“Vertrouwen hebben” wat voor betekenis heeft dat voor de mens? In wie of in wat stellen we vertrouwen? Waar heb jij vertrouwen in? Vertrouwen kan een drijvende kracht zijn die voor jou een positieve wending aan je leven kan geven. Als je meer vertrouwen hebt, betekent dat o.a. meer rust.
Betekenis
Inhoudsopgave
Je kunt in zoveel je vertrouwen stellen. Verwar dit niet met alleen hoop en verwachtingen. Die betekenis geef ik er niet aan, al wordt dat wel gedaan. Als je werkelijk op iets of iemand vertrouwt, dan krijg je daarbij een positief gevoel waar je niet omheen kunt. En vertrouwen geeft kracht. Werkelijk vertrouwen gaat verder dan hopen en verwachten. In de psychologie wordt vertrouwen omschreven als “geloven dat de persoon die men vertrouwt zal doen wat men van hem verwacht”. Maar ik ga een stap verder. In dit artikel geef ik het de betekenis dat ik ervan uit ga en ook daarbij het gevoel heb dat iemand eerlijk is, doet wat hij zegt etc. Dat gevoel van vertrouwen is essentieel.
Het gevoel van vertrouwen
Ik wil nog even dieper ingaan op het gevoel van vertrouwen. Dat gevoel is essentieel heb ik al eerder geschreven. Het stelt je namelijk in staat om boven onzekerheid en wantrouwen uit te stijgen. Het geeft je een veilig gevoel van zekerheid. Maar daarbij moet je natuurlijk altijd wel je gezond verstand gebruiken. Het beste is altijd om gevoel en verstand samen te laten gaan. Als je merkt dat iemand bijvoorbeeld niet te vertrouwen is door wat hij bijvoorbeeld doet, laat dan ook een ander gevoel spreken dat je waarschuwt nu op je hoede te zijn. Helaas moet je je vertrouwen wel eens bijstellen. Dat hoort bij het leven, maar wees daarna niet blijvend argwanend. Verlies nooit het vertrouwen, want dan ga je verpieteren als een plant die niet genoeg water krijgt en mis je kansen in het leven.
Allereerst in jezelf vertrouwen
Vertrouwen hebben in jezelf is de basis. Je moet op jezelf kunnen vertrouwen. Vertrouwen in jezelf stellen. Erop vertrouwen en ervan uitgaan dat je iets kunt wat je graag wilt. Dat je bepaalde doelen kunt bereiken en zult bereiken. Dat sterke en warme gevoel van vertrouwen kun je oproepen door een vorm van overgave. Je kunt het helemaal doorvoelen. Er blij van worden, jezelf ermee vol laten stromen. Daarbij kun je ook affirmeren. Dat geeft het vertrouwen extra kracht. Affirmeer bijvoorbeeld: Ik heb alle vertrouwen in mezelf! Je kunt hier klikken om verder te lezen over affirmeren en ook over visualiseren.
En wat dan als iets me niet lukt, hoor ik je al vragen. Jeetje, als ik wel alle vertrouwen in mezelf had en het wordt een fiasco? Logisch dat die vraag in je opkomt. Weet altijd dat je in het leven wel en niet dingen voor elkaar kunt krijgen. Jij bent niet de enige die het leven bepaalt. Accepteer dat het wel eens anders kan lopen, maar laat daardoor je vertrouwen niet afbrokkelen. Lees ook eens het artikel over Acceptatie dat je ook inzichten kan geven.
Vertrouwen stellen in anderen geeft kracht
Is vertrouwen belangrijk voor jou? Is vertrouwen hebben een zekere basis of sta je er niet bij stil? Voor mij is vertrouwen hebben een fundament van het leven. Op allerlei gebieden, zonder vertrouwen ben je een klein bootje in een storm op zee…
Voor mij is één van de belangrijkste dingen in een relatie dat ik weet dat wat een ander zegt waar is. Dat kan net zo goed een vriendin, familielid, mijn partner of zelfs ook de buren betreffen. Als dat vertrouwen ontbreekt dan schaadt dat de relatie. Is dat voor jou ook zo? Hecht je ook zoveel waarde aan de waarheid zeggen? Dit geldt natuurlijk net zo goed voor mezelf. Ik kan moeilijk dit als een zeer hoge waarde koesteren, maar mezelf er niet aan houden. Ook is het belangrijk dat iemand nakomt wat hij of zij je belooft. Het is belangrijk dat je daar ook op kunt vertrouwen. Maar weet wel dat het leven ook zo kan gaan dat een geliefde zich niet altijd aan een afspraak kan houden. Dat neemt niet weg dat je er wel vanuit kunt gaan dat een ander zich aan afspraken houdt. En jij dus ook.
De basis van een relatie
Of dit nu een huwelijk betreft, familieverband, vriendschap. Als je geen vertrouwen in elkaar hebt, is er al een wankel fundament waarop de relatie rust. Vertrouwen is ervan uitgaan, weten dat iemand eerlijk is, je niet belazerd. De waarheid spreekt. Wat is het een zegen als je op iemand kunt vertrouwen, toch. Dat geeft zo’n goed gevoel. Geef iemand je vertrouwen, ook al ben je wel eens hierin teleurgesteld geweest. Je kunt altijd opnieuw weer je vertrouwen schenken.
