door voelen!!
In wat voor situatie je ook bent, structuur is belangrijk. Ook als je bijvoorbeeld werkeloos bent, is die structuur van essentieel belang. Op tijd uit je bed, eten, naar werk zoeken etc.
De voordelen van structuur in je leven
Er zijn verschillende voordelen als je meer structuur en planning in je leven brengt. Hieronder volgen een paar voorbeelden. Het zou heel mooi zijn als je er voor jezelf ook een aantal kunt verzinnen!
1. Overzicht
Dit is vanzelfsprekend. Als je ergens structuur in aanbrengt, krijg je meer overzicht over het geheel. Dat geldt eigenlijk voor alles en dus net zo goed voor een mensenleven.
2. Je wordt productiever
Dat wil o.a. zeggen dat je meer voor elkaar krijgt, omdat je ook efficiënter bezig bent. Dit komt ook voort uit dat je meer overzicht hebt. Door die structuur krijg je ook meer energie om dingen te doen. Je krijgt er een bepaalde rust door.
3. Je bent meer gefocust
Je houdt jezelf veel meer aan je eigen afspraken: aan wat je wel en niet wilt doen. Ook ben je veel meer doelgericht. Je laat je minder snel verleiden om iets te doen wat je helemaal niet van plan was te doen en dat je eigenlijk ook niet zo goed uitkomt.
4. Tevreden gevoel
Doordat je meer structuur hebt en daardoor meer voor elkaar krijgt, meer presteert, krijg je een lekker gevoel. Aan het eind van de dag ben je een stuk tevredener dan na een dag waarop je als die bekende kip zonder kop aan het rondrennen was.
"Maar" vraag je je misschien af "hoe zit het dan met spontane ingevingen?"
Natuurlijk moet je luisteren naar je spontane ingevingen. Deze kunnen immers heel belangrijk zijn. Je kunt hier ook meer over lezen in het artikel “Bewust denken en luisteren naar intuïtie en ingevingen”.
Als je een ingeving krijgt die je dagelijkse structuur helemaal in de war gooit, is het belangrijk dat je over die ingeving een heel goed gevoel hebt. Dat gevoel geeft aan dat het een prima ingeving is.
Geef aan die ingeving toe en zorg ervoor dat wat je dan te doen staat weer past in het grotere structuurkader. Daarmee bedoel ik dat je bijvoorbeeld een bepaalde tijd besteed aan wat er spontaan in je op is gekomen om te doen, maar daarna weer je planning oppakt.
Hoe krijg je structuur in je leven?
Structuur in het leven heeft alles te maken met planning. Hieronder volgen enkele tips om je op weg te helpen beter te gaan plannen. De dagelijkse bezigheden voor jezelf te structureren. Lees ze door, maar ga daarna op je eigen manier ermee aan de slag.
Tip 1.
Maak eerst een overzicht van wat je per dag moet/wilt doen: hoe laat je opstaat. hoe laat je op je werk moet zijn etc. Of welke huishoudelijke taken/verzorgingstaken etc. er die dag zijn.
Dan ga je die tijdsplanning verfijnen door een specifiekere tijd in te vullen. Dit kun je met intervallen van een half uur doen of per uur. Net wat in jouw situatie van toepassing is. Een voorbeeld:
07.00: begin van de dag met een meditatie. Je kunt hier meer lezen over het grote belang van meditatie en om die vroeg in de ochtend al te doen.
07.20: douchen/aankleden
07.40: zorgen dat de kinderen aangekleed zijn/ontbijten
08.15: kinderen naar school brengen
09.00: begin werk
Etc.
Tip 2.
Vergeet vooral ook niet om een paar leuke bezigheden in je dagelijkse planning op te nemen, zoals lezen, filmpje kijken etc. Vergeet jezelf niet!
Tip 3.
En vergeet ook niet om op bepaalde tijdstippen iets aan lichamelijke beweging te doen. Elke dag een bepaalde lichamelijke activiteit doen, draagt bij om je beter in je lijf te voelen. Je kunt bijvoorbeeld dagelijks iets aan een sport doen, bepaalde gym- of yogaoefeningen. Ook dagelijks een wandelingetje maken is heel gezond!
Tip 4.
Maak een wekelijkse planning: wat de ene dag te doen en wat de andere dag. Als je bijvoorbeeld werk hebt, is er al heel duidelijk een structuur. Als je thuiskomt van je werk en je kinderen hebt, zal er ook een al een bepaalde structuur zijn.
Maar wat heel handig is als je ook nog daarnaast de huishouding moet doen, dat je per dag een bepaalde huishoudelijke taak doet. Bijvoorbeeld op maandag beneden stoffen en een wasje draaien. Dinsdag de slaapkamers doen. Je kunt niet teveel op een dag doen, want anders knap je bij je pootjes af!
Maak het overzichtelijk wat je wel doet op een bepaalde dag. Zo kun je je weekend ook nog een beetje vrij houden om leuke dingen te doen en niet alleen met klussen of de huishouding bezig te zijn op je vrije dagen.
Die huishoudelijke taken tellen natuurlijk net zo goed voor een man als een vrouw. Als je een werkende partner hebt, is het heel handig als de taken duidelijk worden verdeeld. Dat geeft overzicht en gemoedsrust.
Tip 5.
Leer vooral ook “nee” te zeggen als iets je niet uitkomt. Wees daarin duidelijk. Je kunt hier meer over lezen in het artikel “Van jezelf houden”.
Hou je zoveel mogelijk aan je planning, maar wees alsjeblieft ook niet te streng voor jezelf. Als je dat doet, raak je verkrampt en gefrustreerd als je van je planning af moet wijken. En dat is zeker niet de bedoeling.
Weet dat er altijd iets tussen je planning kan komen, dat is het leven. Niets in het leven is zeker en ook een bepaalde mooie planning kan soms helemaal door elkaar worden gegooid. De kunst is om weer op te pakken waar je bent gebleven.
Structureer, plan!
Structureer dus je dagen en weken. Soms moet je al maanden van tevoren iets plannen. Het zal je veel meer overzicht, gemoedsrust en een goed gevoel geven als je dit gaat doen.
Je wordt ook een stuk productiever, er komt orde in de chaos en je krijgt een tevredener gevoel.
Als je wilt, kun je met de tips meteen aan de slag om meer te plannen en te structureren. Om meer effectief met je tijd om te gaan.
En soms…als er de mogelijkheid en tijd voor is, laat dan ook eens een dag heerlijk zonder structuur zijn. Een structuurloze dag, net als een autoloze zondag 🙂
Zo af en toe kun je alles loslaten en lig je heerlijk niets te doen waar dan ook…. Strandje, bootje, voor de tv, op de top van een berg…
*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel! .
*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier . Hartelijk dank!