Spring naar inhoud

WAT IS DE WAARHEID?

Afbeelding bij "Wat is de waarheid?": een beeld van een engel met trompet en wijsvinger die omhoog wijst
....       Verkondiger van de waarheid:  "Ik verkondig niet DE waarheid"

Het zijn heel moeilijke vragen die gaan over of iets wel of  niet de waarheid is. En dan bedoel ik vragen die bijvoorbeeld gaan over de zin  van het leven of het tegenovergestelde:  de zinloosheid van het leven. Maar ook over of er nu wel of helemaal niet een God bestaat. En of  er leven is na de dood etc. Existentiële vragen dus.

Met dit artikel dat ik over “de waarheid” heb geschreven wil ik zeker niet een waarheid verkondigen, dat is nou juist niet mijn bedoeling. Wel wil ik een visie, inzichten en ideeën met je delen.

Zoveel verschillende waarheden

Inhoudsopgave

Er zijn zoveel verschillende waarheden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat moet je nu wel geloven en voor waarheid aannemen of juist niet.
Google eens op internet. Wat de één beweert, haalt een ander weer onderuit.  En laten we het maar helemaal niet hebben over politiek. Waarvan de één zegt dat het wit is, zegt de ander vol overtuiging dat het zwart is. Help!

En als je het over religie hebt, is het helemaal om te gillen. De één zegt: “God bestaat, ik weet het zeker, we hebben de Bijbel!”.

Een ander zegt: “Leuk verzinsel van meerdere personen, het is allemaal macht die misbruikt werd en wordt. Kijk wat er gebeurd is door de eeuwen heen. Dat ellendige geloof heeft alleen maar voor oorlogen en leed gezorgd. Nee, een God bestaat niet, die zou nooit zoiets toelaten als je maar een beetje logisch kunt nadenken." Ook niet zo raar dat iemand dat denkt.

Bij sommige mensen kan het geloof soms ook danig aan het wankelen worden gebracht als anderen proberen hen van het tegendeel te overtuigen en hen murw maken met allerlei argumenten. Of die nou wel of niet steekhoudend zijn doet er vaak nog niet eens zo toe. Als iemand met grote overtuigingskracht iets kan brengen, heeft hij de helft van zijn werk al gedaan.

Ook zijn er mensen die beweren dat je je eigen dromen waar kunt maken, dat je je eigen leven kunt creëren. Je kunt krijgen wat je wilt hebben, er is overvloed. Jij bepaalt je toekomst!

Maar tja, er zijn weer anderen die vol overtuiging beweren dat we nauwelijks of helemaal geen vrije wil hebben, niets zelf kunnen creëren. Het leven gaat gewoon zijn gang en je moet niet denken dat je veel inbreng hebt.

Eigenlijk zijn je gedachten niet eens van jezelf wordt er beweerd. Het gedachtenproces is een proces wat je nauwelijks kunt sturen. Nogmaals help! Je zou er wanhopig van kunnen worden.

Hoe moet je nu omgaan met zoveel verschillende waarheden?

Afbeelding bij "Wat is de waarheid?": een oase van paarsblauwe petunia's
..     Zoveel waarheden als bloemen op de aarde

Natuurlijk ben ik ook wel eens dit paniekgevoel tegengekomen wat ik nog wel en wat ik niet kon geloven. Wat is de waarheid? Ik heb verschillende inzichten gekregen over dit onderwerp (en ik ben beslist niet de enige) die me hebben geholpen om hier op een goede manier mee om te gaan.

De vraag is al zo vaak in me opgekomen: bestaat er wel DE WAARHEID? Zoveel mensen,  zoveel waarheden en zou er dan maar één waarheid bestaan? En hoe kun je dan in vredesnaam bepalen wie het bij het rechte eind heeft? Er zijn zoveel mensen die er vast van overtuigd zijn dat zij de wijsheid in pacht hebben en denken precies te weten hoe het zit.

Mensen van een bepaalde geloofsrichting of denkrichting zoeken elkaar op om elkaar in hun waarheid te bevestigen.  Denk maar aan al die verschillende kerken die door de eeuwen heen zijn ontstaan. Maar ook sekten en andere spirituele richtingen.

Ze bevestigen elkaar in hun “waarheid”. Bovendien hebben ze allerlei argumenten die heel overtuigend kunnen klinken. Interessant trouwens om mensen met verschillende overtuigingen over existentiële vragen met elkaar in discussie te zien.

Niet discussiëren, maar delen

Even terzijde: niet dat ik zo van discussies houd. Discussiëren houdt in dat de één de ander wil overtuigen. Je kunt met alle respect voor de ander ook elkaars ideeën en overtuigingen delen zonder de ander te willen overtuigen van je gelijk.

