Spring naar inhoud

JE DROMEN TOT DOELEN MAKEN

Afbeelding bij "Dromen tot doelen maken": de maan voor tweederde zichtbaar, de rest van de maan is in het donker gehuld
..............Ooit was het een droom om op de maan te lopen...

Je kunt alles in het leven hebben, maar toch is er een gevoel dat knaagt. Een gevoel van: “Is dit alles wat er is?” Het zou wel eens te maken kunnen hebben met je dromen. Dromen die je diep in je hart koestert en die om aandacht vragen. Lees verder over hoe je je dromen tot doelen kunt maken en hoe ze te realiseren.

Primaire doelen (behoeften)

Inhoudsopgave

Ieder mens heeft doelen in zijn leven, hoe klein ook. Ook die mensen die beweren geen doelen in het leven na te streven. Ze zeggen het leven te leven zoals het hen overkomt en niet te willen sturen. Toch wil ieder mens te eten  hebben, dat is al een doel op zich. Het zorgen dat je brood op de plank hebt. Dit is een primair doel, elke dag weer. Maar je bent je er meestal niet van bewust.

Ook ben je je meestal niet bewust van het doel om een dak boven je hoofd te hebben en te houden. De zorg voor eventuele kinderen. En dat je je veilig en geborgen voelt. Ook het geven en ontvangen van liefde en aandacht zijn doelen (behoeften) in het leven die primair zijn. Als in die behoeften niet wordt voorzien, ga je dat op de één of andere manier voelen. Net zoals je een tijdje niet eet, je maag gaat knorren. Die doelen (behoeften) moeten in eerste instantie worden bereikt voor je aan andere doelen toekomt die je leven zinvol en vreugdevol maken.

In alle primaire behoeften is voorzien… maar toch

Eigenlijk heb je niets te klagen als in al je primaire behoeften is voorzien, toch? Je mag niet ondankbaar zijn vind je misschien van jezelf.  Er zijn mensen die honger lijden en jij hebt in overvloed. Je hebt genoeg te eten, een leuk dak boven je hoofd en misschien ook een fijn gezin. Die basisdoelen hoef  je niet meer na te streven, je hoeft er geen moeite voor te doen. Het is vanzelfsprekend.  Maar toch… er ontbreekt wat… Maar wat?

Wat ontbreekt er dan? Heb je je die vraag wel eens gesteld? En er goed over nagedacht?  Ik ga je een vraag stellen: heb je nog dromen? Dromen die voor jou het leven uitdagender, zinvoller en misschien zelfs avontuurlijker maken?

Afbeelding bij "Dromen tot doelen maken": een meeuw vliegt over een strandje met rotsen
..                                            .Een droom om zo vrij te zijn als een vogel...

Veelzeggende dromen

Dromen zijn er om te dromen denk je misschien. Maar weet je dat als er in de basisbehoeften dagelijks wordt voorzien, je tijd krijgt om secondaire doelen na te streven? Je hebt bijvoorbeeld de droom om een boek te schrijven, jezelf te ontwikkelen. Niet voor niets heb je een gevoel dat er iets ontbreekt. Je kunt meer van je leven maken.

Misschien heb je zelfs wel meerdere dromen. Sta jezelf eens toe wat voor dromen je allemaal hebt. Laat ze eens bewust de revue passeren, dan kom je misschien wel tot de ontdekking dat ze waardevol voor je zijn. Want wees eerlijk: dromen zijn prachtig om te koesteren. Ze kunnen je bijvoorbeeld  uit je dagelijkse sleur halen, maar je kunt er ook wat mee doen.

Dromen zeggen veel meer over je dan je in eerste instantie misschien denkt. Bepaalde dromen vertellen je over een diepere behoefte die je hebt, maar waar je verder niets mee doet.

Je ziet jezelf misschien wel als een bekend schrijver/schrijfster, geëerd en bekend. Of je maakt een wereldreis en ziet allerlei prachtige landen en leeft een poosje met mensen in een totaal andere cultuur. Misschien begin je wel een eigen bedrijfje en ben je succesvol.

