Spring naar inhoud

DE NATUUR HEELT

Sneeuwlandschap met op achtergrond een bergtop: de natuur heelt
Laat je helen door in de natuur te zijn

Inhoudsopgave

De natuur heelt op wonderbaarlijke wijze. Als je je niet goed voelt, verdrietig bent ga dan de natuur in. Maak een boswandeling, ga naar het strand etc. Je kunt je er een stuk beter door gaan voelen. Maar ook dieren kunnen je helen. En wat dacht je van de mens….

Lees verder…..

De aarde, mensen, dieren: allemaal natuur

De natuur omvat de hele kosmos, maar in dit artikel  beperk ik me tot onze prachtige planeet aarde met al haar levende, super interessante schepsels. De aarde, een minuscuul klein onderdeeltje van een immens, onvoorstelbaar groot geheel waar wij op leven. 

Onze wondermooie aarde

Wat is de aarde toch ontzaglijk mooi. Als je bewust om je heen kijkt, kun je enorm van alle pracht en praal genieten die de aarde tentoon spreidt.

Bergen zijn bijzonder, vooral als je in les Pays-Bas geboren bent. Ze zijn hoog, enorm en je kunt je er heel klein en nederig bij voelen. Een bergwandeling verkwikt, laat je bloed sneller stromen en je kunt je er heerlijk ontspannen.  Bergen kunnen je laten inzien dat jij bergen kunt verzetten als dat nodig is.      

En wat een heerlijke plek om rustig te zitten en alles even helemaal los te laten. Vooral die gekke wereld met al zijn regeltjes waar je je aan moet houden. Een berg is er en hoeft alleen maar te zijn.

En wat is het toch heerlijk om te wandelen in het bos. De pracht van al die bomen te bewonderen. De verschillende geuren op te snuiven. Je hoeft alleen er maar te zijn en de natuur heelt je!

Maar ook een bloeiende dahlia of een prachtige roos kan je ontroeren en je beter laten voelen als je heel bewust waarneemt en alleen maar bent. Je kunt het zelfs tot een oefening maken.

Niet naar buiten kunnen

Kun je niet naar buiten om de één of andere reden, dan raad ik je aan om natuurfilms en foto’s te bekijken. De mens heeft die mogelijkheid om van alles te kunnen opzoeken en te bekijken op internet, maak daar gebruik van! Ook een mooie natuurfilm of foto’s kunnen je een heel fijn gevoel geven en helend zijn. Wanneer je ziek bent en je hebt de mogelijkheid bekijk dan natuurfoto’s e/o video's, dat kan je verlichting geven. Bovendien word je op dat moment afgeleid van je ziekte.

Onze helende aarde

Onze prachtige aarde geeft ons kracht en energie. Zonder haar zouden we er niet zijn. We zijn er deel van. Levende schepsels die van haar mogen leven. Ik zou willen dat de mens met veel meer respect met onze dierbare aarde zou omgaan, maar dat is weer een ander onderwerp.

Een mooie, rode roos: ook de geur van een roos werkt helend
De helende werking van kleur en geur van een roos

Geneeskrachtige kruiden

Die aarde levert gewassen op waarvan mens en dier kunnen leven. Maar ook kruiden die soms al lang zijn vergeten, maar nog steeds een helende werking hebben. zowel voor lichaam als geest. Ik denk o.a. aan de bachremedies die hun helende werking allang hebben bewezen. Geloof je daar niet in? Probeer de rescueremedie eens uit. In stressvolle situaties geeft het zoveel rust. Echt, ik spreek uit ervaring.

En wat dacht je van gember. Ik drink al jaren gemberthee om zijn geneeskrachtige werking, het kan o.a. ontstekingen in gewrichten verminderen. Maar ik drink het ook omdat het een heerlijke smaak heeft. Ook in het eten is  het heel lekker. Als je wat meer wilt weten over geneeskrachtige kruiden kun de deze link volgen. Je krijgt dan een lijstje van de top 15 meest geneeskrachtige kruiden.

Het is heel goed om voor geestelijke en lichamelijke heling deze ook te zoeken in de natuur die ons deze middelen rijkelijk schenkt. 

De mens: ook één en al natuur

Al zou je het niet altijd zeggen, maar de mens is net zo goed één en al natuur. Net zoals het konijn en een hert zijn we net zo afhankelijk van onze dierbare aarde. Alleen de mens heeft de mogelijkheid om op genadeloze wijze misbruik van de natuur te maken, maar daar gaat het in dit artikel niet over. De natuur heelt, daar wil ik het over hebben. En de mens kan ook helen. Als hij zijn potentie, zijn gaven, zijn mogelijkheden positief gebruikt kan hij zichzelf helen en de aarde tot een Paradijs maken.

