Spring naar inhoud

PROBLEMEN VERVANGEN DOOR OPLOSSINGEN

Afbeelding bij "Problemen vervangen door oplossingen": zonnebloem met als achtergrond blauwe lucht en een paar wolkenEr zijn mensen die alleen maar problemen zien. Een groot deel van hun leven houden ze zich met problemen bezig en niet met oplossingen. Als je zo gericht bent op problemen wordt het leven er beslist niet leuker op. Lees hoe je op een heel andere manier met problemen kunt omgaan en het leven een stuk aangenamer en uitdagender wordt. Je kunt je problemen vervangen door oplossingen!

Obstakels op je weg

Inhoudsopgave

Het leven heeft zo zijn prettige en soms ook heel wat minder prettige kanten. Je levenspad kan soms geplaveid zijn met rozenblaadjes, maar een andere keer met doorns. Elk mens komt wel eens problemen en obstakels in zijn leven tegen. Dat hoort net zo goed bij het leven als de prettige dingen.

Ken je iemand die nooit iets onaangenaams heeft meegemaakt in zijn leven? Diegene wil ik graag leren kennen. Ik vraag me dan gelijk af hoe diegene is, wat hij van het leven heeft geleerd. Het is immers ook zo dat je van tegenslagen veel kunt leren! Je kunt er een stuk wijzer van worden.

Foto bij "Problemen vervangen door oplossingen": een auto op de weg met aan beide kanten platanen
..         Op de weg kan het heerlijk rustig zijn of er zijn allerlei obstakels, net als in het leven

Uitdaging

Je kunt problemen als een naar en vervelend  obstakel ervaren, maar ook als een uitdaging. Iets om van te leren en om goed mee om te gaan. Je hoeft natuurlijk niet te juichen. Maar je kunt het probleem begroeten als iets waar je een oplossing voor gaat vinden. Jaja, natuurlijk is dat niet altijd even makkelijk. Maar het is wel een veel betere manier om met je probleem om te gaan dan bij de pakken neer te zitten.

Als je ziek bent, neem je dan een pilletje? Ga je naar de dokter of ga je naar bed om uit te zieken? Normaal gesproken neem je je maatregelen om te genezen, toch?  Zo is het ook met problemen. Oplossingen zoeken is als het ware het genezingsproces!

Oplossingsgericht denken

Je hebt al begrepen hoe je anders met problemen om kunt gaan… Precies, je denkt niet meer alleen aan je problemen, maar je gaat je veel meer bezig houden met het zoeken naar oplossingen. Je gaat veel meer oplossingsgericht denken.

Natuurlijk neem je het probleem wel waar, maar zodra je kan, ga je zoeken naar de beste oplossingen. Je laat het licht over de problemen schijnen en stelt je open voor oplossingen. Je houdt je niet meer alleen maar met het probleem bezig.

In Frankrijk is er een gezegde: il n’y a pas de problèmes que des solutions. Er zijn geen problemen, alleen maar oplossingen. Begrijp je het? Het is  een prima benadering van de manier van omgaan met problemen.

Bij mezelf merk ik dat als ik me laat wegzinken in een probleem, ik me alleen maar beroerder ga voelen. Maar als ik naar oplossingen zoek i.p.v. geconcentreerd te blijven op het probleem, ga ik me vaak een stuk beter voelen.

Tips

Je kunt dus op een heel andere manier met problemen omgaan, ze ook als een uitdaging gaan zien. Hieronder volgen een aantal tips hoe oplossingsgericht bezig te zijn met je problemen.

Niet klagen

Beklaag jezelf niet. Je mag best wel even stil staan bij de ellende die je tegenkomt, maar besef dat er een andere weg is om hieruit te komen dan alleen zelfbeklag. Sta er even stil bij, schrijf desnoods je ellende op of praat met je partner e/o vrienden erover.

Maar ga dan verder, blijf niet steken in zelfbeklag, je schiet er niets mee op en je gaat je er alleen maar rotter door voelen.

Analyseer eerst je probleem

Krijg eerst voor jezelf goed duidelijk wat je probleem is, analyseer het. Waaruit bestaat je probleem? Kun je bijvoorbeeld slecht slapen? Analyseer dan of er factoren zijn die je slechte slaap beïnvloeden etc.