Allemaal dromen die je kunt blijven dromen. Maar je weet nu dat ze ook iets zeggen over je diepere behoeften. Je wilt eigenlijk diep van binnen meer uit het leven halen dan je nu doet. Heb jij het lef om ook werkelijk meer te doen met je dromen? Dat kan namelijk best heel spannend zijn en onzekerheid meebrengen.

Afbeelding bij "Dromen tot doelen maken": een tekenaar op de markt tekent een vrouwengezicht na. De vrouw is niet zichtbaar, wel de tekening die wordt gemaakt
........            Een droom om te tekenen en te schilderen en daar je beroep van te maken

Dromen tot doelen maken

Je kunt zoveel meer met je dromen dan je denkt. Ze vertellen je zoveel. Mijn persoonlijke voorbeeld is altijd een belangrijk inzicht dat ik kreeg over mijn droom om graag een huisje in Frankrijk te hebben. Een schitterende droom, het leek me geweldig om daar een vaste stek te hebben. En ik droomde lekker door.

Tot het moment dat ik opeens zo’n zuiver en helder inzicht kreeg dat me vertelde dat ik niet moest blijven dromen. Ik moest mijn droom tot doel maken. Natuurlijk moest mijn partner het hier ook mee eens zijn en dat was hij gelukkig. Er kwam een oplossing om het huisje te financieren en binnen niet al te lange tijd hebben we een huisje in Frankrijk gekocht. Mijn droom was gerealiseerd!

Waarschijnlijk snap je het al: als je meer met je dromen wilt doen, dien je ze tot doel te maken. Je moet uit je comfortzone stappen en risico’s durven nemen om ook werkelijk je dromen te realiseren! Je stapt over van droom naar realisatie in de werkelijkheid!

Later toen we al in Frankrijk woonden, kregen we van bekenden te horen dat ze ons niet begrepen. We hadden alles zo goed voor elkaar in Nederland, leuk huis, allebei een goede baan. Waarom dan die “zekerheden” loslaten? Waarom niet tevreden zijn met wat je hebt?

Tevreden zijn met wat je hebt, is dat een argument om je leven niet te veranderen? Ik denk het niet. En “zekerheden” zijn ook geen argument om niet iets te veranderen als je dat diep van binnen wel wilt. Dat zou stilstand betekenen. Wel moet je risico’s durven nemen, uit je comfortzone durven stappen.

Bereikbaarheid van de doelen

Als je je je dromen tot doelen wilt maken en ze wilt realiseren, moet je ook eerlijk zijn of een bepaald doel wel te bereiken is. Ik noem altijd het voorbeeld dat je nooit koning of koningin van Nederland zult worden. Die rol is aan anderen toebedeeld. Maar misschien kun je wel een burgemeester van een dorp of stad worden! Je wilt immers “regeren”….

Kijk naar je mogelijkheden, maar beperk jezelf ook niet teveel. Als je je ergens helemaal op richt, dan kun je veel meer bereiken dan je jezelf ooit had voorgesteld.

Gemotiveerd blijven om je doelen te bereiken

Het laatste brengt me op een heel belangrijk punt om je doelen te bereiken:  het mag je niet aan motivatie  ontbreken. Er kunnen momenten op je weg naar je doel zijn dat je het even niet meer ziet zitten. Het doel lijkt nog zover weg, je lijkt niet vooruit te komen of er zijn andere tegenslagen.

Maar weet dat als je jezelf een reëel doel hebt gesteld dat doorzettingsvermogen en motivatie is vereist.  Je zult altijd wel wat tegenkomen wat minder leuk is, waarbij je je handen door het haar haalt. Maar blijf gemotiveerd om dat doel te bereiken, zet door! De aanhouder wint!

Neem de tijd, maar ook niet alle tijd 

Om een doel te realiseren is het belangrijk dat je een bepaalde tijd prikt waarop je redelijkerwijs je doel zou kunnen bereiken. Iets uitlopen mag natuurlijk altijd. Maar als een doel binnen een ruim gestelde tijd niet verwezenlijkt kan worden, moet je misschien een andere weg nemen om dat doel wel te bereiken.

