Spring naar inhoud

JE EIGEN RUIMTE

Een boom die ook zijn eigen plekje heeft op aarde
Majestueus staat deze boom op zijn eigen plekje op aarde

In dit artikel kun je lezen hoe belangrijk je eigen ruimte is. Met eigen ruimte bedoel ik aandacht en tijd voor jezelf maken, je innerlijke ruimte. Maar daarmee bedoel ik ook een fysieke ruimte, zoals een eigen plekje hier op aard. Je eigen ruimte is een belangrijk onderdeel van het leven, maar niet altijd even makkelijk te realiseren.

Uiterlijke ruimte

Je eigen plekje hier op aarde, dat is echt zo fijn. Het hoeft maar een paar vierkante meter te zijn die je helemaal zelf kunt inrichten zoals jij wilt. Misschien had je vroeger een boomhut voor jezelf gemaakt waar je je heerlijk terug kon trekken. Als volwassene is een eigen "boomhut" hebben nog belangrijker. .

Mijn kamertje

Jaren geleden heb ik voor mezelf zo’n eigen plek gevisualiseerd. Ik wilde graag een kamertje waar ik rustig kon mediteren, kon schrijven, wierook branden waar mijn man geen last van had. Naar mijn eigen muziek luisteren. Bovendien had ik ook nog de wens dat mijn kamertje uitzicht op een boom zou hebben. Ik wilde iets van groen kunnen zien als ik naar buiten keek en ik ben dol op bomen. Ik ben me dit gaan wensen, affirmeren en visualiseren.                                     

Het kamertje helemaal alleen voor mezelf kwam en jawel met uitzicht op een boom. En toen we emigreerden werden mijn stoutste wensen overtroffen.. Ik heb nu mijn kamertje met uitzicht op heel veel bomen en op heuvels. Echt geweldig! Het heeft wel  jaren geduurd, maar sommige wensen in het leven hebben veel tijd nodig om gerealiseerd te worden.

Je eigen ruimte op aarde

Heb jij een eigen plekje in je huis? Als je alleen woont, is dat vaak niet zo moeilijk. Maar dan nog is het fijn als er een speciaal plekje in je huis is waar je kunt mediteren, een kaarsje kunt branden, lekker kunt lezen. En waar verder geen bezoek komt.

Als je kinderen en een partner hebt, moet er maar net de ruimte voor zo’n plek zijn. Het moet natuurlijk niet de douche of wc zijn waar je even alleen kunt zijn:-) Wees inventief, misschien heb je een grote slaapkamer waar je een klein gedeelte van kunt afschermen. Ik ben ook zo begonnen. Heb je absoluut niet die mogelijkheid? Zoek een plekje in de tuin, in de natuur. Ga naar dat speciale plekje, zoveel als je kunt.

Och jee, je woont in een flatje met kinderen, geen natuur om je heen. Wat nu? Wat denk je ervan om dan je bed tot je eigen ruimte te maken. Als het je lukt, ga dan eerder naar bed dan je partner of blijf ’s morgens langer in bed als je de mogelijkheid hebt. Je nestelt je heerlijk onder de dekens. Desnoods trek je de deken over je hoofd en jouw gedeelte van het bed scherm je in je verbeelding helemaal af, een heel klein stukje op aarde helemaal van jou.

Je kunt in gedachten een kamertje visualiseren wat je helemaal inricht naar jouw smaak. Elk meubelstuk, alles heeft zijn plekje en jij gaat daar zitten in alle rust. Je kunt mediteren als je dat wilt en in je verbeelding blijf je je bewust van je kamertje. Dit is een manier om toch je eigen ruimte te creëren. 

Een uitzicht dat dromen overtreft: groene heuvels
Een uitzicht dat mijn dromen heeft overtroffen

Innerlijke ruimte

Je innerlijke ruimte heeft te maken met je innerlijk leven en tijd maken voor jezelf. “Ruimte” voor jezelf. Je geeft aandacht aan wie je bent, wat jij belangrijk vindt in je leven.