Een hogere macht die steunt
eGod, Allah, Yahweh, wat voor naam je er maar aan wilt geven, je kunt vertrouwen hebben in een Opperwezen dat je ten allen tijde helpt, bijstaat in nood en je de weg wijst! Of je nu katholiek, gereformeerd of moslim bent, ik denk dat er vele wegen naar Rome leiden. Ik heb dit al vaker gezegd en erover geschreven. Uiteindelijk komen we allemaal in Rome uit. Het gaat er mijns inziens om dat je een goed en positief gevoel hebt bij wat je gelooft. En dat gevoel van vertrouwen geeft je ook kracht.
Het kan ook troost bieden als je gelooft dat er een onzichtbare kracht is die je begeleidt op je pad en je nooit in de steek zal laten. Ook al kun je die Kracht, die Godheid niet zien. Dat is geloven! En geloven dat verder gaat dan alleen geloven. Het wordt begeleid met het sterke gevoel van vertrouwen.
Het komt goed komt
Je kunt ook in moeilijke situaties vertrouwen op de goede afloop. Bijvoorbeeld als er iets ontbreekt aan je leven of wanneer je op een bepaald moment krap bij kas zit. Ook dan is het weer belangrijk dat je het vertrouwen voelt en doorleeft. Je bent één en al vertrouwen. Je weet dat het allemaal goed zal komen. En heb je op een bepaald moment twijfels: niet erg. Neem de onzekerheid waar, laat gerust maar even zijn, maar keer dan weer terug naar het gevoel van vertrouwen dat het allemaal goed zal komen. Affirmaties kunnen hierbij ook heel goed helpen. Ik heb al heel vaak mensen horen zeggen: “Het komt goed!” Mooie affirmatie!
Vertrouw en wees gelukkig
Vertrouwen geeft je een gevoel van rust en geluk. Je stelt je open voor wat er gaat gebeuren of wat er is op een positieve manier. Je kunt van een ander op aan.
Ik heb wel eens iemand horen zeggen: “ik vertrouw iemand totdat het tegendeel is bewezen.” Ik ga ervan uit dat er geen tegendeel zal zijn. Je kunt trouwens het woordje “totdat” ook vervangen door “tenzij”. Dat wil dan zeggen dat je vertrouwen wel eens geschonden zou kunnen worden, dit valt niet te ontkennen, maar je gaat er niet vanuit.
Vol vertrouwen heb ik dit artikel geschreven dat het bij jou zal binnenkomen als een liefdevolle boodschap. Een boodschap misschien van herkenning die kan bijdragen tot nog meer vertrouwen waaruit je kracht kunt putten!
*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel!
*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier. Hartelijk dank!
Hoi Ineke,
Bedankt voor je artikel. Het zet me altijd aan het denken, en dat vind ik heel positief! Ik vroeg me af of je iets kan zeggen hoe je aan zelfvertrouwen kunt werken. Ik ben namelijk, net zoals vele anderen, helaas iemand met weinig zelfvertrouwen, en een beetje meer zou me goed helpen!
Hallo Irene,
Heel fijn dat je hebt gereageerd, dankjewel. Wat betreft je vraag over zelfvertrouwen, oeps, daar kan ik nog wel een paar artikelen over schrijven. Ik geef je een heel belangrijke tip: DENK POSITIEF OVER JEZELF. Begin daarmee! Ook als je denkt een ernstige fout te hebben gemaakt etc., blijf positief over jezelf denken, wees lief voor jezelf! Ik wens je heel veel zelfvertrouwen!
Dank je wel, ik voel me rustiger door wat je hebt geschreven. Wel blijf ik denken wat als iemand iedere keer door bijvoorbeeld een drugsgebruik liegt of blijft liegen, boos wordt, agressief. Of steeds een verhaal bijstelt of dingen niet zegt. Het tegendeel bewijzen kan vaak alleen als je iemand op heterdaad betrapt en dat maakt dat je dan niet meer gericht bent op jezelf. Je wilt tenslotte iemand niet vals beschuldigen.
Hallo Sofie,
Het is moeilijk om met iemand te leven of een band mee te hebben waarvan je weet of sterk het gevoel hebt dat diegene niet te vertrouwen is. Blijf dan toch zoveel mogelijk bij je rust. Je kunt de basisartikelen op deze site lezen, die kunnen je ook helpen om bewuster en rustiger te leven.
Ook kun je zonder te beschuldigen je twijfels uiten, de ander de ruimte geven voor uitleg. Als iemand agressief wordt als jij vriendelijk om uitleg vraagt en er is geen ruimte voor gesprek (vooral ook als dit lang speelt) vraag jezelf dan ook eerlijk af of je wel bij diegene wilt blijven/een vriendschap nog wilt voortzetten.
Ik hoop dat dit antwoord je inzicht geeft.