Afbeelding bij "Dromen tot doelen maken": een schilderij met een draak op een soort stam. In de verte ligt een stad
... Je fantasieën omzetten in boeken of stripalbums

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Kun je een doel helemaal niet bereiken, vraag je jezelf dan af of het gezien jouw omstandigheden wel een bereikbaar doel is. Zie ook de vorige paragraaf. Blijkt het geen bereikbaar doel te zijn?  Stel jezelf dan een ander doel dat je wel kunt realiseren en waar je bevrediging uit kunt putten.

Makkelijker je doelen bereiken

Door meer structuur in je leven te brengen, kun je je doelen makkelijker bereiken. Structuur is belangrijk om goed met je tijd om te gaan en doelgerichter bezig te zijn. Hier kun je meer lezen hoe meer structuur in je leven te krijgen.

Ook kan ik je aanraden om tijdens meditaties je doelen zo helder mogelijk te visualiseren en te ondersteunen met affirmaties. Hier kun je meer lezen over affirmeren en visualiseren. En als je hier klikt, kun je meer over het belang van mediteren lezen.

Heb vertrouwen dat je je doel zult bereiken

Een heel belangrijk startpunt is als je vast hebt gesteld wat je doel is, dat je alle vertrouwen hebt dat je dat doel ook zult bereiken.

Vertrouwen hebben dat je kunt verwezenlijken wat je je tot doel stelt, is een belangrijke pijler voor realisering van je doelen. Als je geen vertrouwen in het bereiken van een doel hebt, dan hoef je er immers ook niet aan te beginnen.

Maar wat nu als je diep van binnen wel weet dat je een doel eigenlijk wel kunt bereiken, maar het ontbreekt je aan zelfvertrouwen?  Daar is een heel goede manier voor: doe maar alsof je wel het vertrouwen hebt dat je je doel zult bereiken. Ondanks gebrek aan zelfvertrouwen toch doen en doorgaan. En als je dat doet, krijg je vanzelf meer zelfvertrouwen!

Zinvolle doelen zijn altijd positief willen ze je leven verrijken

Zinvolle doelen zijn die doelen waar je je beter door gaat voelen, die je verrijken. Je kunt bijvoorbeeld cursussen volgen om jezelf te ontplooien. Zelfontplooiing is dan je doel. Dit is een doel waar je een groot deel van je leven op allerlei manieren mee kunt vullen. O.a. door creatief bezig te zijn, veel te lezen en cursussen te volgen. Dit zijn allemaal positieve doelen om jezelf te ontplooien.

Maar er zijn doelen die minder fraai en al helemaal niet positief zijn. Dat is bijvoorbeeld het doel om wraak nemen op iemand die jou wat heeft aangedaan. Dat  kan misschien even goed voelen, maar het is beslist geen doel dat je leven verrijkt. Zulke doelen maken je kapot. Gooi dat soort doelen uit je leven, kies voor doelen die positief zijn.

Je dromen tot doelen maken en realiseer ze!

Afbeelding bij "Dromen tot doelen maken": een bruin veulentje met een witte tekening op haar hoofd, ze is nog geen dag oud, kijkt recht in de camera!
...............Een droom om een goede ruiter te worden ....                                            (dit veulentje is nog geen dag oud)

Je hebt kunt lezen dat dromen iets kunnen zeggen over een diepere behoefte die je hebt. Neem eens een droom die vrij makkelijk te verwezenlijken is en maak die tot doel. En zie wat er gebeurt, je zult versteld staan. Het kan voor jou een begin zijn voor een zinvoller en leuker leven, ook al ben je al tevreden met wat je hebt.

En voor elk doel dat je je stelt, een droom die je wilt realiseren, blijf gemotiveerd om het te bereiken! Wees je bewust van wat je wilt en zet door!

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel! .   

*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier . Hartelijk dank!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Scan de code
Hallo,
Ik ben Ineke van bewustzijnenjegoedvoelen.nl. Graag wil ik je adviseren, bijstaan waar nodig en naar je luisteren als je daar even behoefte aan hebt.
Wil je meer weten, stel gerust je vraag...