Komt bij dat je dan ook veel eerder echt luistert naar wat een ander te vertellen heeft. En dat kan mooie inzichten geven. Maar ook een veel beter gevoel, want jij hoeft je gelijk niet meer te halen. Als de mens veel meer zou delen i.p.v. gelijk willen krijgen zou het leven op aarde er een stuk vrediger uitzien!

Tip 1: volg je gevoel

Na het "uitstapje" hierboven, even weer terug naar hoe nu om te gaan met die verschillende zogenaamde waarheden.

Ikzelf ben heel vaak in de war gebracht door mensen (of wat ik  las of op tv zag) die met een geweldig goede onderbouwing hun “Waarheid” brachten. Maar…. ikzelf voelde me er niet goed bij. Het klonk allemaal heel logisch, maar eerlijk gezegd kon ik er niet zoveel mee.

Wat me trouwens in bepaalde spirituele richtingen behoorlijk tegenstond, was het gevoel dat anderen me konden geven, dat ik bij niet aanname van een bepaalde “Waarheid” nog niet zover zou zijn…. Alsof die ander al zover zou zijn, het spreekt van een zekere arrogantie.

Maar toch heb ik heel wat af getwijfeld. Zat ik dan zo fout? MAAR HET VOELDE NIET GOED!!! Dat kwam ik steeds weer tegen: iets voelde niet goed en dat gevoel kon ik niet veranderen. Hoe eigenwijs een ander mij ook vond.

En dat gevoel is de juiste leidraad heb ik ontdekt over wat voor mij de waarheid is (voor dat moment). Iets moet helemaal goed voelen wil je er wat mee kunnen. Als je gevoel zegt dat het niet klopt dan past iets, in die periode in je leven, niet bij je. Dat is prima, helemaal niets mis mee! Iedereen mag zijn eigen waarheid koesteren!

Je hoeft je niet te laten overtuigen. Je gevoel is je leidraad. Wat je gevoel zegt, is voor jou de waarheid.

Afbeelding bij "Wat is de waarheid?": een sierlijke deurklopper op een rode achtergrond
Doe alleen maar open voor die waarheid waar je een goed gevoel bij hebt!

Tip 2: gebruik je verstand

Als eerste volg je dus je gevoel bij de zogenaamde waarheden die je in je leven tegenkomt en de keuze of je een bepaalde waarheid voor waarheid aanneemt. Maar daarbij kun je je verstand ook heel goed gebruiken. Als je gevoel en verstand op één lijn zitten weet je dat je helemaal goed zit.

En als je met logisch redeneren, filosoferen en nadenken niet weet wat nu wel of niet de waarheid is, ga dan alleen op je gevoel af! Het leven hier op aarde is één groot mysterie. En er zijn heel veel levensvragen waar niet een éénsluidend antwoord op is, waar (nog) geen logische verklaringen voor zijn. Blijf niet wanhopig zoeken naar antwoorden waar je met denken niet uitkomt.

Weet dat er ergens overal wel een antwoord is, maar dan hebben we het niet meer over het bewustzijn hier op aarde. Dan heb ik het over een veel grootser bewustzijn. Jij hoeft hier op aarde niet alles te weten. Op alle levensvragen hoef je geen antwoord te hebben. Dat geeft rust. En dat geeft ook weer indirect een goed gevoel.

Want als je je gevoel volgt, dan blijf je dicht bij jezelf, bij je innerlijke bron van geluk. Als je wilt kun je hier meer lezen over de "Bron van  innerlijk geluk".

Eigen inzichten 

Volg datgene wat bij jou past, wat je gevoel en verstand je ingeven en ontdek vooral ook je eigen inzichten. Ga je eigen weg. Laat je niet overdonderen door de mening of ideeën van anderen.

Weet ook dat je elke dag in bewustzijn toeneemt, ook al is het maar een “millimeter”. Wat op een bepaald moment voor jou de waarheid was, kan het op een bepaald moment niet meer voor je zijn, omdat je aan inzicht bent gegroeid. Je mag veranderen! Verandering is leven! Houd je niet krampachtig vast aan wat voor jou ooit “De waarheid” was! M.i. bestaat er op aards niveau niet De waarheid. Dat accepteren brengt vrede!

Tot slot een Uitspraak van Boeddha:
(Deze uitspraak heb ik gevonden in: happywithyoga.com)
“Believe nothing, no matter where you read it, or who said it, no matter if I have said it, unless it agrees with your own reason and your own common sense.”

En daar wil ik graag bijvoegen: en als je er een goed gevoel bij hebt!

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel! .   

*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier . Hartelijk dank!

Afbeelding bij "Wat is de waarheid?": rotswand aan zee
 .Dit is ook een waarheid: in de natuur kun je tot rust komen en voel je de essentie van het leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Scan de code
Hallo,
Ik ben Ineke van bewustzijnenjegoedvoelen.nl. Graag wil ik je adviseren, bijstaan waar nodig en naar je luisteren als je daar even behoefte aan hebt.
Wil je meer weten, stel gerust je vraag...