Spring naar inhoud

GESCHONDEN VERTROUWEN

Afbeelding bij geschonden vertrouwen: een musje dat op een mat staat, een deur is open, het is één en al vertrouwen
Herwin je vertrouwen als dit musje dat naar binnen dribbelt

Geschonden vertrouwen kan een mens diep raken en voor altijd een litteken veroorzaken. Dit artikel is een vervolg op het artikel “ De kracht van vertrouwen”. Het is geweldig als je vertrouwen  hebt, maar wat te doen als je vertrouwen geschonden wordt.

In dit artikel kun je lezen over vertrouwen dat op verschillende manieren geschaad kan zijn, hoe je hier bovenop kunt komen en hoe het vertrouwen weer te herstellen.

Oorzaken geschonden vertrouwen

Inhoudsopgave

Je vertrouwen kan op veel verschillende manieren worden geschonden. De ene manier is pijnlijker dan de andere.

Het vertrouwen in jezelf is geschonden door jezelf

In het artikel De kracht van Vertrouwen  heb ik geschreven hoe belangrijk het in eerste plaats is dat je vertrouwen in jezelf hebt.
Maar soms kan het bijvoorbeeld gebeuren dat iets waarvan je zeker wist dat je het kon, opeens niet lukt. En wat gebeurt er dan als je niet oppast? Je zelfvertrouwen krijgt een knauw en loopt een deuk op. Dan moet je jezelf er voor hoeden dat je niet in een negatieve spiraal terecht komt. Je kan door die ene keer zo onzeker worden, dat je denkt dat het een volgende keer je ook niet meer gaat lukken.

Hoe krijg je nu weer dat vertrouwen in jezelf terug of nog beter, hoe behoud je je zelfvertrouwen en kom je niet in een negatieve spiraal terecht? Gebruik daarvoor in de eerste plaats affirmaties. Je spreekt als het ware jezelf m.b.v. affirmaties bemoedigend toe dat je iets zeker wel kunt. En ga terug naar het gevoel dat je iets wel heel goed lukte. Denk vooral  positief over jezelf, over je eigen kunnen. Maar besef ook dat je een MENS bent, je mag fouten maken, je kunt niet altijd aan alle eisen van anderen of jezelf voldoen. Dat is voor elk mens onmogelijk en jij bent geen uitzondering.

Tot slot kan het volgende ook helpen: ga voor de spiegel staan en kijk net zolang naar jezelf totdat je met een blik vol zelfvertrouwen jezelf kunt aankijken. Jaag die twijfelende blik met onzekerheid de spiegel uit! Glimlach naar jezelf.

Ontrouw van partner

Diep ingrijpend is de situatie wanneer je partner die je helemaal vertrouwt opeens belangstelling voor een ander heeft en jou alleen in de kou laat staan. De basis van een goede relatie is vertrouwen en als je partner je bedriegt met een ander is je vertrouwen wel heel erg geschonden. Het kan lijken of de basis onder jezelf is weggeslagen en de pijn kan soms bijna ondragelijk zijn. Mensen kunnen voor hun leven lang getekend zijn als die basis van vertrouwen vaker is geschonden.

Om dit te verwerken kun je ook affirmaties gebruiken. Wat voor pijnlijks je ook hebt meegemaakt, je komt er bovenop. En daarmee prent je je onderbewuste in. Als de ontrouw het einde van de relatie betekent, gebruik dan bijvoorbeeld de affirmatie: “Ik laat hem/haar los en ga positief verder met mijn leven.” Maar je dient eerst wel de pijn te verwerken, het is een rouwproces. Nee natuurlijk is dat in het begin niet makkelijk en heb je het gevoel het nooit te verwerken, dat is logisch. Maar ga verder! Blijf niet hangen.

Wat betreft het herkrijgen van je vertrouwen, houd jezelf voor dat niet iedereen liegt en bedriegt. Er lopen nog heel veel andere mensen op deze aardbol rond die je wel kunt vertrouwen. Misschien nog wel meer dan jezelf!!! Jij bent echt niet de enige die te vertrouwen is.

Mocht je ondanks de ontrouw toch bij je partner blijven, dan is het heel belangrijk dat je niet in wantrouwen naar hem of haar toe blijft hangen. Praat dan vooral veel met elkaar om het vertrouwen in hem of  haar weer terug te krijgen!

Ontrouw in vriendschap

Afbeelding bij Geschonden Vertrouwen: vogeltje dat zich achter takken verschuilt, net zoals een mens zich kan verschuilen nadat zijn vertrouwen is geschonden
Blijf je niet verstoppen als je vertrouwen is geschaad

Het liegen en bedriegen in een vriendschappelijke relatie kan bijna net zo pijnlijk zijn als in een in huwelijk of in een partnerrelatie. Een vriend of vriendin kan niet eerlijk tegen je zijn, je soms voorliegen of de waarheid verdraaien.