Heb je financiële problemen? Zet dan eens op een rijtje wat je uitgaven zijn. Geef je teveel geld uit aan een bepaalde post etc.

Word actief

Ga wat aan je probleem doen. Overdenk niet steeds weer je probleem, hoe erg het wel niet allemaal is. Het helpt je niets verder, je raakt er alleen maar dieper van in de put. Neem een actieve houding aan, zet jezelf ertoe dat je in actie komt. Je gaat wat aan je probleem doen! Niemand kan je hierin meer tegenhouden.

Zoek naar oplossingen

Op allerlei manieren kun je op zoek gaan naar oplossingen.

Brainstormen                                                                                      

Je kunt allereerst brainstormen wat eventuele oplossingen kunnen zijn en deze opschrijven. Hier kun je meer lezen over brainstormen.

Meditatie

Een meditatie kan ook een goede manier zijn om ideeën voor oplossingen te krijgen. Neem alle tijd voor zo’n meditatie en laat ideeën zoveel mogelijk vanzelf in je opkomen. Tijdens een meditatie heb je de nodige rust en kun je meer openstaan  voor oplossingen. Lees hier meer over meditaties. Ook kun je je innerlijke raadgever tijdens de meditatie om raad vragen.  In het artikel over meditatie kun je ook meer over je Innerlijke Raadgever lezen.

Vraag om hulp

Een heel goede manier is ook om eens op internet rond te snuffelen. Daar zijn immers heel veel antwoorden te vinden op legio vragen. Maar je kunt ook je vrienden of familie vragen. Of je roept de hulp in van een deskundige!

Door met meerdere mensen naar een oplossing te zoeken zal je meer ideeën voor oplossingen krijgen dan als je alleen op zoek bent.

Keuze uit meerdere oplossingen

Afbeelding bij "Problemen vervangen door oplossingen": een stenen beeld van een vrouw aan een muur die een plateau achter haar hoofd houdt
..            Wat je ook aan problemen te dragen krijgt                                          overal is een oplossing voor

Voor een probleem kunnen meerdere oplossingen zijn. Dat is prima, want dan heb je een ruimere  keuze. Zoek voor jezelf uit welke oplossingen wel of niet haalbaar zijn en welke het gunstigst is in jouw situatie.

En mocht je tot de ontdekking komen dat een schitterend idee voor een oplossing niet blijkt te werken, dan ga je gewoon met een ander idee aan de slag. Wees volhardend en inventief. Je zult zien dat je dan altijd een oplossing vindt. Met of zonder hulp van anderen.

En als de oplossing je niet aanstaat?

Het leven biedt soms aangename en minder aangename oplossingen. Wees je daarvan bewust. Je hebt bijvoorbeeld een lening moeten afsluiten om een dringende schuld weg te werken. Niet leuk, maar het brengt wel rust.

En mocht de oplossing weer een ander probleem oproepen, dan heb je weer een nieuwe uitdaging!

Stop met een probleemdenker te zijn

Je hebt kunnen lezen in dit artikel dat je heel anders met je problemen kunt omgaan. Als je een probleemdenker bent, stop ermee! Daarmee doe je jezelf een groot plezier.

Je wilt toch niet steeds maar weer in gedachten rond je problemen blijven cirkelen en niets verder komen? Neem waar als je weer eens alleen maar aan een probleem of problemen denkt, maar roep jezelf dan een halt toe. Stop met zelfbeklag, maar ga aan de slag. Vraag anderen om raad. Zoek en vind oplossingen.

Zeg tegen jezelf: Voor elk probleem is een oplossing. Maak het Franse gezegde je eigen: ” Il n’y a pas de problèmes que des solutions !” “Er zijn geen problemen, alleen maar oplossingen!”

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel! .   

*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier . Hartelijk dank!

Afbeelding bij "Problemen vervangen door oplossingen": prachtig landschap met bergen, schapen in een wei en een deels bewolkte lucht
..              Zoek de natuur op om afstand te nemen van je problemen en tot rust te komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Scan de code
Hallo,
Ik ben Ineke van bewustzijnenjegoedvoelen.nl. Graag wil ik je adviseren, bijstaan waar nodig en naar je luisteren als je daar even behoefte aan hebt.
Wil je meer weten, stel gerust je vraag...