Met elkaar in vrede leven

De mens kan de aarde tot een Paradijs maken als hij leert van zijn fouten en de wijsheid heeft om met elkaar in vrede te leven. Ik moet aan het liedje van John Lennon denken: Imagine... We hebben die potentie, zonder meer. Er zijn ook zoveel mensen die voor een ander klaar staan, die anderen bij staan in hun nood. Zij geven het voorbeeld. Zoveel wijze mensen zijn lichtende voorbeelden geweest: Martin Luther King, Nelson Mandela, Gandhi…. We kunnen het. Kijk eens om je heen wat jij kunt doen, misschien ben jezelf al een lichtend voorbeeld. Ook in het klein kun je enorm veel licht geven!

Een goed gesprek

Het kan enorm helpen als je je beroerd, ontwricht voelt door het leven en op dat moment een goed gesprek met een vriend, vriendin of partner kunt voeren. Dat kan zo'n opluchting geven. Trouwens... het hoeft soms niet eens een bekende te zijn die je opeens iets onverwachts aanreikt dat je een gevoel van heling geeft.

Ook boeken kunnen prachtige inzichten geven en helend werken.

Onze prachtige dieren

Lief kijkende pup: vooral jonge dieren hebben een helende werking
Geeft deze lieve blik geen vreugdevol gevoel...

Kijk eens goed naar de dieren om je heen. Als je ziet wat ze doen, ze goed observeert, maakt je hart dan geen sprongetje van vreugde? Wat is het een lieflijk tafereel om een moederpoes te zien met haar kittens of een teef met haar pups en ga zo maar door...

Ik zie in gedachten de uitgestrekte, groene weilanden voor me met de bonte, grazende, tevreden koeien. Ze hoeven alleen maar te grazen om te overleven en hebben verder lekker geen zorgen aan hun koeienhoofd.

Ik zag laatst een afbeelding op mijn PC van een giraffe tussen pelikanen, verbijsterend mooi. Die giraffe met al zijn vlekken. Geweldig! En dan zie ik het niet eens in werkelijkheid, maar een foto kan me al ontroeren. Heb jij dat ook? Door heel bewust te kijken, al dat moois in je op te nemen, te omarmen, word je geheeld.

Hoe aandoenlijk is een pasgeboren veulen nog schuchter dartelend in de wei. Je kunt deze prachtdieren ook nog berijden, geweldig toch. Tenminste… dan moet je dat wel durven. Het zijn gevoelige dieren die aanvoelen hoe jij in je vel zit en ook heling kunnen geven aan diegenen die dat nodig hebben. Ik heb een keer een ervaring met een paard gehad die in mijn geheugen staat gegrift.Het is een ervaring van al een tijdje geleden. Ik stond in de wei en voelde me rot, het huilen stond me nader dan het lachen. Een eindje verderop stonden twee paarden van mijn zoon. Opeens kwam er één naar me toegelopen en met zijn hoofd naderde hij mijn hoofd, het voelde alsof hij het bewust deed. Ik voelde een golf van troost door me heen gaan! Zo mooi!

Merrie met veulen
Zo aandoenlijk: een trotse merrie met veulen

De helende natuur

Ik blijf het herhalen: zoek de natuur op, de aarde met al zijn rijkdommen als je je niet goed voelt.                  

Ik weet dat er mensen zijn die moeilijke ervaringen makkelijker verwerken door een hond te nemen en dagelijks met het dier naar buiten te gaan. Zij weten al bewust of misschien ook wel onbewust dat de natuur heelt. Op een heel diep niveau kan die heling werken.

En enorm belangrijk: we kunnen er voor elkaar zijn en elkaar helen!

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel!

*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier. Hartelijk dank!

4 gedachten over “DE NATUUR HEELT

  1. Geoffrey

    Hallo Ineke,

    Je artikel geeft me een enorm positief gevoel. Dank je wel daarvoor! Ik wilde ter aanvulling nog de therapeutische werking noemen die dieren hebben mensen en hun gedragingen. Zo is dierverzorging voor gedetineerden een bekende manier om zich weer 'mens' te voelen, en is bekend dat gehandicapten hele bijzondere relaties met dieren kunnen onderhouden.

    Alsnog bedankt, en ik zie uit naar je volgende artikel!

  2. claudia

    Het is wel zaak dat we de natuur beschermen. Als we blijven enorm veel vlees consumeren, vliegreis nemen, en veel plastic en andere afval produceren zijn we al die mooie kwijt en dan zijn we onszelf ook kwijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chat openen
Scan de code
Hallo,
Ik ben Ineke van bewustzijnenjegoedvoelen.nl. Graag wil ik je adviseren, bijstaan waar nodig en naar je luisteren als je daar even behoefte aan hebt.
Wil je meer weten, stel gerust je vraag...