Als je iemand vertrouwt krijg je een warm, veilig gevoel en je weet dat je op elkaar kunt bouwen. Als dat vertrouwen wordt geschaad kun je diep geraakt zijn. Het slaat een krater in je emotioneel leven als je er niet goed mee om weet te gaan. En het gevolg kan zijn dat je in wantrouwen blijft hangen.  

Ook hierbij geldt dat je affirmaties kunt gebruiken om dit te verwerken. Je kunt met diegene die je vertrouwen heeft geschonden gaan praten. Maar ook kun je er voor kiezen niet meer met hem of haar om te gaan. Wees eerlijk tegen jezelf: als iemand je keer op keer pijn doet, vraag je dan af in hoeverre jij nog tijd en energie in zo’n vriendschap wilt steken. Het kan veel moeite kosten om een vriendschap te verbreken, maar soms is het voor jezelf beter om er een einde aan te maken. Laat je leven nooit vergallen door vrienden e/o vriendinnen die je vriendschap niet waard zijn.

Ook positief denken ondanks alle pijn kan je heel goed helpen bij het verwerken van en het herkrijgen van het vertrouwen.

Bedrog in de politiek

Het is een erg vreemde tijd waarin we leven. Kijk eens wat voor een president er in de VS nu huishoudt. Hij kan liegen en bedriegen, maar hij zit nog steeds op zijn onverdiende “troon”. En niet alleen in de VS, overal ter wereld wordt er door politici gelogen. Kijk eens naar Nederland. Hoeveel Nederlandse politici bleken al niet te vertrouwen... Dat een politicus te vertrouwen is en de waarheid spreekt zou een eerste vereiste moeten zijn..

Wanneer wordt de mens wakker? Het lijkt wel of ontrouw, liegen en bedriegen zegevieren over de waarheid. Het is niet meer belangrijk voor veel burgers of een politicus te vertrouwen is. Sommige mensen pikken het gewoon, hebben er geen enkele moeite mee. Er zijn zelfs mensen die het prachtig vinden.

Er is een oud spreekwoord dat zegt: Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Ook in de politiek is dat zo. De meeste leugens worden achterhaald. Het is ook tijd dat de mens in zijn geheel leert inzien dat er niets boven de waarheid gaat en dat oprechte, wijze politici een land besturen en niet een stelletje bedriegers. Op die manier kan een land met zijn bewoners in vrede met elkaar leven en kan de mens er voor elkaar zijn.

Afbeelding bij Geschonden Vertrouwen: besneeuwd berglandschap met als ondertitel: het is erg koud als je in wantrouwen blijft hangen
Het is erg koud als je in wantrouwen blijft hangen

Bedrog in de handel en op internet

Het lijkt wel te passen bij deze tijd dat er zoveel bedrog is in de handel. Handel die ook veel via het internet verloopt.

Mails kun je niet meer vertrouwen. Het internet is verziekt met pogingen om je erin te luizen. Mensen die inspelen op je vertrouwen en proberen je daarmee in hun val te lokken. Trap er niet in. Helaas is wantrouwen op zijn plaats als je op het internet bent. Het is natuurlijk niet één en al bedrog, maar tegenwoordig dien je extra op je hoede te zijn. Weet aan wie je je vertrouwen schenkt.

Je gezonde verstand gebruiken is hier ook heel erg op zijn plaats.

Weer verder gaan in vertrouwen

Op velerlei gebied en op vele manieren kan vertrouwen geschonden worden. De pijn die dat veroorzaakt kan er weer oorzaak van zijn dat je in je schulp kruipt om er nooit meer uit te komen. Maar dat zal je niet gelukkiger maken.

Als je jezelf recht in de spiegel kunt aankijken met de wetenschap dat jij eerlijk bent, wat een ander ook doet, geeft dat rust en een solide basis in jezelf! Bij ontrouw, liegen en bedriegen wordt die spiegel zo vertroebeld dat je niet eens meer jezelf in de ogen kunt kijken. Dat geldt voor iedereen die de waarheid met een korrel zout neemt.

Gooi op een bepaald moment het wantrouwen van je af, nadat je de pijn hebt verwerkt. Stel je weer open voor anderen en wees niet hard, maar liefdevol voor jezelf. Laat dat wantrouwen maar mooi los. De affirmaties en de handvatten die ik je heb gegeven kunnen je helpen. Laat maar gaan al dat wantrouwen, VERTROUW!

Afbeelding bij Geschonden Vertrouwen: de wassende maan met ondertitel: Wees als de wassende maan, laat je vertrouwen groeien
Wees als de wassende maan, laat je vertrouwen groeien

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel!

*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier. Hartelijk dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Scan de code
Hallo,
Ik ben Ineke van bewustzijnenjegoedvoelen.nl. Graag wil ik je adviseren, bijstaan waar nodig en naar je luisteren als je daar even behoefte aan hebt.
Wil je meer weten, stel gerust je vraag...