Sommige mensen kunnen heel makkelijk tijd voor zichzelf vrij maken, Kun jij dat ook? Of heb je heel veel moeite om die tijd voor jezelf te nemen? Wil je of moet je van jezelf  altijd voor een ander klaar staan?

Als je  iemand bent die altijd zijn leven in dienst stelt van een ander, vraag je dan eens af in hoeverre je eigenlijk tijd nog hebt voor jezelf. Je eigen “ruimte” voor jezelf waarin je helemaal jezelf kunt zijn en je niet hoeft te zorgen voor een ander, Tijd voor het zorgen voor jezelf. Je eigen fysieke ruimte is belangrijk, maar de ruimte voor jezelf nog belangrijker.

Maak tijd voor jezelf

Als je altijd maar zorgt en niet voor jezelf, dan kun je op een bepaald over grenzen gaan en gestrest of overspannen raken. Voor jou en de ander is het veel beter en gezonder voor lichaam en geest dat je je eigen innerlijke ruimte aandacht kan geven die het nodig heeft.

Dit heeft ook vooral te maken met liefde voor jezelf, van jezelf houden. Ik heb hier een artikel over geschreven, lees hier verder als je wilt.

Waarmee geef je je innerlijke ruimte aandacht

Zoveel mensen, zoveel wensen. Jij weet zelf het beste wat bij jou past en wat je leven verrijkt. Luister goed naar jezelf waarvan jij gelukkig wordt. Het kan van alles zijn. Wel zijn er een aantal dingen in het leven waarvan je sowieso innerlijk rijker wordt, die je vervullen. Hieronder volgen er een aantal en vul voor jezelf nog aan.

Meditatie

Het is altijd goed om te mediteren. Meditatie brengt je geest tot rust, wie je ook bent. Misschien ben je iemand die vindt van zichzelf dat je dat niet kan. Je geest is veel te onrustig, je dwaalt af en je bent meer met problemen bezig. Maar echt, het is ook voor jou mogelijk om te mediteren. Begin met kleine stapjes. Je kunt eerst een paar minuten gewoon rustig zitten en steeds je geest een paar seconden leeg maken, geen gedachten. Helemaal niet erg als je daarna weer overspoeld wordt door een gedachtenvloed. Over mediteren kun je hier nog meer lezen.

In de rust van de natuur vind je je innerlijke ruimte: foto met beekje:
In de rust van de natuur is er plaats voor je innerlijke ruimte

Natuur

Zoek, wanneer je ook maar de mogelijkheid hebt, de natuur op. Ga heerlijk wandelen of hardlopen, wat je maar wilt. Snuif de heerlijke geuren van een bos op of van weilanden, waar je ook maar bent. Geniet van de rijkdom van de natuur, dat werkt helend en geeft ook een weldadige rust. In de natuur zijn kan je ook troost bieden en je hoofd leeg maken. Het kan ook een vorm van meditatie zijn. Bovendien ben je in beweging en dat is ook goed voor lichaam en geest.

Muziek

En wat dacht je van het luisteren naar muziek waarvan je warm wordt, waar je een gevoel van vreugde bij krijgt? Naar muziek luisteren kan je hele wezen vervullen en al je zorgen even laten vergeten. Ken je dat gevoel ook dat je door muziek even in andere sferen verkeert? Muziek is een zegen voor de mensheid.

Vermijd die muziek waarvan je onrustig wordt. Ook al zeggen anderen dat het schitterend is en van een hoog niveau. Smaken zijn niet hetzelfde en laat je alsjeblieft niets opdringen. Muziek kan je in hogere sferen brengen, maar ook het tegenovergestelde: het kan je een naar gevoel geven.

Creatief bezig zijn

Creatief bezig zijn is ook een bezigheid die je innerlijk voedt. Het geeft vreugde en je kunt ook makkelijker tot rust komen. Het kunnen allerlei hobby’s zijn, denk aan schilderen, tekenen, schrijven, muziek maken, toneel spelen, meubels maken, noem maar op. Er zijn zoveel manieren om die creatieve stroom op gang te brengen. Heb jij ook een leuke, creatieve hobby? Indien dat niet het geval is, misschien kun je er één bedenken waar je heel veel plezier aan beleeft.

