Spring naar inhoud

ACCEPTATIE IN PLAATS VAN VERZET

Water dat stroomt langs groen overhangende rotsen
Als het water zijn, het accepteert alles wat het tegenkomt onderweg

Acceptatie in plaats van verzet  kan een bevrijding voor je zijn als de omstandigheden in je leven even heel anders zijn dan jij zou willen. Door je te verzetten ga je je alleen maar ellendig voelen. Lees verder hoe je makkelijker situaties, maar ook gedrag van mensen kunt accepteren en je je daardoor een stuk beter gaat voelen. 

Verzet of acceptatie     

Inhoudsopgave

Als je je blijft verzetten tegen bepaalde situaties, je blijft ergeren aan gedrag van anderen (ook een vorm  van verzet) of iets dat onherroepelijk is,  kan dat uiteindelijk leiden tot depressie. En dat is iets wat je wilt en wat je kunt voorkomen.

Er zijn omstandigheden die tijdelijk zijn en onaangenaam, maar ook die niet meer zullen veranderen in voor jou positieve zin. Zulke omstandigheden zijn nog veel moeilijker. Dan is acceptatie helemaal belangrijk!

Leren accepteren

Ik geef enkele voorbeelden van situaties die verzet kunnen oproepen en hoe je vervolgens makkelijker met die situatie kunt omgaan door die te accepteren.

Verbroken relatie

Een jarenlange relatie kan opeens verbroken worden, omdat de verveling heeft toegeslagen. Je partner vindt een ander opeens veel spannender of leuker dan jij. Of de liefde is over van zijn of haar kant en jij blijft alleen achter met of zonder kinderen.

Natuurlijk is het allereerst nodig dat je het verlies van je partner een plek geeft. Maar na verloop van tijd als het duidelijk is dat je ex niet meer terug zal keren, is het erg pijnlijk als je hoop blijft koesteren. Het wordt een kwelling wanneer je wordt geplaagd door steeds terugkerende gedachten aan een eventuele terugkeer. In zo'n situatie kun je zelfs proberen weer contact met hem of haar te krijgen, maar het baat niet. Het schaadt alleen jezelf.

Nou is het genoeg geweest!

Een kaarsrecht waterstroompje langs een rotswand, Cascades de Roquefort, FR
Een streep ergens onderzetten en verder gaan

Op een bepaald moment is het echt tijd dat je jezelf aanpakt, wanneer het allemaal te lang gaat duren. Dat je op een bepaald moment komt tot acceptatie in plaats van verzet. Je kunt op een bepaald moment vriendelijk, maar toch dringend tegen jezelf zeggen: “Dit heeft geen enkele zin meer, ik wil me niet meer ellendig voelen.  NOU IS HET GENOEG GEWEEST!” En voel dan ook helemaal van binnenuit dat je jezelf niet meer wilt pijnigen met het gemis. Accepteer dat het niet anders is, accepteer dat hij/zij niet meer naar jou terug zal komen. Door te accepteren heel je jezelf. Je zult zien dat je weer meer ruimte krijgt voor andere dingen en zelfs eventueel voor een andere relatie.

Lees eens het artikel over de affirmatie die gaat over je goed te voelen zonder dat je daarbij afhankelijk hoeft te zijn van een ander. Klik hier.

Geldproblemen

Tja, dan zijn er die ellendige geldproblemen. Veel mensen worden hiermee wel eens geconfronteerd. De één meer dan de ander. En degenen die zich in rijkdom kunnen baden zijn nog steeds sterk in de minderheid, Was het maar andersom.

Je kunt enorm in de problemen komen als het je ontbreekt aan die rare munten en papiertjes die zo sterk ons leven bepalen. Maar als je die papiertjes wel hebt, kan dit je ongekende mogelijkheden bieden. Het is toch vreemd dat papier zo bepalend kan zijn in een mensenleven.

Als je in financiële problemen zit,  helpt je hiertegen verzetten en zelfbeklag  echt niet. En het zal zeker niet voor een betere geldstroom zorgen. Was het maar waar dan waren heel veel mensen stinkend rijk.

Tel je zegeningen

Het is veel beter voor je geest en lichaam dat je je situatie accepteert zoals hij nu is, acceptatie in plaats van verzet. Tel je zegeningen. Je kunt net als ieder ander genieten van al het moois wat de aarde ons te bieden heeft. Kijk om je heen wat je allemaal wel hebt en zeker niet wat je niet hebt. Luister bijvoorbeeld ook naar muziek die je innerlijk raakt, houd je bezig met een leuke hobby. En ik hoop dat je gezond bent, wees dankbaar! Gezondheid kun je niet kopen.

Zoek oplossingen

Maar ga ook niet op je lauweren rusten: accepteer je huidige situatie, maar ga zeker op zoek naar oplossingen. Baad jezelf in geld met affirmaties, zet het in de toekomst neer. En besef: alles heeft zijn tijd nodig. Ook die geldstroom naar je toe laten komen. En als je gelovig bent, bid voor de oplossing van je financiële situatie.

Je kunt hier klikken als je meer wilt lezen over oplossingsgericht denken. 

Problemen op het werk

Dikke wortels over de grond bij een rotsspleet
Acceptatie en jezelf wortelen in positief denken

Als je problemen hebt op je werk kan dit de kwaliteit van je leven in negatieve zin enorm beïnvloeden. Je moet er elke werkdag weer heen en je telt de uren dat je naar huis kunt. Als je in zo’n situatie zit, probeer er dan toch nog het beste van te maken. Zie ook op je werk de positieve dingen, hoe moeilijk het misschien ook is. En dat werk zorgt wel voor een geldstroom.

Acceptatie in plaats van verzet dat je momenteel dit werk doet, maar ga jezelf please niet wijs maken dat je er persé moet blijven om wat voor reden dan ook. Niemand kan je daartoe dwingen. Je hebt een eigen wil en keuze vrijheid. Vertrouw op jezelf dat je iets beters vindt. Zet ook dit neer met affirmaties en visualisaties.

Je kunt hier meer lezen over visualisaties. 

Verlies

Een dierbare verliezen is één van de moeilijkste dingen in het leven. Je zult eerst dat verlies moeten verwerken, hoe dan ook. Daarna kun je weer verder en na verloop van tijd weer genieten van het leven. Tijd heelt wonden. Maar als je je blijft verzetten tegen het verlies, dan zet je jezelf klem en kom je niet vooruit. Je blijft in je verdriet hangen. Kun je uiteindelijk accepteren, dan kun je weer verder en nog heel wat van het leven maken.

Ik heb mijn moeder verloren en over dit verlies en het leven dat zijn gang gaat, heb ik een artikel geschreven. Klik hier als je het wilt lezen.

Acceptatie van jezelf

Dit is één van de belangrijkste vormen van acceptatie; jezelf accepteren met al je mooie en prachtige kwaliteiten en talenten,  maar ook je tekortkomingen. Nobody is perfect. Of het nu gaat over dat je jezelf maar een lelijk ding vindt of dat je niet snel genoeg bent of wat dan ook, boor jezelf niet de grond in! Als je dat doet, maak je jezelf echt heel ongelukkig. Accepteer. Wees lief voor jezelf en lach om de dingen die je niet lukken. Geniet ook van jezelf en dat je hier op aarde mag zijn.

En laat je niet op je kop zitten of je wijs maken dat je niets kunt. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en talenten, niemand uitgezonderd. Jij zeker net zo goed. Ben je ergens toch niet tevreden over: verander dat wat mogelijk is. En als dat niet kan: acceptatie!

Ik denk wel eens aan het gezegde: als je als een dubbeltje geboren bent dan word je nooit een kwartje. Ken je het ook? Het zegt zoveel, maar… dat dubbeltje en kwartje uit vroeger tijden, het is allemaal geld met enorm veel mogelijkheden. Zoek de kaders op van jouw mogelijkheden.

Groen op overhangende rotsen

Acceptatie in plaats van verzet, heelt

Als je je blijft verzetten tegen een moeilijke situatie, verlies, geldgebrek, jezelf, dan kom je niet verder. Je kunt dan zelfs depressief worden.

Zeg op een bepaald STOP tegen jezelf als je merkt dat je in verzet blijft steken. En als je op een bepaald moment kunt accepteren, dan ervaar je de enorm innerlijk helende kracht ervan.

Zit je in een situatie waarbij je het moeilijk vindt om te accepteren, en je wel wat extra begeleiding zou kunnen gebruiken, dan kun je contact met me opnemen. Klik hier voor meer informatie.

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel!

*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier. Hartelijk dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Scan de code
Hallo,
Ik ben Ineke van bewustzijnenjegoedvoelen.nl. Graag wil ik je adviseren, bijstaan waar nodig en naar je luisteren als je daar even behoefte aan hebt.
Wil je meer weten, stel gerust je vraag...