Tijd maken

Voor alles wat ik hier net heb opgenoemd, telt dat je er tijd voor moet maken, ook al denk je dat niet te hebben. Het is echt belangrijk dat je je eigen plekje hier op aarde hebt en daar de tijd voor neemt.

Maak jezelf niet wijs dat je geen tijd hebt. Stel de aandacht voor jezelf op een veel hogere plaats op je prioriteitenlijst.

Wees inventief met de verdeling in tijd en gun jezelf ook de aandacht die je zo hard nodig hebt. Je wordt er zoveel rijker van

Je eigen ruimte

Het is belangrijk om in je leven een eigen plekje te hebben en jezelf aandacht te geven. Jezelf te verrijken en te ontwikkelen. Verrijk je leven door te mediteren, door in de natuur te zijn, door te luisteren naar muziek en creatief bezig te zijn. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden waardoor je innerlijk rijker wordt. Je weet zelf het beste, wat bij je past, waar je je goed van gaat voelen.

Mocht je nog geen eigen ruimte hebben in de vorm van bijvoorbeeld een kamertje waar je je kunt terugtrekken, ga dan op zoek naar een mogelijkheid om ergens je eigen plekje te maken. Het mag ook heel klein zijn.

Ik gun je van harte ruimte voor jezelf en een ruimte hier op aarde!

Een poes in een koffer, zij heeft haar kleine eigen ruimte gevonden
Je eigen ruimte hoeft niet groot te zijn

*Hieronder kun je een reactie geven op dit artikel! Daarmee doe je me een groot plezier. Dankjewel!

*Als je een blijk van waardering in € wilt geven voor de artikelen, klik dan hier. Hartelijk dank!

6 gedachten over “JE EIGEN RUIMTE

 1. Carmen

  Lieve Ineke,
  Wat een mooi stuk om te lezen. Heel herkenbaar en zo belangrijk om je ruimte te claimen. Zelf merk ik wat het gemis ( in Corona-tijd) aan persoonlijke ruimte met je doet en dit te lezen doet me weer aanzetten dit mezelf te gaan gunnen en organiseren. Bedankt!

  1. bewustzijnenjegoedvoelen

   Dankjewel Carmen voor je reactie! Inderdaad is het in corona-tijd moeilijk om je eigen plek te hebben en de ruimte voor jezelf te nemen. Wens je wijsheid hoe dit te organiseren, dit gaat je lukken! Hartelijke groet, Ineke

 2. Ronny

  Dank je wel voor dit artikel! Ik vond het mooi zoals je 'ruimte' op verschillende manieren neerzet, en hoe je die ruimte voor jezelf kan scheppen en invullen. Verhelderend en goed verwoord: een prachtige toevoeging aan je andere artikelen!

 3. Ma Custers

  Lieve Ineke,
  Je hebt een heel goed artikel geschreven, waarin je het begrip ruimte op allerlei manieren beschrijft.
  Het is een interessant thema waar je veel kanten mee uit kunt.
  Veel van die door jou beschreven kanten van ruimte herken ik in mijn eigen leven.
  Sinds kort heeft ruimte weer een nieuwe betekenis voor mij, doordat ik mij de laatste tijd steeds meer ontwikkel op creatief gebied. Hierdoor ontdek ik weer een nieuwe ruimte in mezelf, die mij helpt om ook in praktisch opzicht meer ruimte in te nemen. Ook de verhuizing naar een kleinere woonruimte vraagt creativiteit om met de beschikbare ruimte om te gaan. Kortom: een thema dat me persoonlijk raakt en waar nog het nodige in te ontwikkelen valt.
  Groetjes van Mia.

  1. bewustzijnenjegoedvoelen

   Lieve Mia,
   Dankjewel voor je mooie reactie en je persoonlijke bijdrage! Ook een kleinere ruimte biedt je de mogelijkheden om uiting te geven aan je creativiteit. Heel veel succes en plezier!.
   Hartelijke groetjes,
   Ineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.